Az Apple nem kér az Xbox Game Pass-ból se

Még mindig makacs egy cég az Apple.

Az Apple nem kér az Xbox Game Pass-ból se

Pár nappal ezelőtt érkezett a hír, miszerint az Xbox felhőszolgáltatása, az xCloud hazánkban is elrajtol és a Game Pass Ultimate előfizetők automatikusan több, mint 100 játékhoz fognak majd hozzáférni.

A hír tényleg örömre ad okot, hiszen országunk is a helyet kapott a nem túl hosszú listában, ahol elrajtol a szolgáltatás, viszont hamar egyértelművé vált, hogy az iOS bejelentésről szó sincs, ennek meg is van a maga oka.

A Microsoft tesztelte már az xCloudot az Apple termékein is, ám ez a tesztidőszak lejárt és az Apple üzletpolitikája miatt pedig úgy tűnik, hogy nem is lesz lehetősége a cégnek a Game Pass Ultimate elhozására a platformra. Nincs egyedül redmondi cég, ebbe már az NVidiának, a Facebook Gamingnek és a Google Stadianak is beletört a bicskája.

Az Apple közleményben tudatta, hogy nem enged semmi olyan interaktív tartalmat a boltjába, amit nincs lehetősége bevizsgálni, hogy megfelel-e a saját üzletszabályzatuknak, illetve nem jelenik meg az áruházukban külön elemként.

A Microsoft erre közölte, hogy ezeket a játékokat független szervezetek ellenőrzik (PEGI, ESRB) és pontosan tudni lehet, hogy milyen szolgáltatást nyújtanak. Ráadásul az Apple engedi a Spotify és a Netflix féle szolgáltatókat tevékenykedni a platformon.

A Microsoft megjegyzi továbbá, hogy az Apple lényegében az egyetlen cég, amelyik megpróbálja kiszorítani a platformjáról a felhő szolgáltatásokat. Ettől függetlenül hisznek abban, hogy a játékosoknak kéne ez ügyben dönteniük és továbbra se adják fel, hogy valamilyen módon az iOS készülékeken is elérhetővé váljon idővel a Game Pass.

Időközben a Facebook Gaming már megjelenhetett az iOS eszközökön is, viszont a Facebooknak ki kellett vennie az instant játék lehetőségét pont a fent említett indokok miatt. A Facebook éppen ezért ki is fejezte nem tetszését, amivel csatlakozott a Microsofthoz.

Galéria megnyitása

 „Sajnálatos módon teljesen el kellett távolítanunk a játék funkciókat, hogy megkapjuk az Apple jóváhagyását az önálló Facebook Gaming app megjelenéséhez, ami azt jelenti, hogy az iOS felhasználók szegényebb élményt kapnak, mint az Android felhasználók.” – mondta Sheryl Sandberg, a Facebook vezérigazgató helyettese.

A Facebook ráadásul még a használati statisztikákat is megosztotta az Apple-lel, amiből látszik, hogy az Instant játék funkciót a felhasználók csak az idejük öt százalékában használják ki, a tevékenységük nagy részét videók nézésével töltik.  

„Ez egy közös fájó pont a teljes a játékipar számára, ami árt a játékosoknak, a fejlesztőknek és súlyosan hátráltatja az innovációt mobilokon a másfajta formátumok előtt, mint például a felhő alapú játék.”

Jelenleg az Európai Unió folytat monopólium ellenes vizsgálatot az Apple-lel szemben, mert 30%-os részesedést kérnek minden a platformon történt bevételből, illetve rendszerint megtagadják az olyan alkalmazások megjelenését, aminek alternatívát az Apple is kínál. Jelenleg a Game Pass közvetlenül veszélyeztetné például a szintén előfizetés alapú Apple Arcade-ot és a Game Passon keresztüli vásárlásokból az Apple nem tudná levonni a maga 30%-át sem.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap