Az Apple után a Huawei és a Google is saját (bank)kártyát csinál

Úgy fest, hogy az Apple új trendet teremthet, de azt most még nehéz megmondani, hogy ez hova vezet.

Az Apple után a Huawei és a Google is saját (bank)kártyát csinál

A Huawei néhány napja bejelentette, hogy érkezik a saját kártyája, ami nyilvánvalóan az Apple Cardra próbál majd választ adni, és mostanra pedig már azt is megtudhattuk, hogy a Google is hasonló eszközön dolgozik. A keresőóriás megoldása még nem hivatalos, de a TechCrunch friss jelentésben számolt be erről sok részlettel.

Az Apple tavaly mutatta be az egyszerűen csak Card névre keresztelt hitelkártyás szolgáltatását, amit a Mastercard és a Goldman Sachs közreműködésével hozott létre. És bár a mai világban eddig minden irány arra mutatott, hogy a felhasználó az összes kártyáját váltsa ki az okostelefonokkal, nagyon úgy fest, hogy az Apple kártyás megoldása divatot fog teremteni.

A Huawei is szimplán Card néven harangozta be a saját megoldását, ami egy bankkártyára emlékeztet majd, de elvileg több lehetőséget tud majd biztosítani a felhasználóknak, és a kínaiak szerint sokkal hasznosabb lehet majd, mint az Apple Card. Minden részletet nem lehet még tudni ennek kapcsán, de az egészen biztos, hogy kiemelkedő digitális háttere lesz, és a Huawei Pay-hez fog kapcsolódni. És ez biztosítja majd a rugalmasságát.

Galéria megnyitása

A fizikai kártya elvileg az UnionPay támogatásával fog üzemelni, és NFC chipet tartalmaz, ezt kihasználva nyújt majd lehetőséget az érintkezésmentes fizetések lebonyolítására. A Huawei Card normál éves díjjal fog üzemelni, amit a korai csatlakozóknak nem kell majd megfizetnie, ajándékként elnéz ettől a vállalat. Sőt mi több, ha valaki az első évben rákap erre, és kellő mennyiségű tranzakciót bonyolít, akkor a második évben is ingyen használhatja.

A Huawei Card lehetőséget nyújt majd bónuszok elérésére, mint egy pénzvisszafizetős rendszer esetében, ahol a vásárló jutalomban részesül a költségei után. Lesz továbbá VIP szolgáltatások elérésére mód, valamint az utazásokkal is be lehet majd zsebelni bónuszokat. A cég kiemelkedő biztonsági intézkedések mellett fogja kezelni a kártya digitális mását, ahogy azt teszi a normál Huawei Pay fiókok esetében is.

Galéria megnyitása

Kínában a mobilfizetés egyébként kiemelkedően elterjedt, talán kevesen tudják, de itt bonyolítják a legtöbb mobilos kifizetést, és csak az ilyen jellegű pénzforgalom elérte tavaly a 27 billió dollárt, és meghaladta a hagyományos bankkártyákkal bonyolított forgalmat. Nehéz azt megmondani, hogy ebben a környezetben a Huawei Card milyen fogadtatásban fog részesülni, de az biztos, hogy általánosan kedveltek a Huawei fejlesztései Kínában.

A „Google Card” – aminek a pontos neve egyébként még nem ismert – pedig a TechCrunch elmondása szerint úgy működik majd, hogy hogy különböző banki partnerekkel együtt fogja üzemeltetni a vállalat, és érdekelt lesz benne például a Citi és a Stanford Federal Credit Union is egyebek mellett. A keresőóriás kártyája egy Visa chipre fog épülni kezdetben, de támogatni szeretné a vállalat a Mastercardot is.

Galéria megnyitása
Ez nem a végleges dizájn

Ez a kártya is a hagyományos vásárlások során lesz elsősorban használható, de más egyéb szolgáltatások is kapcsolódhatnak majd hozzá. Támogatni fogja az érintésmentes tranzakciókat. Rendelkezni fog egy virtuális verzióval, mint a többi kártya, és ez támogatni fogja egyebek mellett a Bluetooth alapon történő fizetéseket is, plusz az online fiókoknál megadható majd a kártyaszáma például előfizetésekhez, vásárlásokhoz.

A Google lehetőséget nyújt majd a tranzakciók követésére a saját alkalmazásán belül, a Google Pay szolgálhat erre eleinte, de még nem lehet biztosan tudni, hogy a végleges megoldás hogyan néz majd ki. És lehet majd távolról zárolni a kártyát pillanatok alatt, ha elveszik vagy ellopják a tulajdonosától, ami mindenképpen fontos szempont.

Galéria megnyitása

Azt nem lehet egyelőre tudni, hogy a Google vajon mikor jelenti majd be a saját kártyáját, és a működésével kapcsolatosan is vannak még nyitott kérdések. Talán a vállalat a Google I/O fejlesztői konferencia keretében szeretett volna erre is kitérni, de az idén nem a megszokott formában zajlik majd, szóval semmi biztosan nem lehet tudni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap