Asus ZenBook Pro Duo - ha egy kijelző nem elég

A laptopok 14-15 collos kijelzője nem mindig nyújt elég munkafelületet. A kiterjesztésre egy további kijelző hadrendbe állításánál sokkal elegánsabb ötlete támadt az ASUS-nak.

Asus ZenBook Pro Duo - ha egy kijelző nem elég

89 %
{{ average }} %
Szerzői értékelés
Szerző
89
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Bizonyára sokakban felmerült a kérdés akik munkára használják a laptopjukat (mostanában valószínűleg hatványozottan igaz), hogy miképp tudnák a hasznos kijelzőfelületet bővíteni. Nem mindig elég az adott 14-15-17 col arra amivel dolgozunk, így szóba jöhetnek a plusz kijelzők és a munkaterület kiterjesztése, de az ASUS-nak szerencsére egy sokkal elegánsabb ötlete támadt erre.

Adott egy gép, aminek az alap paraméterei is impozánsak, nem spóroltak semmit sem az alkatrészek, sem az anyagfelhasználás terén a tervezők, de a fizika korlátaival és a méretszabványokkal ők sem tudnak mit kezdeni. Mihez kezdtek tehát annak érdekében, hogy még nagyobb hasznos kijelzőfelületet tudjanak nyújtani ? Beépítettek még egyet. Persze ennek a mérete visszafogottabb, de a célnak tökéletesen megfelel.

Galéria megnyitása

Tesztünk alanya az Asus ZenBook Pro Duo, ami egy csúcskategóriás munkagép, minden földi jóval megtöltve, elegáns külsőbe csomagolva.

Alapját egy 15.6"-os 4K OLED kijelző adja, amit kiegészít még egy 4K felbontású,ScreenPad Plus névre keresztelt 3840 x 1100 pixel széles érintőkijelző a billentyűzet felett beépítve. 

Galéria megnyitása

Mindkét kijelző betekintési szöge kiváló, 178°, így színtorzulástól véletlenül sem kell tartanunk. A kisebbik kjielző alatt, a billentyűzet jobb oldalán találjuk a precíziós touchpadet, ami akár a 4 ujjas vezérlést is támogatja. Ezen a részen vannak a szokványos numpad gombok is, kis fűszerezéssel. Szokásos nyomás útján számokat érintünk, de ha csak húzzuk az ujjainkat a felületen akkor a touchpad funkciókat használhatjuk. Amellett, hogy kettő kijelzőnk és egy multifunkciós touchpad is elérhető, mindkét kijelző érintésérzékeny, ezzel is segítve a könnyebb munkavégzést, akár tervezőprogramok alatt is.

Galéria megnyitása

Ahhoz persze hogy komolyabb CAD/Photoshop stb. programokat is képesek legyünk érdemben használni, nem elég valami mezei hardver meg egy kevés memória. Szerencsére az ASUS mérnökei sem tegnap kezdték a szakmát, így hát belepasszírozták az általuk elérhető legerősebb Intel mobilprocesszort, név szerint a 9980HK-t, és mellé társítottak 32 GB-nyi DDR4 memóriát, illetve egy RTX 2060 GPU-t.

Bár jelenlegi legerősebb mobil GPU, de a 15.6"-os mérethez bőven megfelelő erővel rendelkezik. Háttértárból 256 GB - 1 TB-nyi NVME meghajtót választhatunk. Ez a tesztjeinkben 2000 - 2500 Mb/s-os tempót hozott, tehát a folyamatossággal nem lesz problémánk, az egészen biztos.

Galéria megnyitása

A készülékház szálcsiszolt alumínium, a tömege 2.5 kg. Ettől a hordozható kategóriában jóval könnyebbhez vagyunk szokva, viszont ne felejtsük el, hogy csúcskategóriás processzor és videokártya bújik meg a burkolat alatt, ezeknek pedig a teljesítményükhöz mérten megfelelő hűtés is szükséges, ezt pedig nem lehet a végtelenségig miniatürizálni. A gép hordozhatóságával egyébként én nem találtam problémát, találhatunk könnyebbet is, de ha egy normál bevásárláskor nem szakad le a kezünk a zacskótól akkor most sem fog. Cserébe egy bármilyen számításigényes munkára alkalmas erős és gyors gépet tudhatunk magunknál.

Design terén nem találunk formabontó megoldásokat. Klasszikus módon és irányban nyílik a kijelzőnk, semmi utólag előhúzható billentyűzet vagy egyéb csicsa nem vonja el a figyelmünket a dupla kijelzőről. Aki látott már testközelből OLED kijelzőt, az tudja mire számíthat. A gép fedlapja letisztult, a mennyei kék színben pompázó felületet csak egy szolid márkajelzés töri meg.

Galéria megnyitása

Alul picit tagoltabb a felület de itt inkább a funkcionalitás a fontos. Elöl és hátul is két csúszásgátló sávot találunk, a kijelzők felőli végén pedig a szellőzéshez szükséges ki- és bemeneti nyílásokat.

Galéria megnyitása

Bal oldalt találjuk a tápcsatlakozót, mellette egy HDMI 2.0 portot, tovább haladva pedig egy USB 3.1 Gen 2 és a hűtőnyílás található.

Galéria megnyitása

Jobb oldalon is kapunk egy USB 3.1 Gen 2 csatit, mellette az Audio Combo Jack csatlakozónkat illetve egy akár 40 GBps-re képes Thunderbolt 3 képes USB-C portot. valamint a másik hűtőnyílásunkat. Fő a szimmetria.

Galéria megnyitása

A mérnökök nagyon jó színt találtak ehhez a formához, és nagyon jól játszottak az élekkel, fénytörésekkel is, optikailag sikerült karcsúbbá tenni a készüléket, mint amilyen valójában.

A gép elülső élén szinte csak a szálcsiszolt alu és a mélykék játéka váltakozik, egyedül egy szolid Harman Kardon felirat töri meg az összhangot. Ebből már tudjuk, hogy az audio rendszerünk kifogástalan lesz.

Galéria megnyitása

Ha már a kifogástalanságnál tartunk, akkor még egy dolgot biztosan találtam, ami a pazar kijelző(k) mellett nem okozott csalódást. Illetve de, pozitívat, ez pedig a hűtés halksága. Azért egy pöttöm helyre bezsúfolt erőgéptől nem a csendesség az első, amit vár az ember, de ez a gép a belepakolt teljesítmény ellenére is minden üzemkörülmények között csendes tudott maradni és ez nagyon pozitív volt számomra. Mindeközben a hőmérsékletek sem szálltak el és a teljesítmény sem csökkent drasztikusan, tehát a hűtési rendszer nagyon jól el van találva.

Processzor erőből sem szenvedünk hiányt természetesen, a 9980HK papíron maximum 5 Ghz turboboost órajelre képes, de ez nem az összes magra értendő, hanem 1 vagy 2 mag esetén tudja, ameddig a hőmérséklet és a fogyasztási keret engedi. Azért teljes terhelésen inkább a 3,8 GHz környéke volt jellemző, viszont a minimum garantált 2,4 GHz-hez képest még mindig jók vagyunk, főleg hogy 8 magról és 16 szálról beszélünk.

A rendszer általános sebességével sem volt nyilván problémánk, erre az NVME szabványú meghajtó a garancia, illetve a 32 GB-nyi memória. Cinebench R20 alatt nagyjából egy asztali Ryzen 1700x teljesítményét hozta.

Galéria megnyitása

Prime95 alatt is meglepően jó hőfokokat produkált. Üzemi hőfokra melegedve a 75-77°C környékét tartotta, minimális zajszint mellett. Ebben mondjuk biztosan közrejátszott az is, hogy ilyen esetben a 45W TDP nagyon kevés ennek a processzornak így nem volt ritka, hogy 2,3 - 2,4 GHz környékére csökkent a magórajel. 

Galéria megnyitása

Mindezt a teljesítményt egy 71 wattórás 8 cellás Lithium-polymer akkumulátor próbálja meg kiszolgálni több-kevesebb sikerrel. A gyári mérések alapján 7,5 órát adnak meg "hatótávnak", de azért nem árt elolvasni az apróbetűs részt is.

Az én szokásos mérésem alatt 3 órát hozott össze a gép a PCMARK Home conventional akku tesztjében.

Galéria megnyitása

A készülék fő érdekessége a dupla kijelző egy készülékházba csomagolva. Eleinte szkeptikusan álltam a gép előtt, és az volt a benyomásom, hogy jó-jó nem bírunk már magunkkal mit kezdeni, akkor csapjunk oda még egy kijelzőt, aztán majd lesz valami. Fogjuk rá, hogy innováció, kérjünk érte sok pénzt és jók is vagyunk. Ez a benyomás egészen addig tartott, ameddig szükségem nem lett még helyre egy teljes képernyős alkalmazás mellett, és örültem neki, hogy van.

Nagyon jól használható a plusz felületünk segédprogramok, gyorsindító ikonok elhelyezésére, a fő képernyőn zajló események megzavarása nélkül. Nagyon könnyen hozzászokik az ember, hogy ekkora szabadsága van, ezek után egy klasszikus notebook bizony hiányérzetet fog kelteni.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Sima tesztelés közben is nagyon hasznos volt, hogy a hőmérsékleteket monitorozó programot külön területre tudtam helyezni, de a mostanában home-officeba kényszerült dolgozók céges rendszereit ugyanúgy ki tudná szolgálni. A kijelző kérdés hasonló, mint a használható memória témája: sosincs olyan hogy túl sok, mindig találunk neki feladatot.

A kijelzőket az ujjunkkal vagy a mellékelt ASUS Pen-nel is böködhetjük, mindegyikre gyorsan fognak reagálni. Az érintőpadba épített numerikus billentyűkkel is szkeptikus voltam elsőre, de fals érzékelés nélkül tették a dolgukat minden helyzetben.

A dupla kijelző előhozza kreativitásunkat: akár egy alkalmazást is kiterjeszthetünk mindkettőre, így nyerve nagyobb felületet, vagy kisegíthetjük a fő kijelzőnket a másodlagosra húzott majd ott rögzített segédprogramokkal. Természetesen meg is fordíthatjuk a dolgokat, a beállításainkat megjegyzi.  Például a tesztekről készült képek mentésénél a Paint-et csak az alsó kijelzőn elég volt megjeleníteni ahhoz hogy a mentés sikeres legyen.

A biztonság sem másodlagos szempont egy ilyen kaliberű gépnél. A kijelző felső kávájába épített IR Kamera Windows Hello támogatás révén képes az arcfelismeréses azonosításra sötétben is! A már említett vezetékes csatlakozásokon túl (HDMI 2.0, Thunderbolt 3) természetesen a legújabb vezeték nélküli szabványokat is támogatja, úgymint Bluetooth 5.0 és Wi-Fi 6 Gig + ( 802.11ax). 

Az audio rendszerét a Harman Kardon szakembereivel közösen fejlesztették az Asus mérnökei, így a hangerővel és a hang tisztasággal abszolút nem lehet problémánk. A hangalapú vezérlés is támogatott Alexa révén, a gépház első élén még egy kis led fényt is kapunk az aktiválás jelzésére.  Ha még ez sem lenne elég, és esetleg valami ízlésficam okán terepre vinnénk a gépet, azt is nyugodtan megtehetjük, tekintve hogy MIL-STD 810G minősítéssel is rendelkezik.

Én azért inkább óvtam mint a hímes tojást, tekintve hogy az értéke valahol 1,4 millió forint körül mozog.

Kapcsolódó termékek arrow_backward arrow_forward
Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Összefoglalás

Asus ZenBook Pro Duo - ha egy kijelző nem elég

Asus ZenBook Pro Duo - ha egy kijelző nem elég

Asus ZenBook Pro Duo - ha egy kijelző nem elég
Szerzői értékelés
89
%
Csúcskategóriás, dupla kijelzős ASUS erőgépet tesztelhettünk, ami nem riad vissza a tervezőprogramok futtatásától sem. Anyaghasználata és összeszerelési minősége elsőosztályú, innovatív kiegészítő kijelzővel és numpaddal megspékelve.
15,6"-on kapunk 4K OLED kijelzőt, 8 magos processzort, 32 GB memóriát valamint RTX grafikát, de mindezt 2,5 kg-os méretben, tehát nem a gamer notebookok ormótlanságával.
A majdnem másfél millió forintos vételárat azért még így is nehéz megmagyarázni.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap