Athlon II processzorok Trinity alapokon, IGP nélkül

Korábban a Llano APU felhasználásával készültek Athlon II-es processzorok, most a Trinity APU-n a sor.

Athlon II processzorok Trinity alapokon, IGP nélkül

Az AMD a legfrissebb információk szerint három új Athlon II-es processzort tesz majd elérhetővé ősszel, amelyeknél közös tulajdonság, hogy mindannyian Trinity alapokon nyugszanak. Üröm az örömben, hogy az új központi egységek nem kerülnek kiskereskedelmi forgalomba, csak az OEM partnerek számára lesznek elérhetőek, azaz maximum komplett konfigurációkban találkozhatunk majd velük.

A CPU World információi szerint a három új Athlon II-es processzor Trinity lapkára épül, amely négy darab processzormagot kínál, méghozzá a megszokott kétmodulos, modulonkénti kétmagos felépítéssel, amelynél egy-egy modul 2 MB-nyi megosztott másodszintű gyorsítótárral gazdálkodhat. A Piledriver modulokra alapozó újdonságok sorrendben az Athlon II X4 730-as, Athlon II X4 740-es és Athlon II X4 750K típusjelzéseket viselik. Ahogy az lenni szokott, a „K” jelölésű példány szorzózár-mentes kivitellel bír, a másik két modellnél pedig rögzített szorzó áll majd rendelkezésre, amely felfelé nem, csak lefelé módosítható.

Az Athlon II X4 730-as példány 2,8 GHz-es, Athlon II X4 740-es társa pedig 3,2 GHz-es alap órajelen ketyeg, míg az Athlon II X4 750K 3,4 GHz-es alap órajellel gazdálkodhat. Arról sajnos nem szól a fáma, hogy a Turbo Core támogatás elérhető lesz-e, és ha igen, akkor az egyes modelleknél pontosan mekkora lesz a maximálisan elérhető Turbo órajel. A pletykák szerint nagy az esély arra, hogy az említett szolgáltatás aktív lesz.

Az Athlon II X4 sorozatú újdonságok esetében a két Piledriver modul mellett aktív marad a beépített kétcsatornás DDR3-as memóriavezérlő, valamint a beépített PCI Express 2.0-s vezérlő is, ám a Radeon HD sorozatú videó vezérlőnek búcsút kell mondanunk, azt ugyanis – valószínűleg a lézeres leválasztás módszerével – letiltják.

Az új processzorok közül az Athlon II X4 730-as és Athlon II X4 740-es modellek 65W-os TDP kerettel rendelkeznek, Athlon II X4 750K-s társuk pedig 100W-os TDP kerettel érkezik. Az új processzorok Socket FM2-es alaplapba passzolnak majd és aktív IGP híján az adott rendszerben lesz mellettük diszkrét videó vezérlő is. Az egyelőre sajnos nem tudható, hogy az egyes modellek pontosan milyen árcédulát kaphatnak, de az szinte biztos, hogy nem lesznek drágák.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward