Shop menü

AZ LGA-1700-AS PROCESSZORHŰTŐK A KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS INTEL ARROW LAKE PROCESSZOROKKAL IS HASZNÁLHATÓAK LESZNEK

Legalábbis egyelőre úgy tűnik a kiszivárgott információk alapján, de a végső áment majd a processzorhűtők gyártói mondják ki, ha az új processzorok megjelennek.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az LGA-1700-as processzorhűtők a következő generációs Intel Arrow Lake processzorokkal is használhatóak lesznek

Az Intel háza táján még csak nemrégiben mutatkoztak be a Raptor Lake Refresh generáció első tagjai, a szorzózáras modellek és a mobil processzorok pedig majd csak a következő év elején debütálhatnak. Utánuk asztali fronton az Arrow Lake névre keresztelt fejlesztés bontogathatja szárnyait, ám a friss generáció tagjai már nem LGA-1700-as, hanem LGA-1851-es processzorfoglalatba illeszkednek. Noha az új processzorfoglalat 9%-kal több érintkezőt tartalmaz, a fizikai méretei nem változnak az LGA-1700-hoz képest – lényegében csak a most kihasználatlan érintkezőket fogják munkára. Az LGA-1851-es processzorfoglalat ugyanúgy 45 x 37,55 milliméteres lesz, mint az LGA-1700, valamint a processzorhűtők rögzítésére használt furatok távolsága is változatlan marad.

A fentiek alapján elméletben azok a processzorhűtők, amelyek eredetileg az LGA-1700-as processzorfoglalathoz készültek, továbbra is használhatóak lesznek majd az LGA-1851-es tokozással rendelkező termékekkel, már amennyiben az adott hűtő teljesítménye passzolni fog az adott processzor TDP keretéhez. A végső kép attól is függ majd, hogy az Arrow Lake modelleknél növekszik-e a TDP keret a Raptor Lake és a Raptor Lake Refresh sorozathoz képest – amennyiben igen, és a növekmény jelentősebb lesz, az a processzorhűtő-kompatibilitást is átírhatja végül.

Galéria megnyitása

Az Alder Lake és a Raptor Lake sorozatok esetében érdekesség, hogy ugyan a PBP érték, vagyis az alap TDP keret nem változott, de az MTP, ami a maximális turbo boost órajelen mérhető fogyasztást takarja, jelentősen nőtt. Remek példa erre a Core i7-13700K, amely a Core i7-12700K-hoz képest 33%-kal magasabb MTP-vel érkezett, de a Core i5-13600K-nál is érezhető növekedés volt ezen a téren a Core i5-12600K-hoz képest, ám annak mértéke „csak” 21%-ot tett ki.

Elméletben tehát kompatibilisek lehetnek az új processzorokkal a régi processzorhűtők, amennyiben a hűtőteljesítményük megfelel az adott szegmens igényeinek. Van viszont egy érdekes adalék is, amiről kevés szó esik: az LGA-1851-es tokozással rendelkező processzorok esetében 89%-kal magasabb leszorító erőről ír a dokumentáció az LGA-1700-nál megszokott értékhez képest, ami nem kis különbség.

Egyelőre a Noctua és az Azza jelentett be olyan termékeket, amelyek LGA-1700-as és LGA-1851-es processzorokhoz egyaránt használhatóak, de azoknál nem esett szó semmiféle extra kiegészítőről, amire az új processzorok esetén szükség lehet – ugyanaz a rögzítő keret támogatja az LGA-1700-as és az LGA-1851-es modelleket is.

Egyelőre úgy tűnik, az LGA-1700-as processzorokhoz tervezett hűtők jelentős része kompatibilis lehet az LGA-1851-es tokozású Arrow Lake és az utánuk érkező Lunar Lake modellekkel, viszont a végső megerősítést majd csak az új processzorok megjelenése után kaphatjuk meg az egyes gyártóktól, méghozzá frissített processzor-kompatibilitási listák formájában.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére