Asus Zenbook 13”: Ultrabook, ahogy szeretnéd

Az Acer lehangoló Aspire S3-a után végre kipróbálhattuk az Asus megoldását is az ultrabook kategóriában. Az Intel dörzsölheti a markát.

Asus Zenbook 13”: Ultrabook, ahogy szeretnéd

1. Bevezető és specifikáció

Nemrég járt nálunk az Acer Ultrabookja, amellyel igencsak vegyes tapasztalataink voltak. Bár egyetlen masinából nem szokásunk következtetéseket levonni, de ismerve az Acer termékpalettáját, mi tagadás, csalódtunk. Most az Asus-on a sor, hogy jóvá tegye a konkurencia által rendesen aláaknázott kategóriát, amelyet az Intel nem véletlenül talált ki. Akik a múltkori cikket olvasták, azok felejtsenek el mindent, akik pedig nem, azok ezzel kezdjék, rögtön ki fog derülni, miért.

Az ultrabookokok közül nagyon úgy fest, hogy az Acer mellett csak a jelen cikkben bemutatásra kerülő Asus Zenbook lesz elérhető a karácsonyi szezonban, így a teszt nagy kérdése igazából az volt, melyiket válassza az a leendő tulaj, akinek Macbook Air jellegű noteszgép kell, de Windows-zal és olcsóbban? A december elsejei hazai bemutatón (amely egybeesett a világpremierrel) lehetőségünk volt megtapogatni, sőt ki is próbálni mindkét Zenbookot, hiszen az Asus nem csak 13,3”-os, hanem 11,6”-os változatban is piacra dobja saját ultrabookját. Ezzel gyakorlatilag Windows-os alternatívát kínál a Macbook Air helyett, hiszen az Apple is szintén ebben a két méretben forgalmazza saját megoldását. Újabb közös tulajdonság, hogy ezeket a gépeket csak és kizárólag flash alapú tárolóval vihetjük haza, de a hasonlóság itt még nem ér véget, ugyanis amíg a 11,6”-os Zenbook a szokásos 1366x768-as panelt kapta, addig a 13,3”-os változat esetében sokkal több pixellel gazdálkodhatunk, többel, mint a vele megegyező méretű Airnél. Kezd érdekes lenni a dolog, nemde? Vajon az Asus megtalálta a tuti receptet, hogy az új kategória éllovasa legyen?

Ha végignézzük a táblázatot, akkor láthatjuk, hogy nálunk sajnos (vagy nem sajnos) a csúcsváltozat járt, amely 256 GB-os SSD-t és Intel Core i7-es processzort jelent. Ugyanez a konfiguráció 128 GB-os SSD-vel 350 ezerbe kerül, ha a mérethez (256 GB) ragaszkodunk, de megelégszünk a valamivel lassabb Core i5-2467M-mel, akkor 370 ezret kell pénztárnál hagynunk. Ha az SSD-n és a processzoron is egyaránt spórolunk (tehát Core i5-ös gépet választunk 128 GB háttértárral), úgy már 305 ezerért a miénk lehet egy 13”-os Zenbook. Nem árt elfelejteni, hogy az Acer az S3-mat nem méri sokkal olcsóbban, hiszen ott 250 ezer körül csupán SSD-vel kiegészített merevlemezt kapunk. Ugyanakkor nem ez az egy pont, ahol a két készülék eltér egymástól. A Zenbookban található 13,3”-os kijelző 1600x900-as felbontása egész egyszerűen brutális, amíg csak a specifikációkat olvastuk, azt gondoltuk, hogy erre azért volt szükség, hogy még egy paraméterben odavágjanak az Airnek, de a teszt az Asus-t igazolta, erről majd később. Van tehát egy jóval nagyobb felbontással rendelkező panelünk, ugyanakkor kapunk USB 3.0 csatlakozót, egy jóval nagyobb akkumulátort és egy USB-s vezetékes hálózati kártyát is. Tekintettel arra, hogy mindez szériaként jár a Zenbook mellé, a magasabb árcédula abszolút jogos, az Acer igazi balszerencséje azonban a használat során válik nyilvánvalóvá. Az Asus két év garanciát vállal az összes Zenbookra (az Acer a bevezető kampányban hármat ad az S3-akhoz).

Rendhagyó módon több képet is beteszünk egy azon cikkbe, amely a kellékeket ábrázolja. Ennek egész egyszerű oka van: az Asus az újságíróknak kiküldött Zenbookoknál még nem a végleges kiegészítőket mellékelte a géphez, viszont egy sajtófotó erejéig megismerkedhetünk azokkal is. Mi nem kaptuk meg például az USB portba csatlakoztatható hálózati kártyát és a miniVGA-VGA átalakítót sem. A micro HDMI-hez nem jár HDMI átalakító, arról magunknak kell gondoskodnunk. Helyreállító lemezt szintén nem kapunk, hiszen értelme nem sok lenne, az SSD-n található rejtett partícióról tudjuk visszaállítani a 64 bites Windows 7-et. Mind a kiegészítő USB-s dolgok, mind maga a gép egy nagyon elegáns és minőségi bőr tokban foglal helyet, ezeket szállításnál bátran felhasználhatjuk. A géphez tartozó tok mágneses zárral is rendelkezik. A gyártó az UX31E mellé opcionálisan megvásárolható USB 3.0-s külső merevlemezt is kínál, melynek burkolata szintén alumíniumból készül, dizájnra pedig a notebook stílusjegyeit követi. Egészen más benyomásaink voltak elsőre a Zenbookkal, mint az S3-mal, pedig még be sem kapcsoltuk a gépet. Lássuk hát, mi történik, ha ezt is megtesszük.

2. Hardver és hangzás

Az Acer S3 zajszintjével és melegedési mutatóival elégedettek voltunk, ugyanakkor a Zenbook némileg rosszabbul teljesített ezen a téren, igaz, megvolt rá a mentsége. Az üresjárati 45 fok gyakorlatilag megegyezik az S3-nál mérttel, a zajszint pedig nagyon-nagyon alacsony. Terhelésnél már megjön a gép hangja, de az S3-nál valamivel halkabb volt, részben ezzel magyarázható a 10 fokkal magasabb hőmérséklet (85 fok). Jó hír, hogy ebből a külvilág alig érzékel bármit is, a felül-alul alumínium ház jó parti ebben. A hűtést az Acertől eltérően itt nem hátulra kivezetett nyílással oldották meg, hiszen a Zenbook jóval vékonyabb, mint az S3. Helyette a zsanérszerkezetre esett a választás, a következő oldalon látni fogjuk, hogy oldották meg a mérnökök ezt a feladatot.

A Windows 7 beépített tesztjénél repkedtek a magas pontszámok, ha a látottakból kivesszük az integrált videokártyát, akkor egy elég tempós noteszgép képe vetül elénk. Hiába, az újgenerációs SSD és a Turbo Boosttal közel 3 GHz-re képes kétmagos Core i7-tel nem viccelnek. Ami a memóriát illeti, akárcsak az S3-nál, itt is 4 GB áll a rendelkezésünkre 1333 MHz-es órajel mellett, szintén egyetlen modulként. Cserélni és bővíteni egyáltalán nem lehet, így memória gondok esetén irány a legközelebbi szerviz. Amit még tudnunk kell, bár jelentéktelen információ, hogy az alacsony fogyasztású Core i7-es processzorokban az Intel HD Graphics 3000-es videokártya maximális órajele 50 MHz-cel magasabb, mint az olcsóbb Core i5-2467M esetében.

A Zenbookokhoz az A-Data szállítja az SSD-ket, amelyek 64, 128, illetve 256 GB-os tároló kapacitással bírnak (a legkisebb csak a 11,6”-os változatnál érhető el). A SATA 6Gbit/s csatlakozó felülettel ellátott flash alapú tárolók sebessége egyszerűen döbbenetes, úgy röpködtek a 450 MB/mp körüli értékek, hogy nem győztük kapkodni a fejünket. Relatíve rossz hír, hogy a 128 GB-os változat már „csak” 350 MB/mp körüli tempóra képes, míg a 64 GB-os verzió ennél valószínűleg még egy picit kevesebbre. Ami a lényeg, hogy bármelyiket is választjuk, a rendszer sebessége érezhetően pattogós lesz és ehhez még az i7-es processzor se feltétlenül kell.

Az S3-nál elég gyorsan letudtuk a hangszórók kérdéskörét, de a Zenbookban található Bang&Olufsen ICEpower mellett nem szabad szó nélkül elmennünk, hiszen kategóriájában abszolút a legjobbak közé tartozik, sőt. Bár a mélyhangokkal is nagyon igyekszik (legtöbbször hiába), főleg remek hangminősége miatt kedveltük meg. Akusztikailag sajátos kialakítást kaptak, hiszen a zsanérok melletti üregbe rejtették őket.

3. Ergonómia és kinézet

Nehéz elszakadni a MacBook Air által kitaposott ösvénytől, hiszen egy vékony, alumíniumból készülő ezüst színű gép mindig is hasonlítani fog rá – valamennyire. Az Asusnak ugyanakkor sikerült néhány megkülönböztető jelzést aggatni a Zenbookra, hiszen a felső burkolat jóval sötétebb, mint a gép többi része, a kijelző körüli káva is sötétszürke (és szerencsére matt, ami magáról a panelről nem mondható már el). Az élek mindenhol sarkosak és a lekerekítettség hiánya tetten érhető a notebook szinte minden pontján, akár a billentyűzetre, akár a kijelzőt körülvevő kávára, akár a touchpadra pillantunk. Nagy különbség ugyanakkor, hogy míg látványra talán az S3 kellemesebb lehet, fogásra az UX31E sokkal jobb minőségű eszköznek hat, ami nem véletlen, hiszen az is. Egyedül a káva készült műanyagból meg talán a gombok, minden más fém alapú összetevőt tartalmaz. Az S3-hoz hasonlóan otthon ezt se nagyon fogjuk szétszedni, mert bár szét lehet a sok csavar eltávolítása után, de azon kívül, hogy megcsodálhatjuk a XXI. századi számítástechnika vívmányait, semmit nem tudunk majd kezdeni a helyzettel. Az SSD egy mSATA csatlakozóban lakik, az akkumulátor nem cserélhető, a 4 GB RAM-ot szintén az alaplapra forrasztották. Szervizelés szempontjából tehát az összes ultrabook legalább olyan problémás lesz, mint a mintául vett MacBook Air. Illesztési hézagokat, illetve egyéb megmunkálással kapcsolatos problémákat nem találtunk.

A klaviatúra lényegesen jobb, mint az S3-é, ezt már azzal sikerült kivívnia, hogy egy milliméterrel hosszabb a gombok útja, tehát nem csak pöckölni lehet őket, hanem már-már nyomni is. Az iránygombok kialakítása a két gyártónál hasonló vallást követ, az Asus legalább a jobbra és a balra gombok fölé nem tett semmit, viszont a fel és le nyilak itt is majdnem összeérnek, így ha nem is nagy élmény használni őket, egy fokkal mindenképpen komfortosabbak, mint az Acer esetében. Ami zavaró lehet, az az alsó sor eltérő nagysága, illetve a tény, hogy bizonyos gombok szélesebbek, mint magasabbak. A bekapcsoló gomb amolyan MacBook Airesen a jobb felső sarokba került. Visszajelző LED-eket ne keressünk, ugyanis nincsenek, de talán ez ebben a kategóriában így is van rendjén. Sajnos billentyűzetvilágítást ennél a típusnál sem kapunk és nem is kérhetünk, hiába lobogtatunk még egy csokor zöld hasút. A borzasztóan széles zsanérnál láthatjuk ugyanakkor az előző oldalon tárgyalt szellőző nyílásokat, ötletes megoldás.

A touchpad meglehetősen óriási fizikai méretekkel bír, megkockáztatjuk, hogy van akkora, mint az Airé, még ha használni nem is olyan nagy élmény. Az érzékenység vizsgálatán lehetett volna még mit csiszolni, ugyanis néha határozottabban kell az ujjunkat navigálni a felületen, mint máskor. Ezt leszámítva egy nagyon sokat tudó mutató eszközzel van dolgunk, amelynek alsó felén találjuk a szokásos gombokat – ha nem használjuk őket, értelemszerűen hasznos felületként funkcionálnak.

Csatlakozókból itt se kapunk sokat, viszont a kék színű USB 3.0-nak nagyon örültünk (a micro video kimeneteknek már nem annyira). Sajnos az SD kártyaolvasót az UX31E-nél is sikerült picit elrontani, ugyanis az S3-hoz hasonlóan használat során közel két centi kilóg a behelyezett kártyából és nagyon könnyedén ki tudjuk rántani. A tápegység töltőfeje is elég könnyen mozgott a neki kialakított csatlakozóban, arra is érdemes odafigyelni.

A 13,3”-os fényes kijelző a gép egyik legjobb része, igaz, felbontását lehet, hogy többen fogják átkozni, mint ahányan hálát adnak majd az égieknek, hogy az Asus meg merte csinálni és bele merte rakni a Zenbookba. 1600x900 pixel, amely rendelkezésünkre áll, ráadásul a képernyő színvilága már alaphelyzetben is nagyon szép. Színhelyesnek nem mondanánk, de végre nem egy tipikus túlszaturált, erőltetett kontraszttal rendelkező valami. A látószögei horizontálisan valamivel az átlag felett vannak, vertikálisan viszont valamivel az alatt. A fényerő tartomány ugyan nagyon tág, de a minimális érték bizonyos helyzetekben túl sok lehet (nekünk is az volt egy hangulatvilágítással teletűzdelt szobában). A kávában csücsülő webkameráról sok jót nem tudunk mondani, legfeljebb azt, hogy van. 640x480-as felbontásra képes optikájával nem mi leszünk a Youtube elsődleges beszállítói, de egy átlagos családi eszmecserére éppen elmegy.

4. Teszteredmények

A teszteknél főleg arra voltunk kíváncsiak, hogy az alacsony fogyasztású Core i7 mekkora teljesítmény többletet eredményez az ultrabookoknál alap kiépítésekben szereplő Core i5-2467M-nél.

Néhol bizony elég szép előnyre tesz szert az akár 2,9 GHz-re is képes Core i7 a szintén kétmagos, ám legfeljebb 2,3 GHz-re képes Core i5-tel szemben, ám a mindennapos használat során, hacsak nem dolgozunk CPU intenzív alkalmazásokkal, ennek a plusz erőnek nem igazán vesszük majd hasznát. Egy elfogadható felárért mondjuk, meggondolandó lenne, de kiindulva a termék amúgy se túl Kelet-Európa barát árcédulájából, a 45 ezer forintos pluszt nagyon kevesen fogják majd kifizetni (főleg akkor, ha eszükbe jut, hogyha hozzátesznek még egy húszast, akkor 128 helyett 256 GB-os SSD-t kapnak a gépbe). Ettől függetlenül az i7-2677M egy iszonyúan jó processzor, ugyanis fogyasztásához képest az ereje valami egészen elképesztő.

A játékok alatt mutatott teljesítmény hol jobb, hol rosszabb volt a többi hasonló kiépítésű gépnél, egyedüli problémát Street Fighter IV alatt vettünk észre, ahol még a legújabb Intel meghajtó programmal is xxxx X xxxx szerepelt a felbontás helyén és amint betettük teljes képernyős módba az alkalmazást, a program kilépett, így értelemszerűen nem végeztük el a szükséges méréseket. Mindazon által az 1600x900-as kijelzőt nem könnyű kiszolgálni az integrált videokártyával, főleg a 3-4 éves játékokkal van esélyünk rá (tisztelet a kivételnek).

Az akkumulátoros üzemidő hála a jóval nagyobb kapacitású telepnek átlagosan egy órával magasabb, mint az Acer S3 esetében, ám nem árt tudnunk, hogy a két gép minimális fényereje eltér egymástól (az Asusé a magasabb), így ez az érték felfelé módosulhat. Itt jegyeznénk meg, hogy az Asus-féle Instant On funkció az Acernél gyorsabban működik, hiszen tényleg elég legfeljebb két másodperc a hibernálásból való felébredéshez. Kinyitjuk a gépet és már használhatjuk is. Meglepő módon ugyanakkor alapértelmezés szerint a fedél lecsukására nincs beállítva az alvó üzemmódba küldés, mint parancs.

5. Értékelés

Nem kérdés, hogy az Asus sokkal közelebb vitt minket az ultrabook, mint új kategória megértéséhez és átérzéséhez. A Zenbook UX31E egy kiváló anyagminőséggel rendelkező, borzasztóan vékony, ugyanakkor erős és hosszú üzemidőre képes termék, amely sajnos árával is inkább a hasonló tulajdonságokkal bíró konkurenciához közelít (Apple MacBook Air, Samsung Series 9). Mentségére legyen mondva, hogy amit tud, azt elég jól tudja, az 1600x900-as kijelző nem csak szép képpel rendelkezik, de szinte egyedülálló ebben a szegmensben (talán még a Sony ad egy-két VAIO-t hasonlóan nagy felbontással ilyen méretben), az A-Data SSD-k borzasztó gyorsak és a bőr tokok is jelzik, hogy a gyártó tényleg magasabbra próbálja pozícionálni a Zenbookot, mint a többiek. Ha összehasonlítjuk a múltkor nálunk járt Aspire S3 szintén SSD-vel ellátott változatával, akkor hamar rájöhetünk, hogy az a minimális felár, amelyet az Asus kér az UX31E-nél tulajdonképpen a használat során többszörösen visszajön. Tekintettel arra, hogy nekünk elég jó tapasztalataink voltak a géppel és összességében tényleg jó volt használni, egy nagyon halvány Ajánlott plecsnire jogosult, de ezek után tényleg kíváncsian várjuk a többi gyártó megoldását, mert eddig két, egymástól merőben eltérő modellel volt dolgunk.

[italic][bold]

Az Asus Zenbook UX31E-t az Asus magyarországi képviseletétől kaptuk tesztre, köszönjük![/bold][/italic]

Pro:

+ kis tömeg és nagyon vékony kialakítás

+ jó minőségű anyaghasználat

+ remek kijelző

+ halk hűtőrendszer

+ USB 3.0

+ 256 GB SATA 3.0 SSD

+ átlagnál valamivel jobb üzemidő

+ kategóriájában jónak számító hangrendszer

+ az SSD-nek köszönhetően azonnali rendelkezésre állás alvó üzemmód után

+ 2 év garancia

Kontra:

- a touchpad érzékenysége néha kiszámíthatatlan

- csak SSD-vel kapható, emiatt a drágább ultrabookok közé tartozik

Hivatalos honlap: Asus

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward