Az AMD megosztott némi információt a ZEN 3 architektúráról

A ZEN 3 jövőre debütálhat és elég izgalmasnak ígérkezik.

Az AMD megosztott némi információt a ZEN 3 architektúráról

Az AMD az SC19 alkalmával érdekes részleteket árult el a ZEN 3 architektúrával kapcsolatban, amely várhatóan jövőre teheti tiszteletét a piacon a különböző processzorcsaládokban. A ZEN 3 és a ZEN 4 architektúrával kapcsolatban legutóbb október elején röppentek fel pletykák, amelyek itt olvashatóak, most viszont hivatalos forrásból érkezett néhány fontos adat.

Galéria megnyitásaAz már nem titok, hogy a ZEN 3 architektúra köré épülő központi egységek a 7 nm-es csíkszélesség újabb, második generációs, EUV alapokat is használó kiadásával készülnek, amelynek köszönhetően tovább növelhető a tranzisztorsűrűség, az extra tranzisztorokat pedig extra hardverkomponensekre „költhetik el”. 

A ZEN 3 esetében a gyorsulás nagyjából akkora mértékű lehet, mint amekkorára egy architektúra-váltás alkalmával számíthatunk, így 15% körüli gyorsulásra számíthatunk, amennyiben az órajelenként végrehajtható műveletek számának növekedését és a magasabb órajelből eredő teljesítménynövekedést egy kalap alá vesszük.

Tranzisztorsűrűség terén a 7 nm-es EUV gyártástechnológia, vagyis az N7+ igazából 20% körüli előrelépést hozhat, valamint fogyasztás és órajelek terén is kedvező változásokra lehet számítani – órajel-emelés tekintetében lesz mozgástér. Az extra tranzisztor-büdzsét persze új utasításkészletek támogatására is fel lehet használni, így akár az AVX-512 támogatása is megoldható. Ezzel együtt az AI-DNN funkcionalitást gyorsító összetevő is feltűnhet a fedélzeten, ami az Intelnél DLBoost néven már elérhető.

A ZEN 3 architektúra köré épülő modellekkel kapcsolatban egyéb hivatalos információ még nem áll rendelkezésre, de ez nem is csoda, hiszen elég messze van még a rajt. Az elkövetkező hónapok folyamán remélhetőleg bőven érkeznek majd pletykák, amelyekből egyre inkább látszani fog, milyen is lesz a ZEN 3 architektúra köré épülő termékpaletta.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap