Az AMD processzorokat tényleg nem érinti a SPOILER bug?

Az AMD processzorokat tényleg nem érinti a SPOILER bug?

A SPOILER sebezhetőségről még március 6-án számoltunk be, ez lényegében az Intel processzorok memóriakezelésében használatos spekulatív végrehajtást támadja, vagyis a Spectre második variánsához készített tapaszok nem foltozzák be. A kutatók beszámolójából akkoriban annyi derült ki, hogy szerintük az AMD és ARM processzorokat nem érinti a SPOILER sebezhetőség, most pedig az AMD is reagált az ügyre.

A hivatalos álláspont szerint az AMD processzorokat tényleg nem érinti ez a sebezhetőség, ami az architektúra sajátosságainak köszönhető. A SPOILER sebezhetőség keretén belül a részleges címinformáció 11 bit feletti részéhez lehet hozzáférni a betöltő műveletek alkalmával. Az AMD processzorok viszont nem használnak részleges címegyeztetést a 11-es címbit feletti tartományban, mikor memóriabetöltés-konfliktusokat próbálnak megoldani, így a SPOILER sebezhetőségtől sem kell tartani.

A fentiek miatt a SPOILER sebezhetőségre tapaszokat sem fog kiadni az AMD, így teljesítménycsökkenésre sem kell számítani. Az Intel háza táján sajnos más a helyzet, ott ugyanis a kutatók szerint csak jelentős teljesítménycsökkenés mellett lehet javítást készíteni az említett bugra. Rövidesen kiderül, milyen megoldást talál a problémára az Intel – a végleges megoldás persze az lesz, hogy az érkező architektúrák átdolgozásával húzzák ki a probléma méregfogát, ám erre azért még egy picit várni kell.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap