Az űrhajósok naplójuknak árulják el gondolataikat

Kedves Naplóm! – írják az asztronauták. Nos, talán nem ezekkel a szavakkal, de a nemzetközi űrállomás fedélzetén állomásozó két amerikai asztronauta

Az űrhajósok naplójuknak árulják el gondolataikat

Kedves Naplóm! – írják az asztronauták. Nos, talán nem ezekkel a szavakkal, de a nemzetközi űrállomás fedélzetén állomásozó két amerikai asztronauta hetente háromszor írja le titkos gondolatait személyes naplójába. A hangulatukról, a sérelmeikről írnak, illetve arról, hogy hogyan érzik magukat, mi hiányzik nekik, elrontja-e a gyomrukat az étel, hogyan jönnek ki szobatársaikkal, stb.

Úgy hangozhat ez, mintha gimisekről lenne szó, ám mindezt a tudomány érdekében teszik. Ezeket a naplókat californiai kutatók vizsgálják majd meg, mivel azt szeretnék megnézni, hogy hogyan hat hathónapnyi összezárás mindössze két másik emberrel 220 mérfölddel a Föld fölött a gondolatokra és az erkölcsre.

„Persze ez kicsit úgy nézhet ki, mint egy pletykarovat” – mondta Sunita Williams űrhajós nem sokkal azelőtt, hogy megérkezett decemberben az űrállomásra. – „Mégis van értelme, hiszen azonosítani szeretnénk azokat a jellemvonásokat, amelyek sikeressé tehetik az ilyen expedíciókat."

Williamsnek és Michael Lopez-Alegrianak, az állomás másik jelenlegi amerikai tagjának meghagytuk, hogy legyenek brutálisan őszinték. Bár az asztronauták általában vezetnek nyilvános naplót is, amelyet a NASA weboldaláról lehet elérni, ezeket a most említett bejegyzéseket egyedül Jack Stuster, a californiai Santa Barbarában dolgozó kutató olvassa.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward