Shop menü

AZ APPLE A17 PRO LAPKA TÚL VAN AZ ANTUTU TESZTEN, MEGLEPŐ SZÁMOKAT PRODUKÁLT

Az integrált GPU-val villant nagyot az iPhone 15 Pro rendszerchipje a jelek szerint, és így fej-fej mellett van az androidos élmenőkkel.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Az Apple A17 Pro lapka túl van az AnTuTu teszten, meglepő számokat produkált

Szép lassan kezd kirajzolódni, hogy mire képes az Apple új csúcskategóriás lapkája a különböző teszteken. A Geekbench után átesett egy AnTuTu teszten is az A17 Pro, részben megerősítve ezzel a korábbi eredményeit is. Valamint ebből kiderült az is, hogy valóban az IGP terén sikerült komolyabb gyorsulást összehozni a fejlesztőknek.

Az az érdekes helyzet alakult ki a mobilpiacon, hogy a három nagy csúcskategóriás lapka, az A17 Pro, a Snapdragon 8+ Gen 2, valamint a MediaTek Dimensity 9200+ hasonló szinten áll az AnTuTu keretei között.

Az 1,6 és 1,7 milliós sávban helyezkednek el az egységek, persze ahogy az az AnTuTunál megszokott, van némi szórás, de a pontokat akár külső hatások is befolyásolják kisebb mértékben. Az Apple A17 Pro neve mellett 1 641 883 pont szerepel az első teszten, míg a szoftvert fejlesztők által korábban publikált általános toplistát a Red Magic 8 Pro+ 1 632 859 ponttal vezette. De azóta már érkezett több újdonság is. Szóval meglehetősen szoros a verseny.

Galéria megnyitása

Ráadásul most, hogy az Apple rendszerchipje főleg a grafikus egység gyorsulásával hozta össze a kiemelkedő pontszámot, még az arányok is hasonlóak. Nem arról van szó, hogy az egyik megoldás a CPU-val, a másik pedig az IGP-vel hozna össze jobb eredményt. Arányaiban nagyjából ugyanúgy alakulnak ki a végső eredmények is. Szóval tényleg nagyon összhangban vannak a különböző egységek, annak ellenére, hogy mindegyik architektúra különböző.

Az iPhone 15 Pro Maxon futtatott AnTuTu tesztben az Apple A17 Pro rendszerchip 392 ezer pontot hozott össze a processzort érintő tesztekkel, ami nagyjából 10 százalékkal több, mint amire az iPhone 14 Pro Max képes volt tavaly, az ugyanis kb. 358 ezer pontot ért el. A Geekbench is 10% körüli előrelépést mutatott a többszálas terhelés esetén, és az Apple maga is arról beszélt a csúcsmodellek bemutatóján, hogy ekkora gyorsulásra lehet számítani a CPU-nál. A fejlesztők sokat dolgoztak a processzoron is, de más szempontok voltak az elsődlegesek, például a hatékonyság javítása.

Galéria megnyitása

Az új grafikus gyorsító a vállalat korábbi elmondása alapján az Apple A chipszéria történetének egyik legnagyobb átalakításán esett át. Már támogatja például a ray tracing hardveres gyorsítását is. Ezen a fronton a vállalat arról beszélt, hogy 20%-os gyorsulás várható, ehhez képest 28%-kal jobb pontot gurított az AnTuTu IGP tesztjében az Apple A17 Pro, mint tavaly az A16 Bionic. A 466 ezer pontból 597 ezer pont lett. Ez már egy igen figyelemreméltó változás, és a régi időket idézi fel, mikor ilyen gyorsulás még elvárható volt egy-egy generációváltás alkalmával.

Galéria megnyitása

Az új rendszerchip mellé komolyabb RAM került, hiszen a nagyobb sávszélességre is szükség van ahhoz, hogy a lapka megfelelően tudjon teljesíteni. Az iPhone 14 Pro Max memóriára vonatkozó pontszáma 234 ezer körül alakult, ezúttal pedig már 306 ezres eredmény szerepel az iPhone 15 Pro Max neve mellett. Az UX pontszám pedig 345 ezerre emelkedett a fejlesztések révén.

Galéria megnyitása

Rövidesen átvehetik az első vásárlók az okostelefonokat, az iPhone 15 széria forgalmazása szeptember 22-én indul. Az iPhone 15 és 15 Plus modelleket egyszerűen be lehet majd szerezni, az iPhone 15 Pro széria különböző tagjaira viszont jelen állás szerint elképzelhető, hogy várni kell majd, akár több hét is lehet, mire egy-egy rendelést most teljesíteni tud a vállalat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére