Az illegális zeneletöltések nem károsítják az online eladásokat

Az Európai Bizottság illetékeseinek legújabb tanulmányából az derül ki, hogy a zeneiparnak egyáltalán nem árt a kalózkodás, sőt: a kalózok nemhogy ritkábban, de a vártnál gyakrabban vásárolnak a legális online boltokban. 

Az illegális zeneletöltések nem károsítják az online eladásokat

Míg egy két hete megjelent jelentésben az Európai Bizottság illetékesei a filmek illegális letöltésének káros hatásait taglalják, addig legújabb tanulmányukból az derül ki, hogy a zeneiparnak viszont egyáltalán nem árt a kalózkodás, sőt: még jót is tesz az eladásoknak, mivel a kalózok nemhogy ritkábban, de a vártnál gyakrabban vásárolnak a legális online boltokban. (A projekt során kizárólag az online eladások és a kalózkodás összefüggéseit vizsgálták a szakértők, tehát a fizikai eladóhelyek forgalma ezúttal nem képezte a kutatás részét.)

A kutatás vezetői, Luis Aguiar és Berting Martens több mint 16 ezer, francia, német, olasz, spanyol és brit internetezővel készített interjú elemzése után jutottak erre a következtetésre. A vizsgált országokban jelentős különbség mutatkozik az illegális letöltésekhez való hozzáállásban, ez utóbbi dolog okait a szakértők szerint az eltérő zenefogyasztási szokásokban és lehetőségekben kell keresni. A vizsgált országok lakói ugyanis jelentősen eltérő mértékben férnek hozzá legálisan digitális tartalmakhoz: a britek és a franciák gyakorlatilag a teljes palettáról válogathatnak, a németek már egy sokkal visszafogottabb kínálattal találják szembe magukat, a spanyolok és az olaszok számára pedig szinte alig akad olyan szolgáltató, amely online árul zenéket, és még az úgymond nemzetközinek számító szolgáltatók kínálata is jelentősen korlátozott ezekben az országokban. Így nem is csoda, hogy a déli országokban sokkal magasabb az illegális zeneletöltők aránya, mint mondjuk a briteknél: ha egy spanyol netező online akar zenét beszerezni, a kalózkodáson kívül sok más lehetősége nincs.

A szakértők nem találtak arra bizonyítékot, hogy az illegális letöltés csökkentené az eladások számát, és ezt némiképp alátámasztja az is, hogy a legutóbbi negyedévben 1999 óta először növekedtek az egyébként csökkenő zeneipari bevételek. A kutatók azonban ennél is továbbmennek: becsléseik szerint, amennyiben nem léteznének a kalózoldalak, Európában átlagosan két százalékkal kevesebben vásárolnának legális forrásból. Az egyes országokat külön vizsgálva ez Franciaországban és az Egyesült Királyságban négy százalékos visszaesést jelentene, ami egyértelműen azt támasztja alá, hogy az illegális források legális lehetőségek megléte mellett kifejezetten segítik az eladásokat. A felhasználó először ingyen letölti és meghallgatja a zenét, majd ha tetszik neki, meg is vásárolja.

A streaming a felmérések szerint még egyértelműbben segíti a legális eladásokat, az ingyenes szolgáltatásnak köszönhetően európai viszonylatban 7 százalékkal többen keresik fel az online zeneboltokat. Azt persze senki sem vitatja, hogy a kalózmásolatok szerzői jogokat sértenek, de a tanulmány eredményei erősen megkérdőjelezik, hogy valóban károkozás történik-e az illegális letöltések következtében, mint ahogy azt zeneipar nagyjai előszeretettel hangoztatják. A kutatók úgy vélik, hogy a zenék egy része el sem jutna a felhasználóhoz, ha nem bukkanna fel a kalózoldalakon.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward