Az ARM processzorai betörnek a netbook piacra

A netbook és az ULPC piac hamarosan új szereplővel bővülhet, ugyanis az ARM bejelentette, hogy szerencsét próbál az új, számára eddig ismeretlennek mondható területeken. A gyártó főként az okostelefonok és a kéziszámítógépek piacán van jelen processzoraival, de ez a helyzet a  jelek szerint rövid időn belül meg fog változni.

Az ARM processzorai betörnek a netbook piacra

A netbook és az ULPC (Ultra Low-cost PC) piac hamarosan új szereplővel bővülhet, ugyanis az ARM bejelentette, hogy szerencsét próbál az új, számára eddig ismeretlennek mondható területeken. A gyártó főként az okostelefonok és a kéziszámítógépek piacán van jelen processzoraival, de ez a helyzet a  jelek szerint rövid időn belül meg fog változni.

Az ARM már be is mutatott néhány netbook prototípust, amelyek a Freescale iMX515-ös, illetve a Qualcomm Snapdragon névre keresztelt központi egységekkel voltak ellátva. A gyártó állítása szerint a processzorok képesek a 720p felbontású HD videók zökkenőmentes lejátszására, órajelük pedig akár 1 GHz is lehet. Az ARM tervei szerint a legfontosabb dolog az x86-os rendszerek elleni harcban az, hogy az új netbookokkal és a bennük rejlő processzorral tökéletesen kompatibilis operációsrendszerrel kell előrukkolni, erre a célra pedig tökéletes választás lehet a Linux.

A gyártó választása az Ubuntura esett, ez ugyanis az egyik olyan operációsrendszer, amely rendkívül jó lehetőségeket kínál az újdonságok és a felhasználók számára. Az ARM a siker érdekében már kapcsolatba is lépett a szoftver fejlesztőjével, a Canonical-lal, így hamarosan elkészülhet az Ubuntu első, ARM támogatással felvértezett verziója. További jó hír az ARM számára, hogy időközben az Adobe is készíti ARM támogatással ellátott Flash 10-es szoftverét. Az Ubuntu ARM verziója várhatóan áprilisra készül el, ekkor végre képet kaphatunk arról is, hogy pontosan milyen teljesítménnyel bírnak az ARM netbookjai. A kis készülékeket a gyártó 250 dollár körüli áron kívánja értékesíteni, a termékek forgalmazása várhatóan júniusban indulhat meg.

Videó az ARM rövid bemutatójáról:

                                     

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward