Az SK Hynix már a DDR5 utáni korszakra készül

Egyelőre csak néhány információmorzsát kaptunk, de ez is több, mint a semmi.

Az SK Hynix már a DDR5 utáni korszakra készül

Az SK Hynix egyik munkatársa, a kutatás-fejlesztés részlegen dolgozó Kim Dong-Kyun megosztott néhány érdekességet a napokban a DDR5-ös memóriaszabvánnyal, valamint az azt követő, következő generációs DDR memóriaszabvánnyal kapcsolatban, ami DDR6 név alatt érkezhet 5-6 év múlva.

A DDR5-ös memória-szabvány a tervek szerint már 2020-ban, azaz jövőre megkezdheti a térhódítását, első körben azonban csak a szerverek és adatközpontok szegmensében tűnhet fel, ahogy az az új memóriaszabványoknál lenni szokott. A DDR5-ös memória-szabvány köré épülő első SK Hynix memóriachip még tavaly év végén mutatkozott be: az első lapka 5200 MHz-es effektív órajelen és 1,1 V-os üzemi feszültségen dolgozott. Egy-egy ilyen 16 gigabites memórialapka 5,2 Gbps-os adatátviteli sávszélességre képes, ami egy 64-bites DDR5-ös memóriamodul esetében 41,6 GB/s-os memória-sávszélességre elegendő. Később, várhatóan 2022 környékén már ennél sokkal gyorsabb, 6,4 Gbps-os lapkák is készülnek, vagyis a DDR5-ös szabvány köré épülő megoldások elég sokat fognak gyorsulni a megjelenéskori állapothoz képest.

Galéria megnyitása
Az első DDR5-ös memóriamodul

Az SK Hynix ezzel együtt a DDR6-os memóriaszabvánnyal kapcsolatban is ötletel, milyen irányban lenne érdemes elindulni a fejlesztésekkel. Az egyik lehetséges irány az, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően tovább növelik majd az adatátviteli sávszélességet, valamint a lapkák adatsűrűségét is; a másik terv pedig az, hogy a DRAM technológiát kombinálják egyes lapkákkal, például a processzorral, így a rendszermemória a SoC tokozásán belülre kerülhet. A HBM és HBM2 szabványok esetében ilyesmire már bőven van példa, és a jelek szerint a DDR6 esetében is vonzónak tűnhet a lehetőség. A DDR6 várhatóan 5-6 évnyi fejlesztést követően kerülhet piacra, a cél pedig a 12 Gbps-os lapkánkénti sebesség elérése, ami igen komoly előrelépés lesz, ha sikerül.

Addig a DDR5 tartja majd a frontot a piacon, amire nem csak a szerverek és az asztali számítógépek szegmensében, de a mobileszközök és az autóipari megoldások területén is nagy igény van.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap