Az Nvidia és az Intel uralma továbbra is töretlen a Steam statisztika szerint

A júniusi összesítés ismét sok-sok érdekességről rántja le a leplet.

Az Nvidia és az Intel uralma továbbra is töretlen a Steam statisztika szerint

A Steam üzemeltetői havi szinten publikálják a legérdekesebb statisztikákat, amelyek arról árulkodnak, hogy a szolgáltatás felhasználói bázisa milyen hardvert, illetve milyen szoftvert használ. Ugyan ez a felmérés nem reprezentatív, tehát a teljes globális gamer közösség pontos hardver- és szoftverhasználati szokásait nem tartalmazza – a Steam mellett sok egyéb platform is rendelkezésre áll, és vannak olyanok is, akik F2P játékokkal ütik el az időt –, de így is érdekes képet fest a piac egy nagyobb szegmensének alakulásáról.

Galéria megnyitása
Áttekintés
Galéria megnyitása
A két nagy gyártó részesedései

A júniusi összesítés alapján processzorok terén az látszik, hogy az Intel továbbra is uralja a Steamet, azaz a játékosok 82,11%-a használ Intel processzort, így az AMD részesedése csak 17,88% – utóbbi a májusi eredményhez képest 0,13%-os visszaesés. Érdekes adalék az is, hogy nőtt azon Intel processzorok száma, amelyek 3,3 és 3,69 GHz közötti magórajelen ketyegnek: az előrelépés mértéke 3,12%.

Galéria megnyitása
A videokártyák és a videóvezérlők eloszlása

Videokártyák terén továbbra is nyomasztó Nvidia fölény rajzolódik ki. A Steam felhasználók 75,53%-a használ Nvidia videokártyát, míg 14,75%-uk az AMD valamely megoldását választotta, 9,58% pedig az Intel processzorokba épített iGPU-ra támaszkodik. A TOP 3-ban jelenleg a GeForce GTX 1050, a 1050 Ti és a 1060 foglal helyet (31%-os, 20,56%-os és 12,04%-os részesedéssel), az első AMD videokártya azonban a TOP 10-be sem fért be, ugyanis a Radeon RX 580 a 11. helyet foglalja el a maga 2,54%-os szeletével.

Galéria megnyitása
A 20 legnépszerűbb videokártya és videóvezérlő

Meglepő, de az R7-es sorozatú iGPU is befért a TOP 20-ba, méghozzá a 17. helyre, ám egyéb AMD terméket a 20 legnépszerűbb videokártya és videóvezérlő között sajnos nem találunk. A 19. legnépszerűbb videóvezérlő egyébként az Intel HD Graphics 4000-es megoldása, ami ugyancsak meglepő.

Operációs rendszerek terén egyértelműen a 64-bites Windows 10 Pro uralja a mezőnyt, a részesedése pedig fokozatosan növekszik: az elmúlt hónapban már 73,49%-os részesedéssel bírt, míg februárban még csak a felhasználók 67,45%-a tette le mellette a voksát.

Galéria megnyitása
A processzormagok számának eloszlása

Érdekes még, hogy a felhasználók 54,12%-a négymagos processzorral szerelt rendszerrel játszik, de a kétmagos processzorok is népszerűek, ugyanis 26,14%-os részesedéssel rendelkeznek. Őket követik a hatmagos megoldások, amelyek júniusban e szegmens 14,35%-át uralták. A legtöbb játékos 8 GB-nyi rendszermemóriát használ, az elsődleges monitor-felbontás pedig 1920 x 1080, de a többmonitoros rendszereknél a 3840 x 1080 pixeles felbontás dominál, azaz jellemzően Full HD monitorokból építenek kétmonitoros rendszert a gamerek. A felhasználók 99,98%-a rendelkezik mikrofonnal, a teljes adattároló kapacitás pedig jellemzően 1 TB felett helyezkedik el a felhasználók 50,99%-ánál.

Aki további érdekességekre is kíváncsi, itt találja a felméréssel kapcsolatos részleteket.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap