Átlépheti a 3 GHz-es határt az Apple A14 rendszerchip

A következő generációs iPhone-ok meghajtásáról gondoskodó lapka brutális tempót diktálhat.

Átlépheti a 3 GHz-es határt az Apple A14 rendszerchip

Az Apple hivatalosan természetesen semmit nem közöl azzal kapcsolatban, hogy az Apple A13 Bionic lapka utódjával mi a helyzet a fejlesztések szempontjából, de az elmúlt napokban egyre több információ lát napvilágot ennek az egységnek a kapcsán. Jelen állás szerint szépen gyorsul majd a chip, és új gyártással fog bevetésre kerülni.

Az Apple A14 kapcsán azt már szinte mindenki teljesen biztos információként kezeli, hogy a gyártását a TSMC fogja majd megoldani. Az elmúlt generációk esetében az Apple rendre a TSMC gyártósorait használta, és aligha bánta ezt meg. Az Apple A12 és az Apple A13 is kiválóan sikerült, csak hogy az elmúlt évek példáit említsük.

A tajvaniak folyamatosan képesek innovatív előrelépéseket tenni a gyártástechnológia tekintetében, és ezúttal sem fog elmaradni a technológiai váltás. Az Apple A14 lesz az egyik első olyan okostelefonokba szánt rendszerchip, ami már 5 nanométeres csíkszélességen készül. És ennek az eljárásnak a megalkotásához a TSMC már a kezdetektől használja az EUV technológiát is. Az 5 nm-es előállításnak köszönhetően az Apple úgy tudja majd növelni a lapkába sűrített komponenseknek a mennyiségét, hogy talán még kisebb is lesz, mint az Apple A13 volt, mert a TSMC 5 nm-es megoldása akár 1,84-szer nagyobb tranzisztorsűrűséget tesz lehetővé.

Galéria megnyitása

Az új gyártással hatékonyabbak is lehetnek majd a friss lapkák, szóval valószínűleg a fogyasztással sem lesz majd problémája az Apple A14-nek. Miközben az a hír járja, hogy a termék már elérheti majd a 3,1 GHz-es működési frekvenciát is maximális terhelés mellett. Eddig még egyetlen olyan rendszerchip sem került a boltokba, ami a 3 GHz-es határon túl merészkedett volna, noha a Qualcomm már nagyon megközelítette ezt.

Kiszivárgott információk alapján a tempónövekedés könnyedén tetten érhető majd ezúttal, mivel nem szerény gyorsulást hoz az Apple A14 az elődjéhez, az Apple A13 Bionic lapkához képest. Előzetes Geekbench 5 pontszámok azt mutatják, hogy az egymagos terhelés esetén 25 százalékos tempóelőnyt élvezhet majd a lapka a tavalyi megoldáshoz képest, ami pedig a többmagos terhelést illeti, még jobbnak ígérkezik a helyzet. Ilyenkor már 33 százalékkal nyújthat nagyobb sebességet az Apple A14, mint a közvetlen felmenője. Egészen pontosan 1658 és 4612 pontot ért el a lapka a Geekbench 5-ben.

A TSMC áprilisban indíthatja be az 5 nanométeres technológiát alkalmazó gyártósorain a különböző lapkák tömeges előállítását, és iparági értesülések szerint a TSMC teljes 5 nm-es kapacitása előre le van foglalva. Túlnyomórészt az Apple számára készülnek majd a lapkák, szóval az Apple A14 előállítása a következő hónapban futhat fel.

Az iPhone 12 széria az eredeti tervek szerint szeptember első felében mutatkozott volna be, de most arról szólnak már a hírek, hogy benne van a pakliban a halasztás lehetősége. A gyártási nehézségekre és a rossz piaci helyzetre tekintettel az Apple akár egy hónappal is elhalaszthatja a mobilok debütálását. Viszont ez még jóval odébb van, reméljük, hogy talán addigra valamennyire normalizálódik a piac.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap