Shop menü

AZ ELŐZETES EREDMÉNYEK SZERINT A CORE I9-13900KS SOKKAL GYORSABB LEHET, MINT A RYZEN 9 7950X

Ez persze még csak egyetlen teszt, ami egy korai példánnyal készült, így a kép még változhat a későbbiekben.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az előzetes eredmények szerint a Core i9-13900KS sokkal gyorsabb lehet, mint a RYZEN 9 7950X

Az Intel Raptor Lakes-S családjának első tagjai már bemutatkoztak, és hamarosan kereskedelmi forgalomban is elérhetőek lesznek, ahogy azt a bejelentésről szóló összefoglalónkban már megírtuk. A show alkalmával az Intel Arc A770-es videokártyáról is lehullott a lepel mind árazás, mind pedig megjelenési időpont terén.

Az Intel 13. generációs Core sorozatú asztali processzorainak kínálata néhány hónap múlva újabb modellekkel bővülhet, ugyanis a „K” és „KF” jelölés nélküli példányok is megjelenhetnek. Várható még egy Core i9-13900KS névre keresztelt csúcsmodell is, ami az eddigi információk alapján extrém magas, 6 GHz-es maximális boost órajelet vethet be, ezzel ebben a tekintetben első lesz a klienspiacra szánt asztali processzorok táborában.

A Core i9-13900KS első mintapéldányai már megérkezhettek a partnerekhez, ennek megfelelően meg is érkezett az első szivárgás, ami az újdonság várható teljesítményéről ad képet. Mivel egyelőre nem tudni, pontosan milyen órajelen működött a termék, illetve a hardverkonfiguráció felépítése és a hűtés típusa sem ismert, érdemes távolságtartóan fogadni az eredményeket. Ráadásul ezek az eredmények egyetlen szoftver alkalmazásával készültek, a teljes kép ennél mindenképpen árnyaltabb lehet.

Az új csúcsprocesszor várhatóan a Core i9-13900K felépítését viszi tovább, vagyis 8 darab P-Core és 16 darab E-Core lehet a fedélzeten, ám ezek órajeleit megemelhetik az alapváltozatéhoz képest, hogy még nagyobb teljesítményt lehessen elérni. Egyelőre a TDP keret alakulásával kapcsolatban sincs pontos információ, igaz, korábban már pletykáltak arról, hogy az új csúcsmodellnél megfelelő alaplapi tápellátás és megfelelő hűtés mellett egy 350 W-os turbó mód is elérhető lesz, am igen komoly teljesítménynövekedést eredményez. Nincs kizárva, hogy a lenti eredmények már ezzel a turbó móddal készültek, ugyanis a puszta 200 MHz-es boost-órajel emeléshez képest túl nagy a teljesítménykülönbség a „K” és a „KS” modell között.

Galéria megnyitása

A CPU-Z segítségével elvégzett tesztek alapján a Core i9-13900KS nemcsak az összes Raptor Lake-S és Alder Lake-S sorozatba tartozó processzort utasítja maga mögé, hanem az AMD frissen megjelent csúcsmodelljét, a RYZEN 9 7950X modellt is, méghozzá elég komoly mértékben. Hogy a később érkező 3D V-Cache alapú RYZEN 7000-es sorozatú processzorok mekkora gyorsulást hoznak és mennyire sikerül majd utolérniük a Core i9-13900KS-t, az majd csak később derül ki.

Amennyiben a fenti eredmények hitelesek, a Core i9-13900KS egy igazi bestia lesz – kérdés, ehhez a teljesítményhez milyen fogyasztás társul, illetve milyen hűtésre lesz szükség a magasabb órajelek tartásához. Ezekre néhány hónapon belül választ kaphatunk.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére