Az IHS iSuppli jelenti: a netbook kategória halott

Jó eséllyel a 2015-ben legyártott és leszállított netbookok darabszáma nulla lesz.

Az IHS iSuppli jelenti: a netbook kategória halott

A netbookok megjelenésükkor világmegváltó slágertermékeknek számítottak, de a lassú, szenvedéssel teli haldoklásuk már 2010-ben megindult, és az idő előre haladtával a folyamat csak gyorsult, lassan pedig a vége felé közeledik. A helyzet kilátástalan.

Így kezdődött...
Így kezdődött...

Az IHS iSuppli adatai szerint a teljes netbook eladások száma 2013-ban mindössze 3,97 millió darab volt, ugyanez a számadat 2010-ben még 32 millió darab eladott egységet mutatott, azaz a mutatók három év alatt majdnem a tizedére estek vissza. A termékek előállítása még ebben az évben megszűnik, a leszállított darabszám 2014-re vonatkozólag jó, ha eléri majd a negyed milliót. 2015-ben a netbook fogalom végleg az enyészet és a történelem része lesz, a forgalmazás megszűnik.

Ez egy igen szomorúan végződő történet. A netbook, mint hardver pedig nem egy rossz koncepció, annak idején nem véletlenül volt sikeres, de a piac folyamatosan változik, az érdeklődés és az igények a sokkal "szexibb" és kompaktabb táblagépek irányába mozdult el. Ráadásul a 11 és 13 hüvelykes átmérőben dolgozó olcsó ULV Celeron és Brazos processzorok is a piacon vannak, amivel a kis méretű notebookok üzemideje is kitolható, így a netbookoknak már végképp nincs maradása.

Így ér véget?
Így ér véget?

A sztori meglehetősen hasonlít arra, ahogyan a dinoszauruszok jártak a régmúltban, pedig manapság egy nagy tudású, új netbook számos akcióban 199 eurós (mai árfolyamon ~ 59 000 forint) áron kelleti magát, ami a használhatóságot és a "termelékenységet" tekintve sokszor egy jobb ajánlat, mint amit az olcsó tabletek nyújtani tudnak.

Netbook: élt 8 évet - nyugodjék békében!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward