Az Apple vezető chiptervezője elhagyta a céget

Gerard Williams III távozása nagyon komoly érvágás lehet az Apple számára – és nem csak az iPhone, illetve iPad sorozat miatt.

Az Apple vezető chiptervezője elhagyta a céget

Az Apple a pletykák szerint régóta dolgozik azon, hogy idővel kiválthassa az Intel processzorait, helyettük pedig saját fejlesztésű, házon belül megtervezett központi egységekkel láthatja el saját termékeit, ami több szempontból is kedvező útnak bizonyulhat. Egyrészt a házon belüli tervezésnek köszönhetően maximálisan a saját igényeire szabhatja központi egységeit a gyártó, másrészt a szoftverek optimalizálása is sokkal gördülékenyebben folyhat, ami összességében sokat hozhat a konyhára.

A jelek szerint a korábbi tervet most egy kicsit összekuszálhatja az a tény, hogy nemrégiben távozott a vállalat chiptervezésért felelős vezetője,  Gerard Williams III, így egy picit késhet az átállás a tervezetthez képest. A szóban forgó szakember az A7-es modell óta vezeti az Apple saját központi egységeinek tervezését – ez a SoC még 2013-ban, az iPhone 5S fedélzetén mutatkozott be. Williams III legutóbbi munkája az A12X SoC egységhez köthető, ami a legfrissebb Ipad Pro táblákat erősíti, több processzort azonban nem fejleszt már az Apple-nél, így mindenképpen ütőképes utódot kell keresnie a helyére a vállalatnak.

Galéria megnyitása Gerard Williams III Az eddigi beszámolók alapján úgy tűnik, már 2020 folyamán megkezdheti az Apple az átállást az Intel processzorokról saját megoldásaira, vagyis ebben az évben érkezhetnek az első ARM alapú noteszgépek, illetve egybegépek. Az Axios információi szerint az Intel időközben már meg is erősítette a dolgot, vagyis az Apple tényleg leváltani készül az Intel processzorait.

Az első olyan processzor, ami alkalmas lehet az Intel központi egységeinek leváltására, az a következő generációt erősítő A13-as SoC lehet, vagyis ez lesz az első olyan saját fejlesztésű SoC, ami már nem (csak) iOS mobil operációs rendszer futtatására készül. Teljesítmény terén magabiztosnak tűnik a vállalat, ugyanis szerinte az iPad Pro jelenleg gyorsabb a mobil konfigurációk 92%-ánál, beleértve a Core i7-es sorozatú processzorral szerelt gépeket is, az állítást pedig előzetes Geekbench eredményekkel próbálták alátámasztani.

Hogy Gerard Williams III távozása milyen hatást gyakorol az eddigi tervekre? Ez egyelőre rejtély, az viszont biztos, hogy nem lesz könnyű pótolni a szakembert, akinek nagyjából 60 szabadalom fűződik a nevéhez. Az utód megtalálása tehát nem lesz egyszerű, és ezzel együtt az is rejtély, a fejlesztőcsapat többi tagja hogyan reagál majd a neves szakember távozására – nincs kizárva, hogy néhányan szintén elhagyhatják az Apple kötelékét, az pedig további bonyodalmakat okozhat. Ez persze csak feltételes mód – idővel úgyis fény derül rá, hogyan tudja átvészelni a vállalat ezt a meglehetősen kellemetlen időszakot.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap