ASUS: Kevesebb Nvidia GPU érkezett az első negyedév folyamán, rosszak a kilátások

Ennek köszönhetően a videokártya-hiány fokozódására, illetve az árak további emelkedésére lehet számítani.

ASUS: Kevesebb Nvidia GPU érkezett az első negyedév folyamán, rosszak a kilátások

A videokártyák piacán több okból is hiány alakult ki az elmúlt hónapok során, amelynek eredményeként nemcsak nehéz új, modern videokártyához jutni, de az MSRP-hez képest jóval szélesebbre kell nyitni a pénztárcát, ugyanis a hiány az árakat is alaposan felsrófolta. Eddig úgy tűnt, hogy az év első negyedévében még velünk marad a hiány, ám a második negyedévtől kezdve akár javulásra is lehetett volna számítani, az ASUS illetékesei viszont rossz híreket hoztak.

A vállalat tartott egy tájékoztatót a befektetők számára, amelyen egyebek mellett az is elhangzott, hogy az előző negyedévhez képest az év első negyedévében kevesebb GPU-t szállított le az Nvidia, így a videokártya-hiány az elkövetkező időszakban tovább folytatódhat, valamint az árak is emelkedhetnek.

Az ASUS szerint az lehet a háttérben, hogy az Ampere architektúra köré épülő grafikus processzorok kihozatali aránya gyengébb az elvárhatónál, éppen ezért nem készül elegendő használható lapka, ami a hiány fokozódását eredményezi. Azt egyelőre megbecsülni sem merik, a kedvezőtlen helyzet meddig tarthat még, hiszen a kihozatali aránnyal kapcsolatos problémák miatt hiába emelik a gyártókapacitást, illetve a megrendelések számát, gyors javulásra nem lehet számítani a piacon.

Galéria megnyitásaA Jon Peddie Research elemzői szerint az asztali szegmensbe az elmúlt év negyedik negyedévébe mintegy 9,1 millió GPU-t szállított le az Nvidia, vagyis nagyjából egymillióval többet, mint 2019 negyedik negyedévében.

A vásárlói oldalról mutatkozó kereslet kielégítéséhez ez persze nem elegendő, hiszen a COVID-19 miatt bevezetett korlátozások PC vásárlásra, illetve PC építésre ösztönzik a négy fal közé szorult felhasználókat, plusz a kriptovaluta-bányászat miatt is alaposan megnőtt a kereslet a videokártyák iránt, sőt, egy ideje már a gamer notebookok sincsenek biztonságban, ugyanis az elérhetetlen videokártyák helyett már ezeket is megpróbálják felvásárolni a bányászok.

Az ASUS illetékesei nem tudják, mekkora mennyiségben vásárolják fel termékeiket a kriptovaluta-bányászok, ezt megbecsülni sem szeretnék. Az biztos, hogy a jelenlegi kereslettel nem tud lépést tartani a gyártókapacitás sem az AMD, sem pedig az Nvidia térfelén.

Érdekes adalék viszont, hogy mivel az év első negyedév szezonálisan gyengébb, mint a negyedik negyedév, a karácsonyi vásárlási láz, a rendeléseket pedig előre kell leadni, úgy tűnik, az Nvidia ezúttal is kevesebb GPU-t rendelt még anno, a szezonális hatások okozta keresletcsökkenés miatt. Ám időközben nagyot ugrott a kereslet, ezt pedig a jelek szerint nem tudják kellően gyorsan lereagálni, a helyzetet pedig még a vártnál rosszabb kihozatali arány is ronthatja. Arra persze nehéz is lett volna néhány hónap alatt felkészülni, hogy a kriptovaluta-láz miatt hatalmasat ugrik a videokártya-kereslet, valamint a jelek szerint már az is meglepő volt a vállalat számára, hogy az Ampere architektúra köré épülő videokártyákat ekkora érdeklődéssel fogadta a piac. 

Hogy mikor enyhülhet a videokártya-hiány? Ez egyelőre rejtély, de nagyobb javulás valószínűleg csak akkor következik majd be, ha a jelenlegi kriptovaluta-lufi kidurran – valahogy úgy, ahogy azt a korábbi kriptovaluta-láz alkalmával már megtapasztalhattuk 2018 folyamán.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap