Árulkodott az AdDuplex: Érkezik a QHD felbontású Lumia

Egyre több jel utal arra, hogy a Microsoft már gőzerővel dolgozik a Lumia 940 és 940 XL modelleken.

Árulkodott az AdDuplex: Érkezik a QHD felbontású Lumia

Az AdDuplex rendszeresen állít össze különböző kimutatásokat a Windows Phone operációs rendszerű okostelefonokat érintően. A június végi statisztikákból az is kiderült, hogy a színfalak mögött a Microsoft három új okostelefont tesztel, és az egyiknek bizony egészen lenyűgöző felbontása lesz.

A kimutatásból részletes tulajdonságokra nem derült fény, de nagyjából körvonalazódnak már az újdonságok. A trió tagjai egyaránt a felsőkategóriát vehetik célba, a Microsoft RM-1104 és RM-1105 hasonló képességekkel bírhat – ezek vélhetően egyazon modellek, csak más régióba célozva – míg az RM-1100 már egy fokkal magasabb ligában állhat rajthoz. Az előbbiek a Lumia 940 képében ölthetnek végső testet, az utóbbi pedig nagy valószínűséggel a Lumia 940 XL lehet, legalábbis az előzetes pletykák, valamint az AdDuplex felmérésében szereplő tulajdonság alapján.

A Lumia 940 az eddigi információink szerint egy 5,2 hüvelykes megjelenítővel lesz megáldva, ami 1920 x 1080 képpontot lendít majd mozgásba, tehát 424 PPI-s pixelsűrűséggel fog dolgozni. A Lumia 940 XL pedig elvileg 5,7 colos méretben ölthet testet, és erre a felületre lesz kifeszítve a Quad HD felbontás, ami 515 PPI-s eredménnyel szolgálhat. A fizikai méretet itt az AdDuplex nem tudta megerősíteni, de a 2560 x 1440 képpont „jelenléte” már biztosra vehető. A Microsoft új csúcsmodelljeit már úgy várják az érdeklődők, mint a megváltót. Ez persze érthető is, hiszen a vállalat már csak a friss rendszerrel szeretne kiadni felsőkategóriás okostelefont, éppen ezért még mindig a Nokia Lumia 930 vagy az 1520 jelenti a megoldást azoknak, akik csúcs-Lumiára vadásznak.

Egyébként meglehetősen sok pletyka lengi már körül az érkező újdonságokat. A kijelzőjük mellett a másik fontos pont a központi processzor kiléte. Állítólag a Lumia 940-nél a Microsoft az LG-hez hasonlóan csak a Qualcomm Snapdragon 808 szériás lapkához nyúl majd, de a Lumia 940 XL-t már a melegedési problémákkal küzdő Snapdragon 810-es besorolású MSM8994-gyel hozták hírbe. A Lumiáknál kulcsfontosságú a kamera, korábban arról lehetett hallani, hogy 25 megapixeles egységekkel jöhetnek a készülékek, de legutóbb már „csak” 20 MPixelről szólt a fáma. Az egyik modellnél egy kiszivárgott kép alapján tripla LED-es villanóval lehet számolni segédfényként. Ezek már C-típusú USB csatlakozóval érkezhetnek, aminek a kompatibilitással eleinte még biztosan lesznek gondjai, de egyébként mindenképpen pozitívumnak számít. Még írisz-olvasóról is szó esett, de ezt érdemes fenntartásokkal kezelni.

Ez a homályos fotó Evan Blass (@evleaks) Twitterén jelent meg.

A statisztikai adatok szerint egyébként nagyon gyenge a kereslet a drágább Lumia okostelefonok iránt, a százezres mezőnyben már inkább a különböző androidos konfigurációk, illetve az iPhone-ok dominálják a piacot. A legnagyobb részesedése még mindig a Lumia 520-nak van, és ezt egy sor egyéb olcsó készülék követi, így például a Lumia 535 és a 635. A Windows 10 rengeteg változást hoz, és a csúcskategóriás Lumiákat is sokan várják már most, így kíváncsiak leszünk, hogy a jövőben sikerül-e ezen a kialakult „trenden” változtatnia a Microsoftnak.

Arról továbbra sincs információnk, hogy a tesztelés alatt álló okostelefonok mikor kerülhetnek bevetésre, de egyáltalán nem lenne meglepő, ha rögtön a Windows 10-zel karöltve állnának rajthoz. A legutóbbi szóbeszéd szerint a mobilos Windows 10 indulására valamikor az ősszel, szeptember végén vagy október elején kerülhet sor.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward