Asus Zenbook Pro 15 UX580 – Lehetne egy kijelzővel több?

Az ASUS Zenbookja a tapipad helyére kapott plusz egy panelt, ami több mindenre is használható.

Asus Zenbook Pro 15 UX580 – Lehetne egy kijelzővel több?

Az Asus Zenbook családja már hét éve, hogy velünk van, az első e nevet viselő modellt 2011-ben mutatták be a nagyközönségnek. Azóta, vagyis a UX21E óta nagy utat járt be nem csak a cég, hanem a teljes termékvonala is. Mostanra már olyan szinten ismert és elismert a sorozat, hogy egy újabb csúcsot is megostromolhatnak, megérdemelt önbizalommal: az Asus nem titkoltan a Macbook Pro ellen indította el a Zenbook Pro 15-öt, mely nem csak árában, hanem képességeiben is méltán érdemli ki, hogy prémiumkategóriásnak nevezzük. Hogy méginkább kiemelkedjen a riválisok közül, a Zenbook Pro 15 2016-os elődjéhez képest egy merész húzással újat is mutat, a nálunk járt legdrágább modell, az UX580GE tapipadja egyéb extra funkciói mellett egyben másodlagos képernyőként is szolgál, de mint minden újításnál, ennél is kérdéses, hogy mennyire jó, fölösleges, vagy éppen rossz is ez nekünk.

Külső és felszereltség

Az Asus Zenbook családra már a kezdetek óta nem lehet panasz, ha az anyaghasználatról és a megjelenésről van szó, és ez a Zenbook Pro 15 esetében sem változott. Megjelenése elegáns, ugyanakkor letisztult, mára már a Zenbookok védjegyének is tekinthető, körkörösen csiszolt hátlap közepét itt arannyal szedett Asus logó díszíti. Ugyanezzel a színnel emelik ki a billentyűzetet és a tapipadot magába foglaló, ugyancsak szálcsiszolt munkafelület peremét is. Ugyan ultrahordozhatónak nem nevezhetjük, az alig két kilós (1,86 kg) és alig két centi vastag (18,9 mm) ultrabook még mindig nem túl nehéz vagy vaskos, és ha még azt is figyelembe vesszük, hogy mi minden lapul benne, ez a legkevesebb, amit fel kell áldoznunk.

Galéria megnyitása

A gép maga viszont már így is túl vékony ahhoz, hogy Ethernet port kerüljön rá, úgyhogy annak, aki madzagra kötve szeretne élni, be kell érnie ethernet adapterrel, vagy marad a vezeték nélküli kapcsolat elsősorban WiFi-n, másodsorban Bluetoothon keresztül. USB portokkal sincs nagyon eleresztve a Zenbook Pro 15, de ahhoz elég van, hogy kényelmesen ráaggathassunk a fontosabb eszközeinket. Két Type-A típusú 3.1 Gen 2 USB csatlakozó jutott a jobb oldalra, bal oldalt pedig két, Thunderbolt 3 képes Type-C kivezetés kapott helyet. A tápellátásról szerencsére külön dedikált bemeneten gondoskodhatunk, nem pedig az egyik Type-C csatolón keresztül. Ezen felül a Jack-csatlakozó és micro-SD kártyaolvasó már alapfelszereltségnek számít a kategóriában, és van egy HDMI kivezetés is, így nem csak a Thunderbolt portokra hagyatkozhatunk.

Kijelző, hang

A nálunk járt példány kijelzője 15,6 colos 4K UHD (3840×2160) felbontású, és az IPS panelre építkező Optronics által szállított érintőképernyőt edzett üveglap fedi. Idehaza azonban csak FHD képernyővel szerelve kapható, a gyengébb panel mellé pedig szűkebb színtérlefedettség is jár, valamint az érintő támogatás is csak opcionális. Ha sikerül érintőképernyős változatra szert tennünk, akkor nyugodtak lehetünk: érintésre precíz és kellően reszponzív, tíz pontos beviteli képességénél semmi fennakadást nem észleltünk használat közben, és számos esetben sokkal inkább kézhez áll, mintha a tapipadon maszatolnánk. Ennek tetejébe ott van még az Asus Pen támogatás, mely ugyan roppant hasznos, de a csomagban tollat nem kaptunk, így miután megelégeltük a kézzel való tapicskolást, kénytelenek voltunk kölcsönvenni azt „kistestvérétől” a Zenbook Flip S-től (melyről hamarosan szintén olvashattok oldalunkon).

Galéria megnyitása

Bár nem szorosan kapcsolódik magához a kijelzőhöz, egy felületen helyezkedik el vele a webkamera is, melyben viszont sajnálatos módon komolyan csalódnunk kellett. Nem csak, hogy megdöbbentően alacsony felbontású (640×480 pixel), mely messze a konkurencia túlnyomórészt FHD, de minimum HD-képes kínálata mögé helyezi, hanem ennek tetejébe eléggé zajos is a képe. Hiába az elfogadható színhűség, ezekkel a képességekkel egy prémiumkategóriás, egyébként szinte hibátlan ultrabookot megcsúfolni kár volt.

A hangrendszerről viszont elismerően nyilatkozhatunk, a Harman/Kardon hangszórói lefelé irányulnak és ez ölben tartva ugyan tompít a hangon valamelyest, de még így is egész hangosan és tisztán szólnak, méretükhöz képest. Számottevő torzítást nem észleltünk maximum hangerőn sem, de – ahogy az a hordozható gépeknél általában lenni szokott – mélyhangokat se nagyon.

Hardver

A gép lelke az Intel Core i9-8950HK processzora, melynek hat magja alapjáraton 2,9 GHz-en ketyeg és egészen 4,8 GHz-ig gyorsulhatnak, összesen 12 logikai szálat kiszolgálva, e mellé az Intel UHD 630 dukál integrált grafikus vezérlőként. De nem kell ennyivel megelégednünk a megjelenítés terén, ezt kiegészíti egy játékra már bőven alkalmas dedikált GPU is az Nvidia GTX 1050 Ti (4 GB) képében, mellyel azért a legtöbb mai játék már hajlandó elfogadható minőségben megmozdulni. Na persze nem a natív 4K-s felbontáson, hanem a jóval barátibb FHD minőségben érdemes próbálkozni, ha megterhelőbb feladatot rónánk rá.

Ehhez társul még összesen 16 GB, 2400 MHz-en ketyegő DDR4 RAM (2×8GB), melyet a Samsung szállított, és valamiért jó ötletnek látták az alaplapra forrasztani. Szomorkodni összességében igazából nincs okunk, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az eddigieket egy 512 GB tárolókapacitású Toshiba NVMe SSD egészíti ki, mely brutális sebességekre képes a PCI-e csatolófelületének hála, az ATTO és a CrystalDisk benchmarkjain egyaránt 2330 MB/s olvasási és 1390 MB/s írási (szekvenciális) sebességet ért el. Előbbi közel ötszöröse egy SATA SSD meghajtó képességeinek. A gyakorlatban tehát nem lesz gondunk tehát se a fájlátvitellel, se a töltési sebességgel, hála a brutálisan erős hardvernek.

Hűtés

Persze ennek ára is van, a hőtermelés és az üzemidő egyaránt megsínyli a lóerőket, utóbbiról picit később, most maradjunk a hűtőrendszernél – mely remekül teszi a dolgát, hamar bekapcsol, de nem túl zajos és csak maximális terhelésnél okozott gondot a hő elvezetése. A rendszer hagyja a processzort csúcsra járni, és simán elüzemel 90 C° fölött is, de ekkor a vékony ház már jóval határozottabban kezd el melegedni. A hűtési rendszer egy közös légcsatornán vezeti el a keletkezett hőt, mely hátrafele okádja magából a meleget, de szerencsére ebből az ölünkben alig fogunk észrevenni valamit. Bár a billentyűzet fölötti részen alul picit jobban, felül kevésbé, de érezhetően forrósodik a masina, 40 C°-nál magasabb értéket sehol sem mértünk.

Billentyűzet és tapipad

A nálunk járt tesztpéldány angol billentyűzetet kapott, de természetesen kapható a gép magyar billentyűkiosztásban is. A három szinten állítható háttérvilágítással ellátott klaviatúra egyes gombjai mindössze 1.5 mm utat tesznek meg a leütés érzékeléséig, lenyomásukhoz csupán 65 gramm erő kifejtése szükséges. A leütés visszajelzése meglepően jó egy gumiharangos billentyűzettől, gyorsan, könnyen és magabiztosan lehet rajta dolgozni. A numerikus billentyűzet feláldozásáért cserébe kényelmes, szellős kiosztásban tartásváltás nélkül elérhető gyakorlatilag minden, ennek is köszönhetően egyből kézre áll, nem kell szokni a használatát. Összességében tehát egy munkára tökéletes, hosszú távon sem fárasztó klaviatúrát kaptunk.

A csuklótámasz kényelmes, kellően hosszú és elég merev, plusz a tapipad is elég mélyen ül ahhoz, hogy ne legyen útban gépelésnél. És ha már itt tartunk, muszáj kiemelnünk ezt, mint a Zenbook Pro 15 egyediségének fő jellemzőjét, hiszen a szokásosan fekete felület immáron érintőképernyővé avanzsált. Ez annyit tesz, hogy egy FHD felbontású, kapacitív LCD-kijelzőt kapunk a touchpad helyére, hogy extra funkciókat biztosítson, hasonlóképpen, mint az Apple TouchBarja, csak itt nem külön felületre költözött a kijelző.

Galéria megnyitása

Az elsőre kicsit értelmetlennek tűnő újításnak azért megvan a maga haszna, még ha jelenleg korlátozott is. A ScreenPad funkciói között az F6 lenyomásával váltogathatunk, ezek a már megszokott kép nélküli tapipad, az asztal kiterjesztése, a mobiltelefonunk kijelzőjének klónozása, vagy a környezetérzékeny alkalmazás-felület. Az első funkció nem igényel különösebb részletezést, a már megszokott tapipad olyan, amilyennek elvárható, nem tapad vagy maszatol, a gombok pozícióját érthető okokból nem jelöli semmi, a szokottnál kicsivel keményebbek. A kiterjesztett asztal javarészt haszontalan, főleg a felület méretéből adódóan még jó szívvel is minimum nehézkesnek nevezhető a használata. Persze használhatjuk másodlagos kijelzőként is (például a közösségi média felületének nyithatunk egy új ablakot, és ide húzhatjuk), de ettől az említett probléma még nem szűnik meg, és fő kijelzőnkön való navigáláshoz egér, toll, vagy kezünk használatára kényszerülünk. Majdnem ugyanez érvényes a telefon irányításánál is, még mindig jóval egyszerűbb az asztalon heverő kütyühöz nyúlni, mint egy újabb menüben matatni. A környezetérzékeny alkalmazás már egy fokkal hasznosabb, ekkor javarészt megőrzi tapipad funkcióját, csak pluszban a tetején egy lefelé söpréssel előhozható menüből gyorsalkalmazásokat érhetünk el (számológép, naptár), vagy az éppen használt program funkcióihoz találhatunk gyorsmenüt (bár a billentyűparancsok még mindig fürgébbek). Az örömbe sajnos itt is némi üröm vegyül, ugyanis a jelenleg elérhető segédprogramok listája az előretelepítetteken túl kimerül a Spotify alkalmazásban, de összességében véve ennek az utolsó funkciónak már van létjogosultsága.

Akkumulátor, üzemidő

Annak tudatában, hogy a 4K felbontású kijelző mellett egy csúcskategóriás processzor, egy dedikált videokártya és egy tulajdonképpeni másodlagos kijelző is kéri a maga jussát egy vékony házban, nem meglepő, hogy a Zenbook Pro 15 esetében nem nagyon számíthatunk hosszú üzemidőre. Minden próbánkat maximális fényerőn végeztük el, bekapcsolt tapipad mellett, úgyhogy valós helyzetben ennél jobb eredményekre is képes az eszköz.

A lehetőségekhez mérten még így is átlagosan teljesít a 71 Wh kapacitású akkumulátor, mely teljes terhelésen (CPU és GPU stresszteszt mellett) 65 percig bírta a kiképzést. Erre általános felhasználás esetén aligha kell számítanunk, de megterhelő feladat közben (játék) sem sokkal rózsásabb a helyzet, többszöri nekifutás után körülbelül két órára tehető az időtartam, amit töltés nélkül kibír (alacsonyabb fényerővel egy kicsit többet). Ha pedig nem járatjuk a részegységeket, és csak videót nézünk, akkor már három-négy órát is eltölthetünk konnektor keresgélése nélkül. Bekapcsolt állapotban, folyamatos WiFi kapcsolattal, de semmit sem csinálva pedig nagyjából 12 órát képes kihúzni. De legalább gyorsan tölthető, alig másfél óra kellett a 100% eléréséhez.

Verdikt

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Ugyan a Zenbook Pro 15 összességében véve egy igazán remek ultrabook, hiszen szép, de nem túl hivalkodó a dizájn, igényesen, jó anyagfelhasználással szerelt, nagyszerű kijelzővel - mégis kénytelenek vagyunk hozzátenni, hogy a 4K túlzás ekkora képátlóra (de itthon úgyis csak FHD változat kapható). A burkolat alatt lapuló hardver már-már túlzás, és ennek a nagyravágyásnak az üzemidő issza meg a levét, és csak a különlegességének szánt ScreenPad miatt véleményünk szerint nem érdemes beruházni rá, az jelenlegi állapotában inkább csak a barátok előtt villogásra jó. Játékra is találunk alkalmasabb eszközt, ráadásul olcsóbban, feltéve, hogy hajlandóak vagyunk feláldozni a kis súlyt. Munkára viszont tökéletes lehet a Zenbook: a minősége kiváló, a processzor elég erős szinte bármihez, az SSD villámgyors, csak azt kell figyelembe vennünk, hogy nem érdemes út közben videót vágni vele, mert akkor hamar lemerül.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap