Shop menü

AZ IPADBA NEM KERÜLHET KÍNAI OLED PANEL, AZ OLCSÓ IPHONE-BA VISZONT CSAK AZ MEHET

Érdekes hírek láttak napvilágot a beszállítói lánc egy tagjától arra vonatkozóan, hogyan alakulhat az Apple kijelző használata a fejlesztés alatt álló eszközök esetében.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az iPadba nem kerülhet kínai OLED panel, az olcsó iPhone-ba viszont csak az mehet

Az Apple esetében azt már nagyon hosszú ideje lehet tudni, hogy három gyártótól vásárol OLED technológiás képernyőket, és ezen a téren a jövőben sem lesz változás, de jobban elkülönítheti, hogy melyik termékben milyen panelt fog alkalmazni. Az iPhone-oknál eddig egyáltalán nem váltogatott, de ezen a fronton is jöhet némi változás.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a cupertinóak azon dolgoznak, hogy megszülethessen az OLED kijelzővel szerelt iPad, de erre nem mostanában fog sor kerülni. Ming-Chi Kuo, a jól tájékozott elemző, és más iparági források is arról számoltak be, hogy ebben az évben nem valószínű, hogy elkészül az OLED panellel szerelt táblagép, sőt mi több, nem sok esélyt látnak arra, hogy lesz bármilyen új iPad 2023-ban. Jövőre viszont már más lesz a helyzet.

2024-ben több iPad szériát is frissíteni fog az Apple, és bevetésre kerülhet az OLED-es használó iPad Pro páros is.

Arról egyelőre nem sok információ van, hogy milyen lesz az új iPad Pro vonulat az OLED képernyő köré építve, de állítólag méretben nagyjából maradnak majd akkorák, mint a mostani modellek. Nagyon kicsit eltérés lehet az aktuális IPS technológiás alapot használó 11 és 12,9 hüvelykes képátlókhoz képest. És úgy fest, hogy ilyen méretben nem minden beszállító képes megfelelő minőségű komponenst szállítani az Apple számára.

Galéria megnyitása

Ágazati információk szerint az iPadek kiszolgálása kapcsán a három szerződött OLED beszállítóból csak kettő kap rendelést. A BOE (Beijing Oriental Electronics) az utóbbi időben nem volt túl kedvező helyzetben, az Apple egy időre fel is függesztette a rendeléseket. Tudniillik úgy módosított az iPhone 13-ba kerülő panelek gyártásán, hogy arról nem egyeztetett a vállalattal, és csak utólag derült ki a dolog. Mostanra azonban a BOE újra szállít az iPhone-okba, viszont a jelek szerint egyes prémium termékeknél nem kér majd a termékeiből az Apple.

Az iPad Pro következő generációja kizárólag az LG és a Samsung által gyártott OLED egységet alkalmazhat majd, ezekbe a készülékekbe nem fog BOE által előállított képernyő kerülni. Ez meglehetősen nagy érvágás lehet a kínaiak számára, mivel az iPad Próból a cupertinóiak több tízmilliót tudnak értékesíteni, és az itt bevetésre kerülő OLED kijelzőkkel vélhetően elég jól lehet majd keresni, mivel a nagy méretű egységek egészen biztos, hogy sokba kerülnek majd az Apple-nek.

Van viszont egy olyan eszköz, ami friss infók szerint kizárólag BOE panelt használhat majd, amire korábban még sosem volt példa. Egy másik beszállító arról számolt be, hogy az Apple a következő iPhone SE modellt már OLED képernyővel fogja szerelni, és abba a készülékbe kizárólag olyan képernyő kerülhet majd, ami a kínai komponensgyártótól érkezik. A BOE minden bizonnyal árban az LG és a Samsung alá tud menni, és az iPhone SE-nél igazából néhány dollárral már sokat tud nyerni az Apple.

A BOE viszonylag kevés panelt szállít az Apple számára, de az iPhone SE nem túl nagy mennyiségben kel el általában, így nem különösebben kell attól tartani, hogy ne bírná kiszolgálni a készüléket a cég. Ha pedig mégis fennakadásba futna, valószínűleg a Samsung azonnal ki tudná segíteni az Apple-t. Szinte biztos, hogy olyan panel lesz itt bevetve, amihez hasonló volt már korábbi iPhone-ban a Samsung révén.

Azt nem tudni, hogy a negyedik generációs iPhone SE mikor jöhet, korábban olyan hírek is voltak, hogy veszélyben van, és elképzelhető, hogy a vállalat nem fogja frissíteni, de erre nem sok esély van. Inkább ritkábban fog frissülni még annál is, mint ahogy eddig követték egymást a generációk.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére