Az AMD legutóbbi pénzügyi negyedéve nem alakult túl jól

Az elmúlt negyedév csökkenést hozott, a következő azonban már jobb lehet, hála a sok-sok új terméknek.

Az AMD legutóbbi pénzügyi negyedéve nem alakult túl jól

Az AMD publikálta legfrissebb pénzügyi jelentését, ami ezúttal nem fest túl jó képet az előző év azonos időszakához képest, viszont így sem került pirosba a cég, azaz nincs szó veszteséges negyedévről. A számok alapján azt láthatjuk, hogy az év második negyedévében 1,531 milliárd dollár folyt be a kasszába, amelyből 59 millió dollárt tett ki a működésből befolyó bevétel, a profit pedig 35 millió dollárra rúgott. Az árrést 37-ről 41%-ra emelték, ami jó hír a cég szempontjából, a gyenge teljesítmény miatt viszont csak 0,03 dollárnyi részvényenkénti nyereséget értek el.

Galéria megnyitása

Az egyes részlegek szerinti bontást vizsgálva azt láthatjuk, hogy a Computing and Grpahics divízió, ami a processzorokat és a videokártyákat tömöríti, 13%-os csökkenést szenvedett el negyedéves szinten teljes árbevétel terén, ami a gyenge videokártya-eladásoknak köszönhető. Ezt némileg ellensúlyozta az a tény, hogy a klienspiacon magasabb volt a processzorok forgalma, valamint az adatközpontokba is több GPU-t rendeltek, mint az előző év azonos időszakában. Az átlagos értékesítési árak mind a RYZEN termékcsalád, mind pedig a GPU részleg esetében nőtt.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az Enterprise, Embedded and Semi-Custom divízió esetében 12%-kal csökkent a teljes árbevétel, így az most „csak” 591 millió dollárt tett ki, a működésből befolyó bevétel viszont 69-ről 89 millió dollárra emelkedett. A részleg gyenge teljesítményét a csökkenő Semi-Custom SoC eladással magyarázza az AMD, vagyis a konzolokból kevesebb fogyott, ám a Microsoft és a Sony továbbra is kitart az AMD platformja mellett, így a következő generációs konzolok megint AMD alapokra támaszkodhatnak, de jóval modernebb hardvert kapnak, mint az aktuális generáció. Említésre méltó pozitívum, hogy az EPYC szerverprocesszorokból is több fogyott, ami szintén hozzájárult a működésből befolyó bevétel emelkedéséhez, valamint a jövő szempontjából is jó hír.

A második negyedév tehát összességében nem lett túl jó, ám a harmadik már javulást hozhat, hiszen mind videokártya, mind pedig CPU és APU fronton új termékek jelentek meg júliusban, amelyek fellendíthetik a vállalat forgalmát. Hogy milyen képet fest majd a harmadik negyedéves pénzügyi mérleg? Néhány hónap múlva meglátjuk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap