Az OMAP család köszöni szépen él és virul

A Texas Instrumentsnél egy igencsak félreérthető kijelentést hangzott el - vagy inkább csak a sajtó szerette volna félreérteni egy kicsit - néhány nappal korábban. Ennek eredményeként kisebb "pánik" tört ki a vállalat körül. Gyakorlatilag néhány óra alatt terjedt el az egész világon, hogy a chipdesigner otthagyja az OMAP piacát, ami mondanom sem kell, igen csak meglepő volt.

Az OMAP család köszöni szépen él és virul

A Texas Instrumentsnél egy igencsak félreérthető kijelentést hangzott el - vagy inkább csak a sajtó szerette volna félreérteni egy kicsit - néhány nappal korábban. Ennek eredményeként kisebb pánik tört ki a vállalat körül, gyakorlatilag néhány óra alatt terjedt el az egész világon, hogy a chipdesigner nem készít több OMAP SOC-ot. Ez már csak azért is meglepő lett volna, mert a közelmúltban is több táblát jelentettek be, amiben valamelyik OMAP Soc dolgozik majd.

Nos mint utólag kiderült, egyáltalán nem is volt szó a piacról kilépésről. Az OMAP termékcsalád köszöni, jól van, és a jövőben sem szeretnék sarokba állítani. Mindössze annyiról van szó, hogy jelenleg kevesebb figyelmet kapnak a táblagépeket és az okostelefonokat szem előtt tartó fejlesztések. De ez nem azt jelenti, hogy az OMAP-ot temetni kellene, hanem sokkal inkább az áll a háttérben, hogy a cég kiterjesztené a felhasználási területeit. A jövőben a mobiltermékeken túl, az autó és egyéb iparokban, a vállalati kommunikációs szférában, és a robotikában is megvetnék a lábukat az OMAP-okkal.

A magyarázat rendkívül egyszerű. Az elmúlt időszakban, aki figyelemmel követte ezt az ágazatot, (tabletek, okostelefonok) az maga is láthatta, hogy egyre több gyártó kezd SoC-ket fejleszteni. A Samsung és az Apple saját megoldásokat dolgozott ki az Exynos és az Apple Ax formájában, a Qualcomm pedig az integrált hálózati megoldásaival tett szert szinte behozhatatlan előnyre. Az Nvidia a csúcskategóriában brillírozik, míg az ST-Ericsson és a MediaTek az alsóbb árszegmensekben tör egyre feljebb. Persze a Texas Instuments neve is számos készülékhez köthető, de már jóval kevesebbhez, mint régen, és ennek megfelelően kevesebb fókuszt igényel a részleg. És ez az, amit valójába közvetíteni szeretett volna a TI.

Ez az "apró" félreértés a média részéréről nagyon sokba került a vállalatnak. Az OMAP 5 pont most érkezik majd, és egy ilyen baki kapcsán bizony sok fejlesztő bizalma meggyengülhet a céggel szemben. Az OMAP 5 elsőként vetheti be az ARM legújabb fejlesztését, a Cortex-A15-öt, így előzetesen nagy reményt fűztek hozzá. Ez kézzelfogható formát 2013 első negyedévére ölt, remélhetőleg minél több újdonság alakjában.

De nem csak a jövőre volt hatással a negatív hírek gyors terjedése, hanem a jelenre, a tőzsdei árfolyamokra is. Néhány óra alatt több mint egy milliárd dollárt esett a vállalat értéke a 4 százalékos értékpapír gyengülés miatt. De mostanra megnyugodtak a kedélyek, és a tőzsde is lassú regenerációval nyugtázta ezt, ami jó előjel a fent említett bizalom szempontjából.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward