Az új GeForce-ok érkezésével tovább fokozódhat a tápegységhiány

A tápegységek iránti kereslet még tavasszal nőtt meg, ahogy egyre több otthoni PC-re lett szükség, ezzel egy időben azonban Kínában csökkent a termelés a pandémia miatt, amelynek hatásait még mindig lehet érezni.

Az új GeForce-ok érkezésével tovább fokozódhat a tápegységhiány

A COVID-19 miatt több szegmensben is kisebb-nagyobb hiányok alakultak ki, amikor az emberek egyre többen kezdtek otthonról dolgozni, illetve a személyes kapcsolattartást is elkezdték valamelyest mellőzni, helyette a virtuális kommunikáció került előtérbe sokaknál, ahol ez valami miatt kifejezetten indokolt volt.

Az átállás elég komoly kihívást jelentett a piac és a gyártók számára, ugyanis több termékkategóriából sem tudtak annyit gyártani, mint amennyire tavasszal szükség lett volna. A webkamerák piacán ez a hatás még mindig érezhető, ugyanis a megszokottnál drágábban érhetőek el az egyes modellek, de egyéb területek sem álltak még vissza a megszokott szintre, ilyen például a tápegységek szegmense, amiről igazából nem sok szó esett az elmúlt időszakban, legalábbis ebben a témakörben.

Galéria megnyitásaA pandémia miatt a tápegységekből sokkal kevesebb készült, mint normál időszakban, gyakorlatilag egy igazi mélypontot lehetett látni a termelésben, amit több tényező együttállása okozott. Mivel sokan váltottak home office-ra, valamint a diákok is virtuális tanórákon vettek részt, a PC konfigurációk iránt alaposan megnőtt az igény, ezzel egy időben azonban Kínát megbénította a járvány, ami a termelés visszaesését okozta. Problémát jelentett az is, hogy a termékek repülőn történő szállítása jelentősen, háromszorosára drágult, ami a termékek árában is jelentkezhet.

Az Ampere videokártyák aktuális felhozatala sem segít a tápegység-hiány csökkentésében, ugyanis a GeForce RTX 3080 és a GeForce RTX 3090 esetében a magasabb TDP keret miatt alaposan nőtt a tápegység-igény: platformtól függően 750 és 850 W-os modellekben kell gondolkodni, de ha egy HEDT platform részeként vágyunk GeForce RTX 3090-re, akkor 1000 W-os tápegységre is szükség lehet.

Mivel a piacnak néhány hónapra mindenképpen szüksége van ahhoz, hogy sikerüljön teljesíteni a felhalmozódott rendeléseket, így a helyzet javulásához még szükség van némi időre, ám az esélyeket rontja, hogy a COVID-19 ismét kezdi megnehezíteni a mindennapokat.

A Sars-CoV2 vírus sajnos jelenleg is terjed, éppen a második hullám elején tartunk, így nincs kizárva, hogy az elkövetkező hónapok folyamán ismét kialakul hiány néhány termékből, ám ennek mértékét egyelőre nem igazán lehet megjósolni. Minden attól függ, mennyire fegyelmezetten követik a megelőzést segítő tanácsokat, ajánlásokat, illetve szabályokat – minél kevésbé, annál magasabbra szaladhat a járványgörbe csúcsa.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap