Az okos szemétkosár mindent elkap, amit felé dobnak

Valószínűleg mindenki tapasztalta már, milyen idegesítő, ha a messziről a kukába dobni kívánt szemét lepattan az edény széléről és a földre esik, így végül nem spóroljuk meg az utat a kukáig.

Az okos szemétkosár mindent elkap, amit felé dobnak

Valószínűleg mindenki tapasztalta már, milyen idegesítő, ha a messziről a kukába dobni kívánt szemét lepattan az edény széléről és a földre esik, így végül nem spóroljuk meg az utat a kukáig.

Mi lenne, ha léteznének olyan intelligens szemetesek, amelyek képesek elkapni a feléjük dobott papírgalacsinokat, illetve egyéb dolgokat? Nos, a jelek szerint egy japán feltaláló is eljátszott a gondolattal, sőt, ő az elméleti síknál sokkal-sokkal tovább jutott, hiszen megalkotta a szóban forgó intelligens szemétkosár első prototípusát.

A rendkívül gyorsan mozgó kuka teljes egészében saját tervezés, még a motorokat vezérlő elektronika nyomtatott áramköri lapját is a feltaláló készítette. A rendszer egy speciális mechanikát alkalmaz, amely villanymotor alapú, fogaskerék- és szíjhajtással üzemelő meghajtásra támaszkodik. A speciális kialakításnak köszönhetően a szerkezet rendkívül mozgékony, így nem jelent számára problémát a szemét elkapása.

A videó eredetileg a Youtube-on is elérhető volt, de szerzői jogi követelések miatt eltávolították.

Hogy a kukaedény hogyan érzékeli a felé dobott tárgyakat? Nos, Kinect segítségével, amely a falra szerelve foglal helyet. A feltaláló által készített alkalmazás a Kinect szenzortól érkező adatok alapján kiszámolja a tárgyak röppályáját, majd a szoftver ennek megfelelően vezérli a kuka mozgását, így végeredményként minden szemét hajszálpontosan célba talál. A rendszer tápellátásáról négy darab AA formátumú ceruzaelem, illetve akkumulátor gondoskodik.

Az innovatív újdonság még fejlesztés alatt áll: jelenleg az elkapás hatásfokán próbál javítani a fejlesztő. Itt valószínűleg az elemek merülésével jelentkező problémák áthidalására is sor kerülhet. A terméket valószínűleg a nem is oly távoli jövőben szabadalmaztatni fogja alkotója.

Elméletben rövidesen akár kereskedelmi forgalomban is találkozhatunk majd az okos szemétkosárral, de hogy gyakorlatban is így lesz-e, az majd idővel kiderül.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward