Shop menü

AZ NVIDIÁTÓL ÉS AZ INTELTŐL IS VISSZASZERZETT NÉMI PIACI RÉSZESEDÉST AZ AMD A VIDEOKÁRTYÁK SZEGMENSÉBEN

A második negyedéves eredmények bizakodásra adnak okot, a következő időszak pedig már komolyabb növekedést is tartogathat.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Nvidiától és az Inteltől is visszaszerzett némi piaci részesedést az AMD a videokártyák szegmensében

Elkészült a videokártya-piac alakulásáról szóló legfrissebb jelentés, hála a Jon Peddie Research elemzőinek. A számok alapján az látszik, hogy negyedéves szinten 2,9%-kal nőtt a szegmens forgalma, ami azért meglepő, mert a szezonális hatások miatt a második negyedéves teljesítmény rendszerint gyengébb szokott lenni, mint az első negyedéves – ezt egy évtizedes statisztika támasztja alá. Noha az első negyedévhez képest javult a teljesítmény, éves szinten még mindig óriási, 36%-os visszaesést mutat a piac. Ne feledjük: az első negyedéves teljesítmény évtizedek óta a leggyengébbnek számít, vagyis akkor volt a legmélyebb gödörben a videokártya-piac, és néhány egyéb szegmens is.

A szállítási mutató nem alakult valami fényesen, hiszen csak 6,4 millió videokártyát szállítottak le az év második negyedévében az AIB partnerek, de ez még így is több, mint az első negyedéves eredmény, ami 6,26 millió darab videokártyáról szólt. Az előző év azonos időszakában ehhez képest 10,37 millió videokártyát sikerült leszállítani, azaz 36,3%-kal szerényebb teljesítmény jött össze az idei év második negyedévében.

Az egyes gyártók eredményei közül az Nvidiáét érdemes kiemelni, ugyanis a vállalat továbbra is őrzi piacvezető szerepét, hiszen 5,13 millió videokártyát szállított le az elmúlt negyedév folyamán, így 80,2%-os részesedéssel büszkélkedik. Az Nvidia teljesítménye negyedéves szinten 1,4%-kal, éves szinten pedig 34,8%-kal csökkent. Az AMD esetében 1,09 millió darabra ugrott a leszállított videokártyák száma, ami negyedéves szinten 46,8%-os növekedést jelent, éves szinten viszont ez még mindig gyenge teljesítménynek minősül, ugyanis a visszaesés 48,7%-ra rúg. A vállalat ennek ellenére is javította piaci részesedését, így az elmúlt negyedév folyamán a teljes videokártya-piac 17%-át tarthatta kézben. Az Intel háza táján nem alakult valami fényesen az elmúlt negyedév, ugyanis az Arc A sorozatú videokártyák szállítási mutatója esett, ennek köszönhetően a vállalat piaci részesedése 2%-ra apadt.

Az első negyedévhez képest tapasztalható szokatlan növekedést a Jon Peddie Research elnöke, Dr. Jon Peddi szerint az okozta, hogy a régebbi termékekből felhalmozott raktárkészleteket végre sikerült kisöpörni, egyes gyártók pedig kedvezményekkel segítették ezt a folyamatot. A videokártyák iránti kereslet a jelek szerint egészségesnek tekinthető, ami főként az új játékok érkezésének köszönhető, ezek közül is talán a Starfieldet lehetnek kiemelni. A harmadik negyedév szintén növekedést tartogat, ami a teljes PC piac számára jó hír lehet.

A növekedés mögött az is állhat, hogy mind az AMD, mind pedig az Nvidia új videokártyákat mutatott be a negyedév folyamán. Az AMD háza táján pedig éppen most jelentek meg a Radeon RX 7700-as és a Radeon RX 7800-as sorozatú modellek, korábban pedig a Radeon RX 7600-as videokártyák debütáltak; közben az Nvidia a GeForce RTX 4070, illetve a GeForce RTX 4060-as sorozat képviselőivel kínált újdonságokat a gamerek számára.

A középkategóriás videokártyák érkezése jó hatással lehet a videokártyák forgalmára, ugyanis ez az a kategória, ami a legnépszerűbb a játékosok körében, vagyis 2023 további negyedévei során növekedést eredményezhet az újdonságok iránti kereslet a teljes videokártya-piacon.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére