Az olcsó Lumiák uralják a Windows Phone piacot

Az AdDuplex legfrissebb elemzése szerint továbbra is egyet jelent a Lumia és a Windows Phone.

Az olcsó Lumiák uralják a Windows Phone piacot

Az AdDuplex időről időre elkészíti a saját piaci elemzését a Windows Phone operációs rendszert górcső alá véve. A cég legújabb kimutatásaiból kiderül, hogy a korábbi trendek nem változtak, sőt mi több, tovább erősödött a kereslet az olcsó Lumiák iránt, illetve arra is rámutatnak a diagramok, hogy nagy érdeklődés övezi a Windows 10-et.

A Nokia 2013 februárjában bemutatott okostelefonja, a Lumia 520 továbbra is messze a legsikeresebbnek számító készülék a Windows Phone zászlaja alatt. Az aktív mobilok körében vizsgált részesedése ugyan folyamatosan csökken, de még most is az 520-as modell minden ötödik (!) Windows Phone-t futtató mobil. A második helyen a Lumia 630, 10%-os piaci részesedéssel. A dobogó alsó fokára már egy Microsoft logóval fémjelzett Lumia, az 535 állhatott fel, ami mostanáig villámgyorsan lépdelt előre a ranglétrán. A tavaly novemberben elrajtolt szerkezet már 6,7 százados részt tudhat magáénak a Windows Phone-on belül, ami remek eredmény. Az első felsőkategóriás Lumia a hetedik helyet szerezte csak meg, ez a 920, amit szorosan követ a 925; ezek a modellek 3,9 és 3 %-ot birtokolnak jelenleg. Egyéb komolyabb eszköz nem tud bekerülni a kiemelt tízbe (sem a Lumia 930, sem pedig a Lumia 1520 nincs elég jó pozícióban), és azt is meg kell jegyezni, hogy csak Lumiák alkotják a toplistát.

A Windows Phone esetében már korábban is jellemző volt, hogy szinte csak a Lumiák fogynak, és az AdDuplex mostani elemzéséből is ez derült ki. A Microsoft, illetve Nokia néven futó okostelefonok már a Windows Phone szegmens 96,75 százalékát teszik zsebre, és ez a dominancia nemhogy mérséklődne, hanem inkább még tovább növekszik, az előző hónaphoz képest ugyanis újabb négy tizeddel nőtt a Lumiák részesedése. Ez komoly problémát jelent a Microsoft számára, hiszen így a többi gyártó lassan teljesen elfordul a Windows Phone-tól. A redmondiak is felismerték a helyzet súlyosságát, és próbálnak is ellene tenni. A Windows Phone 8.1 érkezése óta például már az OEM gyártók előtt is nyitott a kapu, és akadnak is a boltok polcain ilyen készülékek, de amint azt az ábra mutatja, valószínűleg alig néhány példányt értékesítenek ezekből. Legutóbb egyébként az LG mutatott be Windows Phone-nal ellátott eszközt, a dél-koreaiaknak ez az első WP 8.1-es mobiljuk. A középkategóriát megcélzó Lancet egyedi LG-s extrákat is kínál, a Verizon szolgáltatónál kezdi a karrierjét hamarosan, az ára pedig 120 dollár lesz. Kíváncsiak vagyunk, hogy sikerül-e az LG-nek annyit eladni ebből, hogy kiemelkedjen az „egyéb” gyártók közül.

A szegmentációról nem sokszor esik szó a Windows Phone és az iOS esetében, ez leginkább az Androidnál jelent gondot, de létező dolog a konkurensek esetében is. Az AdDuplex szemügyre vette azt is, hogy milyen arányban vannak jelen az eddigi rendszerek az aktív WP-t futtató mobilok körében. A domináns szerepet természetesen a 8.1-es kiadás tölti be, ez fut az aktív mobilok háromnegyedén. Bár a Microsoft azt hangsúlyozta, hogy szinte minden Windows Phone 8-as eszközre lett 8.1 frissítés, mégis eléggé nagy arányban (16 %) vannak forgalomban olyan mobilok, amiket valamilyen oknál fogva nem frissítettek erre. Ezeken felül lehet még találkozni olyan gépezetekkel is, amiken a Windows Phone 7 valamelyik válfaja van – minden tizenharmadik telefonra jut ez a matuzsálem. Érdekesség, hogy az AdDuplex tortáján már a Windows 10 is szerepel. Ráadásul ahhoz képest, hogy még csak az előzetesek kerültek ki eddig, nem is olyan elhanyagolható arányban. 2,3 százalékban már a fejlesztés alatt álló rendszert alkalmazzák a felhasználók.

A Microsoft mióta átvette a Nokiát, csak kedvezőbb áron kínált mobilokkal állt elő, és az AdDuplex statisztikájából sejthető, hogy mivel lehet ezt magyarázni. Vélhetően a redmondiak is jól tudják, hogy egy zászlóshajó önmagában már nem keltené fel eléggé a vásárlóközönség figyelmét, viszont a Windows 10-et övező érdeklődést kihasználva már sikerre vihető egy felsőkategóriás eszköz, így inkább kivárnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward