Az app teljesítmény alapján minősít az új SD osztály

Az App Performance Class 1 besorolású memóriakártyák kifejezetten alkalmasak lesznek a programok tárolására és futtatására.

Az app teljesítmény alapján minősít az új SD osztály

A megfelelő memóriakártya kiválasztása a rendkívül széles, már-már átláthatatlan kínálat mellett nagyon nehéz feladat az átlagfelhasználók számára. Viszont ha az ember tudja, hogy mire szeretné használni az adott kártyát, akkor máris sokkal egyszerűbb dolga lesz, hiszen tájékozódhat a kártyákon szereplő címkék alapján, melyeknek a sora most egy igen fontos új jelöléssel bővült.

Galéria megnyitása

A legtöbb osztályozás pusztán az írási, esetleg az olvasási sebességére vonatkozik, de napjainkban már olyan különleges jelölések is elkezdtek szaporodni, amik bizonyos felhasználási típusokra vonatkoznak. Az SD Association különösen nagy figyelmet fordít arra, hogy minden SD formátumú kártya megfelelő jelöléssel legyen illetve. Külön osztályozás van például a videós képességek számára, ami azért fontos, mert rengetegen vannak, akik fényképezőgépekbe, kézi kamerákba vagy akciókamerákba vásárlóknak memóriakártyát. Egy olyan eszköz esetében pedig, ami például képes 100 Mbps-os sávszélességű 4K anyagok rögzítésére vagy nagysebességű, lassított felvételek megörökítésére, már egyáltalán nem mindegy, hogy milyen memóriakártyát választ a felhasználó. (Az SDA előrelátóan már 8K videózásra alkalmas osztályokat is alkotott: ilyen a V60 és a V90.) Ezek a besorolások tehát jelentősen megkönnyíthetik az emberek dolgát a megfelelő kártya kiválasztásakor, és nem kell azzal a kellemetlenséggel számolnia a vásárlónak, hogy rossz terméket választ, és nem tudja megfelelően használni a készülékét.

Galéria megnyitása

Az SD Association most egy igazán érdekes új osztályozást vezetett be az SD 5.1 specifikációk bejelentésével. Az App Performance Class 1 megjelenéséről van szó. Ettől kezdve a gyártók már aszerint is osztályozhatják a kártyáikat, hogy azok képesek-e megfelelő sebességgel futtatni a különböző alkalmazásokat, tehát megfelelnek-e az okostelefon tárhelyének bővítésére. Ezúttal az SDA három fontos teljesítményadatot határozott meg, ezek mellett lehet majd kiosztani az App Performance Class 1 jelzést: számít a folyamatos írási sebesség, valamint az IOPS műveletek száma véletlenszerű írás és olvasás esetében. Hogy mennyire nehéz megszerezni az App Performance Class 1 minősítést? Nos, igazából nem különösebben került magasra a léc. Azok a memóriakártyák lesznek jogosultak az új címkére, amelyeknek a tartós terhelés mellett nyújtott sebessége eléri a 10 MB/s-ot, a véletlenszerű olvasási IOPS értéke legalább 1500, a véletlenszerű írásnál pedig képes 500 IOPS garantálására.

Ezt az osztályt kizárólag microSD kártyák kaphatják meg, ez talán nem szorul különösebb magyarázatra, hiszen csak ezek kompatibilisek az okostelefonokkal és a táblagépekben is csak ilyenek csúsztathatóak bele. Kétféle jelöléssel készült az SDA, és leszögezte, hogy az új logók ugyanúgy működnek majd, mint az eddigiek. Ez azt jelenti, hogy az App Performance Class 1 felirat vagy szimplán az A1 logó fel lesz tüntetve magán a microSD formátumú memóriakártyán, valamint annak csomagolásán is, hogy senkinek ne kerülhesse el a figyelmét.

Galéria megnyitása

Az App Performance Class 1 memóriakártyák kifejezetten jól jönnek majd az androidos okostelefonok és táblagépek mellett. A Google ugyanis az Android 6.0 Marshmallow operációs rendszer megjelenése óta lehetővé teszi, hogy a felhasználók „beolvasszák” az eszközeikbe ezeket az adathordozókat. Az Adoptálható tároló képesség révén a microSD kártyát úgy lehet használni a mobillal vagy a tablettel, hogy maga a készülék belső tárhelyként látja azt, tehát önállóan mentheti oda is a fájlokat és telepíti rá a programokat.

Arról egyelőre nem beszélt az SD Association, hogy mikor kerülhetnek a boltokba az új jelöléssel ellátott memóriakártyák, de remélhetőleg nem kell már sokáig várni ezekre az újdonságokra. Azt pedig kíváncsian várjuk, hogy milyen felára lesz az apró A1 App Performance logóknak.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward