Shop menü

AZ NVIDIA LÁTSZÓLAG NEM SIET A GEFORCE RTX 40-ES SOROZAT TERMELÉSÉNEK FOKOZÁSÁVAL

A bizonytalan gazdasági helyzet miatt a videokártyák iránt is csökkent a kereslet, alighanem erre (is) reagál a cég azzal, hogy nem fokozzák a termelést. Természetesen más is lehet a háttérben, ki is fejtjük.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Nvidia látszólag nem siet a GeForce RTX 40-es sorozat termelésének fokozásával

Az Nvidia háza táján lényegében az összes ADA Lovelace sorozatú GPU megjelent már mobil fronton, azaz a teljes termékpaletta elérhető, míg asztali fronton az AD104-es GPU-ig terjed a kínálat, ami köré most már egy újabb videokártya, az elmúlt hét folyamán bemutatott GeForce RTX 4070 is épül. Noha egyre több és több termékbe kell Ada Lovelace architektúra köré épülő grafikus processzor, az iparági pletykák szerint mégsem fokozza az újdonságok termelését az Nvidia, aminek több oka is lehet.

Jelenleg az AD102, az AD103, az AD104, az AD106 és az AD107 köré egyaránt épülnek GeForce RTX 40-es sorozat videokártyák, igaz, az AD106 és az AD107 egyelőre csak mobil fronton érhető el. Az asztali szegmensben a GeForce RTX 4090, a GeForce RTX 4080, a GeForce RTX 4070 Ti és a GeForce RTX 4070 mellé az elkövetkező hónapok folyamán megérkezhetnek a GeForce RTX 4060-as, illetve a GeForce RTX 4050-es sorozatú videokártyák – előbbiek májusban, utóbbiak talán júniusban jelenhetnek meg. Az újdonságokhoz szükséges grafikus processzorokat az Nvidia a TSMC gyártósorain készítteti el, természetesen 4N gyártástechnológia alkalmazása mellett, ám a kész lapkát még tesztelni és tokozni is kell, vagyis az OSAT partnerek szolgálatait is igénybe kell venni, azaz a termelés fokozása érdekében náluk is fokozni kéne a rendeléseket.

A DigiTimes szerint erre egyelőre nem került sor, legalábbis a Siliconware Precision Industries (SPIL), illetve a King Yuan Electronics (KYEC) vezetése még nem kapott extra megrendeléseket, amelyek arra utalnának, hogy felpörgetik a GeForce RTX 40-es sorozatú videokártyák gyártását. A TSMC-nél már előre le kellett foglalni a lapkák termeléséhez szükséges gyártókapacitást 2021-2022 között, azaz biztosan elegendő lapka készül, így ezek raktárba kerülhetnek, ha viszont szükségessé válik a chipek termelésének fokozása, az ehhez szükséges OSAT kapacitást is előre le kell foglalnia a gyártónak az említett partnereknél. Erre nem került sor egyelőre, azaz az Nvidia vezetése kivár, mielőtt fokoznák a termelést.

Galéria megnyitása

Talán azért sem szükséges a gyártás jelenlegi szintjének emelése, mert a GeForce RTX 30-as sorozatú videokártyákból felhalmozott raktárkészleteknek még ki kell apadniuk ahhoz, hogy a GeForce RTX 40-es család releváns tagjaiból többet gyártanának, másrészt a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzet közepette csekélyebb a kereslet az új videokártyák iránt is, mint normál időben, vagyis felesleges többet gyártani a termékekből, hiszen azok így is elegendő mennyiségben kerülhetnek piacra.

A csúcs egyébként a harmadik negyedévre szokott esni, már ami a termelést illeti, azaz az OSAT partnereknél lassan le kéne foglalnia a gyártónak a nagyobb termeléshez szükséges tesztelő- és tokozó-kapacitást, ám ezt még nem tette. A gyártó egyelőre az 500 dollár alatti árkategóriát sem vette célba Ada Lovelace alapú asztali videokártyával, jelenleg a GeForce RTX 4070 a legolcsóbb a maga 599 dolláros listaárával. Májusban vagy júniusban olcsóbb modellek is érkezhetnek, már amennyiben a helyzet indokolja – ha a GeForce RTX 30-as család releváns tagjaiból túl nagy raktárkészlet áll rendelkezésre, az sincs kizárva, hogy egy picit később dobják piacra a GeForce RTX 40-es család olcsóbb tagjait.

Ez persze egyelőre csak spekuláció, a fenti értesülés pedig egy iparági pletyka, azaz érdemes távolságtartóan kezelni. Amennyiben friss információ érkezik a témában, arról természetesen beszámolunk. A jelenlegi piaci helyzetet elnézve igazából nem meglepő az Nvidia döntése, mindössze arról van szó, hogy igazodnak a megváltozott körülményekhez, hogy ne alakuljon ki túltermelés.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére