Az Nvidia segít a Radeon-PhysX fejlesztésben?

Az Nvidia segít a Radeon-PhysX fejlesztésben?

A múlt hónap végén az NGOHQ egy meglehetősen jó hírről számolt be: a Radeon HD 3850-es kártya esetében sikerült működésre bírniuk a PhysX támogatást. A PhysX az Ageia által kifejlesztett, fizikai számításokért felelős technológia, ami már egy ideje az Nvidia GeForce kártyáinak privilégiuma, ugyanis a gyártó már régen felvásárolta az Ageia-t. A PhysX támogatás hivatalosan nem érhető el a Radeonokhoz, ám a lelkes fejlesztőnek mégis sikerült működésre bírnia a PhysX-et az Nvidia CUDA névre hallgató API-jának (Application Programming Interface) segítségével.

A hír megjelenésekor sokan minősítették kacsának a mellékelt képet (többnyire külföldön). Az NGOHQ időközben bejelentette, hogy továbbra is dolgoznak a PhysX támogatás Radeon kártyákra való fejlesztésével, amihez mostantól az Nvidia is segítséget nyújt. A weblap olvasói közül toboroz bétatesztelőket.

A TGDaily munkatársai kissé gyanakodva fogadták a bejelentést, így gyorsan kapcsolatba léptek az Nvidia embereivel, akik meglepő módon megerősítették, hogy együttműködnek az NGOHQ munkatársaival, köztük a főszerkesztővel, Eran Bandit-tal.

"Eran és Én levelezést folytattunk egymással, amelynek hatására meghívtuk, hogy csatlakozzon az Nvidia regisztrált fejlesztői programjához. Örömmel vesszük a CUDA és PhysX technológiák iránti érdeklődését." - nyilatkozta az Nvidia fejlesztői kapcsolatokért felelős osztályának alelnöke, Roy Taylor. Az Nvidia PR vezetője, Derek Perez hozzátette: "A jövőben minden olyan fejlesztő munkáját segítjük, aki a CUDA segítségével próbál alkalmazásokat fejleszteni. Ez a segítség tartalmazza a szoftver-eszközöket, a dokumentációt és a munkában való esetleges közreműködést egyaránt."

Ezzel egy időben már az AMD is rendelkezik saját, általános célokra használható GPU API-val, sőt, a vállalat bejelentette, hogy a Havok-kal együttműködve már dolgozik a Radeon kártyák physics támogatásának fejlesztésén is. Talán pont emiatt utasította vissza az AMD az NGOHQ kérését, nevezetesen azt, amiben a srácok egy Radeon HD 4800-es sorozatú kártyához próbáltak hozzájutni.

Érdekesség az is, hogy az Nvidia egyik szakembere, David Kirk a Bit-Tech-nek azt nyilatkozta még április folyamán, hogy bárkivel leülnek beszélgetni a lehetőségekről, aki érdeklődést mutat a CUDA iránt. Kirk szerint a szabvány ugyan nem nyílt, de valójában nem sok olyan van benne, amit szabadalom védene.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward