ASRock alaplap 10 Gb-es Ethernet portokkal

Az újdonság remek felszereltséggel érkezik, így rettenetesen combos munkaállomás építhető köré.

ASRock alaplap 10 Gb-es Ethernet portokkal

Manapság az otthoni GbE hálózatok korát éljük: az új routerek között egyre ritkábban találkozunk 10/100 Mbps-os Ethernet portokkal, csak a legolcsóbbakra jellemző, hogy ilyenek találhatóak rajtuk, de azért vannak ritka kivételek is, találkoztunk mi már 802.11ac szabványú WiFi routerrel is, amin lassú Ethernet portok voltak, teljesen érthetetlen költséghatékonysági céllal. A GbE hálózat tehát manapság már nem olyan nagy különlegesség, mint pár éve – most már a 10 Gb-es Ethernet hálózat építését tűzték ki célul maguk elé a legfanatikusabbak, akik rendszerint munkaállomásokat vérteznek fel 10 Gb-es Ethernet kapcsolatot biztosító PCIe kártyával.

Ezek az Ethernet kártyák rendszerint 400-800 dollár közötti összegért kaphatóak, ám hűtésük már nem olyan egyszerű, mint kommerszebb társaiké: a 14 wattos TDP-t aktív hűtés tartja kordában, de jól szellőző rendszer esetén a passzív hűtés is megoldható. Persze emellett megfelelő bővítőhelyre is szükség van: egy Intel X520-T2-es 10 Gb-es Ethernet kártya PCI Express 2.0 x8-os vagy PCI Express 3.0 x8/x4-es bővítőhelyet igényel. A kártya mellett egy kellően gyors switchre is szükség lesz, ha 10 Gb-es helyi hálózatot szeretnénk kialakítani. Ebben a szegmensben az egyik legolcsóbb választás a Netgear 800 dolláros terméke lehet – egyszóval nem olcsó mulatság az efféle helyi hálózat kiépítése.

Úgy tűnik, az alaplapgyártók is kezdik felismerni a szegmensben szunnyadó potenciált. Az ASRock például nemrégiben mutatott be egy speciális munkaállomás alaplapot, amely az X99 WS-E/10G típusjelzést viseli. Az újdonság egyik különlegessége, hogy 10 Gb-es Ethernet portot kínál, rögtön kettőt is. A termék kialakítása miatt akár egy szabványos 1U házban is helyet kaphat, így komoly munkaállomás építhető köré.

A két darab 10 Gb-es Ethernet portot egy Intel X540-BT2-es vezérlő biztosítja, amely természetesen a szükséges hűtést is megkapta. A chipet a VRM áramkört borító hűtőbordákkal kapcsolták össze, így a processzorfoglalat körül egész komoly hűtőborda-erdő húzódik. A lapkakészlet hűtéséért felelős megoldás szintén nagyobb az átlagosnál, sőt, ventilátort is kapott, hogy az alatta lapuló PCH, illetve a két darab PLX 8747-es chip hűtése megfelelő lehessen. Az említett chipek jóvoltából PCI Express 3.0 x16/x16/x16/x16 üzemmódban is rendelkezésre állhat, ha négykártyás rendszer építése a cél. Amennyiben elegendő egyslotos kártyával rendelkezünk, a slotok akár x16/x8/x8/x8/x8/x8/x8 kiépítésben is munkára foghatóak. Az extra PCIe tápellátást két molex tápcsatlakozón keresztül biztosíthatjuk a rendszer számára.

Az új alaplapon a két darab 10 GbBase-T porton kívül két darab GbE port is rendelkezésre áll, hála a két darab Intel I210-AT Ethernet vezérlőnek. A négy Ethernet porttal akár a Teaming funkcióban rejlő lehetőségek is kiaknázhatóak, ha kevesellnénk az egy kábelen elérhető sávszélességet.

Az eddigieken felül a chipsetnek hála tíz darab SATA 6 Gbps-os port is van az alaplapon, és egy külső vezérlő további két SATA 6 Gbps-os porttal is megajándékoz minket. A SATA Express és M.2 meghajtók támogatása szintén megoldott. Az M.2-es port a jelek szerint PCIe 2.0 x2-es sávszélességet kínál, ugyanis Turbo M.2 x4-es porthoz már nem volt elég sávszélesség. A SATA Express port a jelek szerint az M.2-es slottal osztozik a sávszélességen. Az audió vezérlő szerepét egy Realtek ALC1150-es megoldás tölti be, az alaplap közepén pedig egy USB 2.0 Type-A csatlakozó is található. USB 3.0-s portokból összesen nyolcat kapunk.

Csak úgy, ahogy az X99 Extreme 11, úgy ez az alaplap is félelmetesen drága lesz. A két darab PLX 8747-es chip és az Intel X540-BT2-es chip alkalmazása miatt ez az X99-es deszka lehet a piac egyik legdrágább megoldása. A decemberben érkező deszka várható ajánlott végfelhasználói ára egyelőre nem ismert, de a tippek szerint 800-900 dollár körüli árra kell felkészülni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward