Az Intel babérjaira törne az ARM

Bemutatta 2020-ig a menetrendjét az ARM, ha minden a vállalat tervei szerint alakul, akkor egészen érdekesen alakulhat a jövő a PC-piacon.

Az Intel babérjaira törne az ARM

Az ARM lassan tényleg kinövi az okostelefonok és más alacsony fogyasztású eszközök piacát. A vállalat egy ideje már próbálkozik a szerverekben való érvényesüléssel és a noteszgépek szegmensében is megjelent tavaly, most pedig egy olyan útitervet vázolt fel, amiből egyenesen a PC-piac meghódítása olvasható ki. Az ARM-nak nem különösebben szokása a hosszú távú terveit vázolni, de most egészen 2020-is bemutatta a CPU IP-k menetrendjét.

Az egyetlen konkrét termék, aminek már a végleges nevét is ismerhetjük, az a Cortex-A76 feldolgozó egység. Ez azonban nem teljesen új, ugyanis a vállalat már májusban beszélt az érkezéséről. A Cortex-A76 nagyon fontos lesz, ez ugyanis mérföldkövet jelenthet a PC-k terén való előretörésben. Az ARM elmondása alapján több évre visszamenőleg ez jelenti a legnagyobb teljesítménybeli előrelépést a vállalat számára. Elméletileg a Cortex-A76 már valóban alkalmas lehet arra, hogy olyan processzort alkossanak belőle az ARM partnerei, ami képes lehet felvenni versenyt az x86-os piacon levő konkurensekkel. És itt már nemcsak a teljesítmény-fogyasztás mutatóra kell gondolni, hanem a tényleges tempóra, amit a gyakorlatban elérhetnek majd a rá épülő eszközök. A Cortex-A76 10 és 7 nm-es csíkszélességű gyártástechnológiákhoz egyaránt optimalizálva lesz.

Galéria megnyitása

Ami a teljesítményszintet illeti, az ARM a bemutató keretében arról beszélt, hogy egy szálon mérve a Cortex-A76 alacsonyabb frekvencián tudja tartani a lépést az Intel Core i5-7300U processzorral. A SPECint2006 tesztben a 3,5 GHz-es órajel elérésére képes Intellel egy szintet produkált a 3 GHz-es Cortex-A76-ra épülő SoC. Ráadásul az ARM arra sem volt rest rámutatni, hogy ezt kevesebb mint harmada fogyasztásból érte el. Ám mivel az Intel esetében szimplán a TDP értéket vette alapul a vállalat, ez a része a történetnek már inkább egy kicsit megmosolyogtató, mint komolyan vehető. Azt pedig csak halkan jegyezzük meg, hogy az Anandtech még arra is rámutatott, hogy az ARM direkt olyan frekvenciaszintet választhatott az összehasonlításhoz, amin a lehető legideálisabban viselkedik a Cortex-A76 – plusz nem is az aktuális Intel generációt vette alapul, hanem egy 2017-es fejlesztést, ez pedig szintén az ő malmára hajtja a vizet.

Galéria megnyitása

Az ARM tervei alapján 2019-ben, tehát jövőre érkezik majd a Deimos kódnévre hallgató processzormag. Ennél az újdonságnál már egyértelműen a 7 nm-es gyártástechnológia kerül majd a fókuszba, és így az optimalizálás szintjén is sikerülhet még hatékonyabbá tenni az egységet. Arról a vállalat nem beszélt részletesen, hogy milyen fejlesztésekkel lehet itt számolni, de közzétett egy diagramot, ami a várható gyorsulást szemlélteti. Ez alapján, a Deimos kb. 20-25%-os előrelépést jelenthet majd Cortex-A76 után a SPECint2006-ban. 2020-ban pedig jöhet a Hercules (igen, görög mitológiai alakok nevét választotta az ARM), ami még tovább fogja növelni a tempót, és itt már arra készül az ARM, hogy az 5 nm-es gyártástechnológiával is számolni kell majd az előkészítéskor, de még a 7 nm-es csíkszélesség is használatban lesz. A Hercules az előre vetített teljesítményszintben 2,5-szer lesz a 2016-os Cortex-A73 felett, és valamivel több mint 10 százalékot verhet majd a Deimosra.

Galéria megnyitása

A Deimos és a Hercules kiváló alapot jelenthet majd a jövőben a Qualcomm számára, aki lényégében épp most tapossa ki az ARM számára az utat a PC-k irányába. A Qualcomm révén tavaly és idén a Snapdragon 835 rendszerchippel szerelt, Windows 10-et futtató notebookok jelentek meg. És a következő hónapokban jöhetnek majd azok a szerkezetek, amelyekben a Snapdragon 845/850 lapkák fognak felbukkanni. Ezek ugyan nem váltják meg egyelőre a világot, de lerakhatják az alapot a következő években érkező megoldások előtt, amelyek már valóban ütős alternatívát jelenthetnek akár az erősebb Intel processzorokkal szerelt gépeknek is.

Az ARM összességében nagyon ambiciózusnak tűnik, de zárásul azt azért megjegyeznénk, hogy a következő években sok változás történhet, amik befolyásolhatják a piac alakulását, és az említett CPU IP-k valószínűleg később öltenek majd valódi testet, mint ahogy azt a vállalat most vázolta. A Cortex-A76 például úgy fest, hogy 2019 előtt aligha jelenik meg kész termékekben, és egy 2017-es Intel processzorral lett fentebb összevetve. Az viszont biztos, hogy érdekesen alakulhat a jövő, ha az ARM valóban gyökeret tud ereszteni a PC-kben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap