Az Apple kapja meg elsőként az AMD Vega Mobile dGPU-it

Az új mobil videokártyák hivatalosan is bemutatkoztak, ám néhány tulajdonságokat sajnos még homály fedi.

Az Apple kapja meg elsőként az AMD Vega Mobile dGPU-it

Az Apple számos friss termékkel rukkolt elő az október 30-ra beharangozott rendezvényen, így végre új Mac Minit, új MacBook Airt és új iPad Prót is kapott a piac – utóbbi mellé még egy vezeték nélkül tölthető Apple Pencil 2 is érkezett.

A bejelentés alkalmával ugyan nem hangzott el, de a MacBook Pro sorozat frissítését is tervezik, erre pedig a vállalat sajtóközleménye hívta fel a figyelmet. Mivel a 15,6 hüvelykes MacBook Prók nyáron már frissültek, így ezúttal csak egy apró, ám de rendkívül fontos változtatásra kerül sor: két új opcióval bővül a GPU részleg, ugyanis elérhetővé válnak az AMD mobil VEGA dGPU-i, amelyek jelentős gyorsulást hoznak.

Galéria megnyitása

Az Apple bejelentésével egy időben az AMD is lerántotta a leplet terveiről. Az új mobil videokártyák alapját a 14 nm-es csíkszélességgel készülő VEGA 12-es GPU adja, ami összesen 20 CU-t tartalmaz, vagyis 1280 stream egységgel rendelkezik. A GPU egyéb adatairól hivatalosan még nem hullott le a lepel, ám a pletykákból már elég sok részlet kezd derengeni. Az említett stream egység mennyiséghez várhatóan 80 (20*4) textúrázó és 32 RoP egység társulhat, a memória-adatsín pedig 1024-bites lesz és egy négyrétegű, 4 GB-os kapacitással rendelkező HBM2-es lapkát szolgál ki, ami 1,5 GHz-es órajelen üzemel. A memória-alrendszer sávszélessége 192 GB/s-os értéket képvisel így.

Az említett VEGA 12-es GPU jóvoltából kétféle videokártya-opciót kapnak a MacBook Pro sorozat tagjai: az egyik a Vega Pro 20, a másik pedig a Vega Pro 16. A két termék jelenleg ismert tulajdonságait az alábbi táblázat foglalja össze.

Galéria megnyitása

Fontos kiemelni, hogy ezúttal ténylegesen VEGA alapú megoldásról van szó, nem úgy, mint a Kaby Lake-G sorozatnál használt VEGA M esetében, ami ugye egy hibrid megoldás, hiszen nagyrészt a Polaris architektúra megoldásait használja, viszont a VEGA memóriavezérlőjéből is merít. Az új GPU nagyon vékony, mindössze 1,7 milliméter magas lesz, ami különösen kedvező, hiszen a vékony noteszgépek esetében minden tizedmilliméternyi helynek fontos szerepe van. Ugyanilyen vékony volt a Polaris 11-es dGPU is, az új megoldások azonban sokkal jobb teljesítményt mutathatnak majd fel. Azt viszont egyelőre sem az AMD, sem az Apple nem árulta el, pontosan milyen tulajdonságokkal rendelkező mobil videokártyákról van szó. Az Apple sejtelmesen csak annyit közölt, hogy 60%-kal jobb grafikai teljesítményre számíthatunk, mint az előző generáció esetében, azt viszont nem konkretizálták, hogy pontosan mi volt a viszonyítási alap és melyik Vega Mobile dGPU-hoz hasonlították az elődöt.

Az első olyan noteszgépek, amelyek már a mobil VEGA dGPU-k köré épülnek, november folyamán, egészen pontosan november 14-én jelennek meg és az Apple MacBook Pro sorozatában foglalnak helyet. Mindenképpen érdekes lesz látni, hogyan teljesítenek az újdonságok előző generációs társaikkal, illetve a konkurens megoldásokkal szemben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap