Shop menü

AZ IPHONE 15 PRO MAX MÁR TÉNYLEG KAPHAT EGY PERISZKÓPOS KAMERÁT

A rendszert az iPhone 16 Pro esetében is beveti majd a vállalat a jelenlegi információk szerint, és ennek köszönhetően távoli témákat is jó minőségben lehet majd megörökíteni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az iPhone 15 Pro Max már tényleg kaphat egy periszkópos kamerát

Zoomolásra alkalmas kamerát az Apple 2016 óta használ az iPhone-ok esetében, és nagyon sokáig ezeknél ugyanazt a receptet követte, kétszeres közelítésre volt alkalmas a képalkotó. Ma már ennél nagyobb zoom is elérhető az iPhone-okkal, az iPhone 13 Pro széria háromszoros közelítésre képes. De a cég még így is jelentős lemaradásban van az androidos versenytársakhoz képest, akiknél nem ritka az 5-szörös vagy még nagyobb zoom.

A 3-szoros közelítéstől az okostelefonokban már szinte elkerülhetetlen a periszkópos lencserendszernek az alkalmazása. Az Apple nem használ ilyen megoldást, és ezért ütközött falba ezen a téren. Most azonban már arról szólnak a hírek, hogy a vállalat dolgozik azon, hogy ezt a fejlesztést is megvalósítsa a készülékeinél.

Galéria megnyitása

Ming-Chi Kuo, az ismert elemző osztott meg egy rövid beszámolót arról, hogy az Apple a beszállítói információk alapján már tényleg bevezeti a periszkópos kamerát. Erről már korábban is voltak pletykák, de azok alaptalannak bizonyultak. Most azonban Kuo megbízható forrásra hivatkozva számolt be arról, hogy ez a fejlesztés most már tényleg meg fog valósulni. Ráadásul nemcsak az iPhone 15 szériáról esett szó ezúttal, hanem már az iPhone 16-ról is.

Első körben csak az abszolút csúcsmodell, az iPhone 15 Pro Max kapja majd meg ezt a komponenst.

A szakember tudomására jutott információk alapján az iPhone 15 Pro nem rendelkezik majd periszkópos lencserendszerrel, szóval jobb lesz képalkotásban a zászlóshajó. De egy nem lesz példa nélküli. Az Apple már tett ilyen módon különbséget korábban is a Pro és a Pro Max konfigurációk között. Az iPhone 12 Pro például csak a korábbi, 2-szeres zoomolásra szolgáló kamerát kapta meg annak idején, miközben az iPhone 12 Pro Max már egy jobb, 2,5-szeres közelítésre képes megoldással rukkolt elő.

Galéria megnyitása

Ezúttal persze nagyobb lesz majd a kontraszt a gépek között, ugyanis Kuo információi szerint a mostani duplájára növekedhet majd az iPhone 15 Pro Max zoomolási képessége. A szakember úgy tudja az ágazati forrásából, hogy hatszoros mértékben lehet majd közelíteni a jövőre érkező csúcsmodellel. Még arról is szó van a megszellőztetett anyagban, hogy a képalkotó egy 12 megapixeles érzékelőt fog használni nagyjából 1/3 hüvelykes érzékelővel.

Galéria megnyitása

Ez lényegesen kisebb szenzor, mint ami a főkamera esetében dolgozik a képalkotáson, viszont ettől függetlenül mérföldekkel jobb fotókat tudnak majd készíteni a felhasználók a távolabbi témákról, tárgyakról. Az optikai közelítésnek köszönhetően végre már ilyen szempontból sem fog elmaradni az iPhone a nagy riválisoktól.

Az iPhone 16 generáció esetében pedig már elvileg nemcsak az iPhone 16 Pro Max variáns fogja megkapni az szóban forgó kamerát, hanem az iPhone 16 Pro is. Szóval már a kisebb készülékkel is remek felvételeket örökíthetnek majd meg az emberek távoli dolgokról. Ez mindenképpen egy remek hír. Azt még nem tudni, hogy a periszkópos dizájn itt pontosan, hogy néz majd ki, mert az Apple korábban bejegyeztetett egy olyan formációt is, ahol két prizma is van a lencserendszerben a burkolat alatt. Van rá esély, hogy ilyen elrendezéssel dolgozik majd.

Galéria megnyitása

Az idei iPhone-ok esetében a zoomolás valószínűleg változatlanul marad majd a jelenlegi helyzethez képest, az iPhone 14 Pro esetében az Apple a főkamera fejlesztésére helyezhet igazán nagy hangsúlyt. Állítólag bevezetésre kerül egy 48 megapixeles szenzor. A vállalat továbbra sem akarja a pixelek mennyiségét felsrófolni, tudják, hogy nem attól lesz jobb a fotók minősége, azonban mégis szükség van erre. Azért kell a nagyobb felbontást bevetni, mert csak így lehetnek képesek az okostelefonok 8K Ultra HD videózásra.

Érdekesség egyébként, hogy periszkópos kamerák okostelefonokban már hosszú ideje vannak az androidos palettán. Az ASUS már 2015-ben megvalósította azt is, hogy folyamatosan lehessen zoomolni prizmás optikával, amire a mai napig kevés példa van. Az egyszerű periszkópos kamera azonban ma már szerves része az igazán drága prémium mobiloknak.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére