Az LGA-1700-as CPU foglalat kettőnél több Intel processzor-generációt is fogadhat?

Az egyelőre kérdés, lesznek-e megint mesterséges korlátok az egyes lapkakészletek között.

Az LGA-1700-as CPU foglalat kettőnél több Intel processzor-generációt is fogadhat?

Az Intel a jelek szerint hamarosan változtathat az eddigi gyakorlatán, vagyis érkezhet egy olyan processzorfoglalat, amellyel kettőnél több processzor-generációt szolgálhat ki a vállalat, ez pedig nem más, mint az LGA-1700, ami a 12. generáció Intel Core sorozatú processzorokkal debütálhat. Az persze még nem világos, hogy az azonos foglalat ellenére lesznek-e mesterséges korlátok az egyes generációk között, mint amilyet a 300-as sorozatú lapkakészletek bevezetésével alkalmazott a gyártó.

A 6. 7. 8. és 9. generációs processzorok esetében az utóbbi kettőhöz 300-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplap szükséges, ezek a termékek így nem is működnek a 100-as és 200-as sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapokkal, legalábbis hivatalosan, ám néhány lelkes modder már többször bizonyította, hogy a korlát áthágható.

A NotebookCheck beszámolója alapján az LGA-1700-as processzorfoglalat érkezésével változhat a gyakorlat, vagyis az Alder Lake-S modellekhez készített foglalat még legalább két további generációs is kiszolgálhat. Az új platform tehát a dolgok jelenlegi állása szerint hosszabb életű lehet, mint az eddigiek, ebben pedig segít az is, hogy az Alder Lake családtól kezdve asztali fronton is debütál a big.LITTLE koncepció, ami mobil fronton már idén bemutatkozhat a Lakefied formájában.

Az Alder Lake-S modelleknél 8 darab alacsony fogyasztású Gracemont Atom, illetve 8 darab magas teljesítményű Golden Cove processzormag válhat elérhetővé. A kisteljesítményű magok üresjáratban és alacsony terhelés alkalmával juthatnak szerephez, míg a nagyteljesímtényűek már a processzor-intenzív feladatokban segíthetnek be. Ez egyfajta rugalmasságot adhat a rendszernek, az azonban egyelőre rejtély, mire lesz elég az AMD akkoriban megjelenő processzor-generációjával szemben, de idővel erre is választ kaphatunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap