Az eszközökön futó mélytanulásban hisz a Samsung

A vállalat olyan fejlesztéssel rukkolt elő, ami az „On-Device” mélytanulás terén hatalmas előrelépést hozhat.

Az eszközökön futó mélytanulásban hisz a Samsung

A Samsung sok energiát fektet abba, hogy olyan neurális feldolgozási megoldásokat hozzon létre, amik a jövőben a mostaninál sokkal jobb lehetőségek megteremtéséhez járulhatnak hozzá. A vállalat úgy látja, hogy a legfontosabb jelenleg a mélytanulást érintőleg, hogy minél jobb hatékonyságúra lehessen felhozni az eszközön történő műveletek, és most elvileg a cég talált erre egy jó megoldást.

A dél-koreai alakulat meglátása szerint mélytanulás kulcsfontosságú részét képezi a mesterséges intelligenciának, ez pedig nagyon fontos lesz a jövőben a gépek esetében. Kiemelkedő jelentősége van annak a mobileszközöknél, hogy olyan neurális feldolgozó egységgel legyen ellátva, ami megfelelően van optimalizálva, ez pedig nemcsak abban merül majd ki, hogy gyorsan hajtja végre a számításokat az adott egység, hanem az is nagyon fontos, hogy ez kiváló hatékonysággal történjen.

A Samsung SAIT (Samsung Advanced Institute of Technology) részlege éppen ezért olyan új fejlesztésekre koncentrált, amik tökéletesek lehetnek az eszközön futó mélytanulási műveletek esetén, és létrehozott egy egészen új megoldást. A szakemberek által alkotott eljárás elsősorban arra szolgál, hogy a 32 bites mélytanulási adatoknak a kezelése ugrásszerűen gyorsuljon, és ezen a fronton elvileg tényleg kiemelkedően fog muzsikálni, akár nyolcszoros gyorsulást is elérhet. A Samsung a pontosság megtartása mellett 4 bites csoportokba rendezi az adatokat, és így ér el jelentős mértékű gyorsulást, plusz az sem elhanyagolható, hogy az energiahatékonyságban is előrelépést eredményez ez az eljárás a meglévő algoritmusokhoz képest.

A neurális hálózatban alkalmazott tömörítés sokat hozhat a konyhára a műveletek végrehajtásakor. A folyamatban fontos szerepe van a Quantization Interval Learning (QIL) technológiának, ez felel egyebek mellett azért is, hogy megfelelő legyen a pontosság. Fontos, hogy a Samsung számításai szerint így a megszokott tempót el lehet érni 1/40 és 1/120 közötti tranzisztormennyiséggel, ami a mobileszközöknél különösen fontos.

Galéria megnyitása

A Samsung kiemelte, hogy az eszközön futó MI technológiák több szempontból is létfontosságúak. Az ilyen eljárások biztonságosabbak azoknál, amiknél külső szerverre kell továbbítani az adatokat, és bizonyos esetekben sokkal gyorsabbak és stabilabbak is lehetnek, hiszen nem kell a hálózati kapcsolatra hagyatkozni. Minden adat helyben lesz feldolgozva. Ezzel költséget is meg lehet takarítani, mert nem kell annyit költeni felhős szolgáltatásoknak a fejlesztésére, gondozására, használatára. Mivel itt a biztonság garantálható, így akár még olyan adatoknál is be lehet venni a mélytanulást, mint a biometrikus azonosítással kapcsolatos minták, így például az ujjlenyomat, ami a legáltalánosabb.

Galéria megnyitása

Folyamatosan érkezhetnek a továbbiakban olyan rendszerchipek, amelyek már magukban foglalják majd a Samsung saját fejlesztésűként kezelt NPU egységeit. Az első ilyen megoldás már megjelent, ez az Exynos 9 (9820), ami a csúcsmodellekben jelent meg ebben az évben. A terve pedig az a cégnek, hogy a későbbiekben már nemcsak a mobilos rendszerchipeknél fogja ezt integráltan használni, hanem még szerényebb egységeknél, például adathordozók és szenzorok szintjén is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap