Az Nvidia tényleg felvásárolja az ARM-et – Aláírták a szándéknyilatkozatot

A tényleges felvásárláshoz még szükség lesz a hivatalos szervek jóváhagyására is.

Az Nvidia tényleg felvásárolja az ARM-et – Aláírták a szándéknyilatkozatot

Nagyon régóta pletykálták, hogy az Nvidia idővel felvásárolhatja az ARM-et, a tárgyalások pedig már néhány hete is előrehaladott állapotban voltak. A dolog valamilyen szinten hihetetlennek tűnt, az elemzők is kételkedtek abban, hogy az Nvidia végül tényleg a felvásárlás mellett dönt, ám néhány órája hivatalosan is bejelentették: a szándéknyilatkozatot aláírták a felek, a felvásárlás 40 milliárd dollárba fog kerülni.

A hivatalos tájékoztatás értelmében a 40 milliárd dollár egy részét, egészen pontosan 12 milliárd dollárt készpénzben egyenlítik ki, míg 21,5 milliárd dollár Nvidia részvény formájában kaphat meg az ARM jelenlegi tulajdonosa, a japán Softbank. A fennmaradó 6,5 milliárd dollárból 1,5 milliárd dollárt az ARM alkalmazottak kapnak, míg 5 milliárd dollárt akkor fizet ki a vállalat, ha az ARM eléri az előre kitűzött pénzügyi célokat. A felvásárlás keretén belül a Softbank 10% alatti Nvidia tulajdonrészhez jut.

Galéria megnyitása

Az ARM persze így is értékesíti IoT Services Group névre keresztelt divízióját, ugyanis ez nincs benne a felvásárlásban, mivel az Nvidia egyszerűen nem érdeklődik a részleg iránt. Arról egyelőre nincs hír, mekkora összegért cserélhet gazdát a részleg és ki lesz az új tulajdonos, de ez jelenleg nem is olyan fontos.

Noha a szándéknyilatkozatot már aláírták, az egyelőre kérdéses, hogy a szabályozó szervek jóváhagyják-e az akvizíciót, azaz még nem biztos, hogy az ARM tényleg az Nvidia tulajdonába kerül. Persze az esély elég nagy rá, ugyanis a Mellanox felvásárlás kapcsán is sikerült megszerezni a kínai szabályozó szervek jóváhagyását, igaz, ez a mostani felvásárlás azért jóval nagyobb falat és a piac alakulására is jóval nagyobb hatása van. A felvásárlás tényleges nyélbeütésére várhatóan másfél éven belül kerülhet sor.

Galéria megnyitása

Az egyelőre nem világos, pontosan milyen új hardvereket tervez az Nvidia az összeolvadás után. Az biztos, hogy a szerverpiacra óriási fókusz kerül, az ugyanis egy húzóágazat, ahol az Nvidia az utóbbi időszakban igen jól teljesít. Az ARM szabadalmainak köszönhetően számos új lehetőség előtt nyílnak meg a kapuk, így a vállalat új lendülettel indulhat neki a piac meghódításának. Az ARM jóvoltából egyre teljesebb terméket kínálhat az Nvidia a piacon, ugyanis a GPU-k és a gyorsítókártyák mellett most már ütőképes CPU architektúra is rendelkezésre állhat, így nem feltétlenül kell az AMD és az Intel termékeire támaszkodni – persze attól függően, milyen területről van szó és mi a cél. Mivel az ARM nagyon profi a licencek értékesítésében, nincs kizárva, hogy ezt a szakértelmet az Nvidia is kamatoztatni fogja saját technológiái licenceléséhez, azaz a jövőben készülhetnek akár olyan SoC egységek is, amelyek GeForce GPU-t tartalmaznak – ezzel az ARM Mali idővel akár leváltásra is kerülhet.

A piac persze nem nézi jó szemmel az akvizíciót, a vásárlók félnek attól, hogy az ARM semlegessége véget ér, így az Nvidiának meg kell győznie őket, szó sincs ilyesmiről, illetve arról is meg kell győznie a piacot, hogy a két vállalat egyesülése számos új, ígéretes lehetőséget kínálhat minden vásárló számára.

Galéria megnyitása

Az Nvidia a felvásárlás után sem változtat az ARM székhelyén, így az Cambridge városában marad, valamint a mérnöki munka is folytatódik majd a központban. Ezzel ez időben az egyik AI Center of Ecxellence éppen Cambridge területén épül, ahol várhatóan egy ARM és Nvidia technológiákat alkalmazó szuperszámítógép-fürt is helyet kaphat.

A gigantikus felvásárlás hatására az Nvidia egy óriási technológiai portfólióhoz jut, ami számos új lehetőség előtt nyitja meg a kapukat. Segítségével a vállalat elsősorban a mesterséges intelligencia terén, illetve az adatközpontokban próbál érvényesülni, de később egyéb területeken is jól jöhet az új szerzemény. A sikerhez persze előbb el kell nyerni a hatóságok jóváhagyását, valamint az aktuális vásárlóbázist is biztosítani kell arról, hogy az ARM továbbra is semleges marad, akire lehet és érdemes számítani, ahogy azt már megszokhatták a piacon.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap