Shop menü

AZ ELMÚLT ÉVTIZEDEK LEGGYENGÉBB FORGALMÁT PRODUKÁLTA A VIDEOKÁRTYA-PIAC AZ ELMÚLT NEGYEDÉVBEN

Az Nvidia magabiztosan őrzi piacvezető pozícióját, miközben az Intel piaci részesedése már 4%-on áll.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az elmúlt évtizedek leggyengébb forgalmát produkálta a videokártya-piac az elmúlt negyedévben

A Jon Peddie Research munkatársai elkészítették az asztali videokártya piacról szóló legfrissebb jelentésüket, amiből kiderül, hogyan alakult a teljes piac, illetve az egyes gyártók teljesítménye az év első negyedévében. Mivel a jelenlegi gazdasági helyzet nem éppen kedvező az egyes piaci szegmensek számára, nem túl nagy meglepetés, hogy az asztali videokártyák szegmense is gyengélkedik: évtizedek óta nem produkált ennyire alacsony forgalmat a piac.

A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy az első negyedév folyamán az asztali videokártyák piacán mindössze 6,3 millió darab videokártyát szállítottak le az AMD, az Nvidia, illetve az Intel AIB partnerei, ami negyedéves szinten 12,6%-os, éves szinten viszont már igen masszív, 38,2%-os visszaesést jelent.

A Jon Peddie Research alapítója és elnöke szerint a PC piac lassulásának köszönhető a fenti eredmény, amit az eredményez, hogy a vásárlók a magas inflációk és az elbocsátások miatt óvatosabbak, valamint sokan előző generációs videokártyákat vásárolnak, amelyektől a piac próbál szabadulni annak érdekében, hogy a raktárkészletek szintje apadhasson. A várakozásk szerint a második negyedév szintén gyenge lesz, az ugyanis tradicionálisan az szokott lenni, ám a harmadik negyedév folyamán növekedhet az új generációs videokártyák forgalma.

Az egyes videokártya-gyártók eredményei alapján az látszik, hogy az Nvidia még mindig magabiztosan őrzi első helyét a piacon, hiszen piaci részesedése 84%-ot tett ki, azaz nagyjából 5,29 millió videokártyát szállíthatott le a vállalat AIB partnereivel karöltve. Ez az eredmény persze nagyon gyenge az előző néhány év adataihoz képest.

Az AMD alaposan lemaradva foglalhatta el a második helyet a maga 0,76 millió darabos szállítási mutatójával, illetve az ehhez tartozó 12%-os piaci részesedésével. Mivel a PC gyártók és a kereskedelmi partnerek a raktárkészletek mennyiségének csökkentésével voltak elfoglalva az első negyedév folyamán, az AMD gyenge teljesítménye nem túl meglepő.

Az Intel, aki az Arc Alchemist sorozat A700-as tagjait az előző év harmadik negyedévének vége felé dobta piacra, az idei év első negyedévében már alaposan felpörgette a szóban forgó videokártyák szállítását. Gyakorlatilag ennek köszönhető, hogy a vállalat növelni tudta eladásait és piaci részesedése is gyarapodott. A 250 000 leszállított asztali videokártya persze szerény érték az Nvidia 5,29 millió darabos teljesítményéhez képest, de még az AMD 760 000 darabos szállítási mutatóját is alulmúlja, összességében mégsem tekinthető rossznak, hiszen remekül mutatja, az Intel szállítási mutatója folyamatosan növekszik. A vállalat jelenleg 4%-os részesedéssel rendelkezik az asztali videokártyák piacán, ami figyelemreméltó érték, ha azt nézzük, még csak nemrégiben lépett be újra ebbe a piaci szegmensbe.

Az év első negyedévében a Jon Peddie Research szerint még mindig nehezítette a vállalatok dolgát a túltermeléses állapot, amit a pandémia során kialakuló problémák okoztak – akkoriban az ellátási lánc nem teljesített egyenletesen és a rendelések terén is voltak kisebb-nagyobb problémák. A 2023-as esztendő második fele már szebb kilátásokkal kecsegtet. Az AMD szerint a Radeon RX 6000-es és a Radeon RX 7000-es sorozatú videokártyák forgalma negyedéves szinten növekedést mutat, ami mindenképpen jó hír a vállalat számára. Az Intelnél ezzel szemben elkötelezettek a következő generációs, Battlemage kódnévre keresztelt videokártyák sikerét illetően, ugyanis a várakozások szerint a következő generáció versenyképesebb lesz.

Az Nvidia a második negyedév folyamán mutatta be GeForce RTX 4060-as sorozatú videokártyáit, amelyek közül a GeForce RTX 4060 Ti 8 GB-os verziója már el is érhető. A xx60-as sorozat tagjai jellemzően az Nvidia legnépszerűbb videokártyái szoktak lenni, legalábbis az elmúlt évek során így volt. Hogy ez a GeForce RTX 4060-as sorozatnál is megismétlődik-e? Az elkövetkező negyedévek statisztikáiból egészen biztosan ki fog derülni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére