Shop menü

AZ ELSŐ NEGYEDÉVBEN 20%-KAL CSÖKKENTEK A DRAM ÁRAK, A TENDENCIA FOLYTATÓDIK A MÁSODIK NEGYEDÉVBEN IS

A DRAM gyártók számára továbbra is kedvezőtlen marad a piaci helyzet, ám a vásárlók profitálhatnak az olcsóbb memóriachipek okozta árcsökkenésekből.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az első negyedévben 20%-kal csökkentek a DRAM árak, a tendencia folytatódik a második negyedévben is

A TrendForce legfrissebb beszámolója alapján úgy tűnik, az év első negyedévében eddig 20%-os csökkenés mutatkozott negyedéves szinten a DRAM chipek átlagos értékesítési árában, és ez a csökkenő tendencia várhatóan az év második negyedévében is folytatódhat, ezzel további 10-15% közötti mérséklődésre lehet számítani. A DDR4-es és a DDR5-ös memóriaszabvány köré épülő chipek között van némi különbség ezen a téren: a DDR5-ös példányok árai gyorsabban csökkennek, mint DDR4-es társaiké, ami igazából érthető, hiszen míg előbbi egy új, éppen térhódításban lévő szabvány, addig utóbbi egy kiforrott, sok-sok éve piacon lévő fejlesztés.

A DRAM gyártók természetesen már reagáltak erre a számukra kedvezőtlen helyzetre, azaz például a Micron, a Samsung és az SK Hynix is módosította DRAM termelési gyakorlatát annak érdekében, hogy a túltermeléses helyzetre reagáljanak, mégsem értek el látványosabb javulást árcsökkenés terén. A megrendelők, vagyis a számítógépek, a szórakoztatóelektronikai eszközök, az okostelefonok és a videokártyák gyártói még mindig eléggé jelentős DRAM raktárkészlettel rendelkeznek, így nem valószínű, hogy növelik rendeléseiket, legalábbis addig nem, míg az ő saját portékáik iránt el nem kezd fellendülni a kereslet. Ennek a helyzetnek köszönhetően a DRAM gyártók termelés-visszafogást célzó intézkedései még nem érték el a céljaikat, azaz nem befolyásolták jelentősebb mértékben az árak alakulását.

A PC OEM és ODM partnerek az elmúlt három hónap folyamán jelentősen csökkentették rendeléseiket a DRAM piacon, ennek ellenére még mindig elég jelentős, 9-13 hétre elegendő DDR4-es és DDR5-ös raktárkészlettel rendelkeznek. Van rá némi esély, hogy a jelenlegi alacsony árakat látva elkezdenek DRAM-ot rendelni, ám az egyelőre rejtély, hogy ez a lépés segíthet-e a DRAM gyártók raktárkészleteinek jelentős mérséklésében. A csökkentett termelés ellenére a TrendForce szerint a 8 GB-os DDR4-es memóriamodulok esetében az ár 10% feletti mértékben csökkenhet a második negyedév folyamán. A PC DRAM árak 10-15%-os mértékben eshetnek az első negyedév folyamán negyedéves szinten, majd a második negyedévben ismét 10-15% közötti csökkenésre számítanak az elemzők.

Ezzel egy időben a videokártya-eladások emelkednek az első negyedév folyamán, majd a második negyedévben esésre lehet számítani, legalábbis a korábbi adatok alapján ez a minta rajzolódik ki. Mivel a videokártyák forgalma az elmúlt év harmadik és negyedik negyedévében drasztikusan csökkent, a GDDR memóriachipekből még elegendő raktárkészlet áll rendelkezésre, vagyis ezek iránt sem lesz fokozott kereslet a piacon. A TrendForce szerint a 16 Gb-es GDDR6-os memóriachipek esetében az átlagos értékesítési ár 10-15%-kal csökkenhet a második negyedév folyamán, hála a gyenge keresletnek.

Galéria megnyitása

A PC piacon tapasztalható lassulás miatt a memóriagyártók jó része úgy döntött, növeli a szervermemóriák arányát a memóriatermelésben a nagyobb profit érdekében. Ez a gyakorlat visszájára sült el, ugyanis a fokozott termelés miatt az idei év első negyedévében elég komoly mennyiségű raktárkészletek halmozódtak fel a szegmensben, ugyanis a szerverpiaci szereplők is finomhangolták készletezéssel kapcsolatos gyakorlatukat, ami a kereslet csökkenését és az árak mérséklődését eredményezte, hiszen a szervergyártók is igazodtak a változó piaci helyzethez. A TrendForce elemzői szerint a szerver DRAM piacon az év második negyedévében elég nagy, 13-18% közötti mértékű csökkenésre lehet számítani átlagos értékesítési árak terén.

Az okostelefonok szegmensében a DRAM raktárkészletek az utóbbi időben egészséges szintre apadtak, ugyanakkor azt is érdemes kiemelni, hogy az okostelefonok gyártói meglehetősen elővigyázatosak, amikor a termelés tervezéséről van szó. Ez az elővigyázatosság gátat szabhat a mobil DRAM chipek iránti keresletnek a második negyedév folyamán. A DRAM gyártók már eddig is próbálták csökkenteni a termelést a mobil DRAM chipek szegmensében, ám még mindig nehéz dolguk van, ha a túltermeléses időszakot maguk mögött szeretnék hagyni. A gyártók szeretnék értékesíteni az LPDDR chipjeiket, és ezt meg is próbálják, az átlagos értékesítési árak ennek megfelelően csökkennek, pont a túltermeléses helyzet miatt. A TrendForce várakozásai szerint a második negyedév folyamán ismét mérséklődés várható ezen a téren, már ami az átlagos értékesítési árakat illeti, igaz, a csökkenés mértéke valamivel szerényebb lesz, 10 és 15% közé várják.

A szórakoztatóelektronikai termékek piacon a DRAM chipek termelése szintén felül múlja a keresletet, pedig már ezen a területen is termeléscsökkentést célzó intézkedéseket hoztak a gyártók. A konzumerpiaci termékekbe szánt DRAM chipek átlagos értékesítési árai tovább csökkennek majd a második negyedévben, méghozzá 10-15% közötti mértékben. Arról egyelőre nem beszéltek az elemzők, mikor várható fordulat a DRAM piacon, azaz mikor érhet véget a túltermeléses időszak.

Az olcsóbb DRAM chipek árcsökkentő hatása remélhetőleg a kiskereskedelmi árakban is jelentkezni fog, igaz, ennek pontos mértékéről egyelőre nincs információ.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére