Shop menü

ÁREMELÉSRE KÉSZÜL A TSMC, AZ N3 CSÍKSZÉLESSÉG ÉS A FEJLETT TOKOZÁS IS DRÁGUL

Az ár emelése elkerülhetetlen, ugyanis a magas energiaárakra és a tengerentúli terjeszkedés költségeire reagálnia kell a vállalatnak.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Áremelésre készül a TSMC, az N3 csíkszélesség és a fejlett tokozás is drágul

Az iparági információk alapján a TSMC hamarosan áremeléseket eszközöl a legfejlettebb technológiák esetében annak érdekében, hogy a tengerentúli terjeszkedésből és az emelkedő energiaárakból fakadó költségnyomást enyhíteni tudják. A China Times munkatársai szerint ez azt jelenti, hogy a TSMC jelenlegi legmodernebb gyártástechnológiája, az N3 várhatóan 5%-os dráguláson eshet át, vagyis ennyivel drágábban gyártja majd le az egyes szilícium-ostyákat a gyártó.

A TrendForce elemzői arra is rávilágítottak, hogy a TSMC fejlett node-jai, vagyis az 5 nm-es és 4 nm-es osztályú N5 és N4, valamint a 3 nm-es osztályú N3 esetében teljes a kapacitás kihasználtsága, vagyis csúcsra vannak járatva a gyártósorok. Ez nem is olyan nagyon meglepő, hiszen az említett gyártástechnológiákat nemcsak az AI és HPC piacra szánt gyorsítók, de a modern processzorok, a modern SoC egységek, illetve a modern videokártyák is használják, illetve használni fogják. Az év második felében a félvezetőipari bérgyártó üzemeinek kapacitás-kihasználtsága 100% feletti lehet, és a TrendForce szerint ez a tendencia a következő év folyamán is folytatódik.

Galéria megnyitása

Ezzel egy időben az N3 sorozatú node-ok iránt is nagy az igény, ugyanis a következő generációs termékek jó része ezen gyártástechnológiák valamelyikét használja majd, beleértve az Apple M4-es sorozatának tagjait, illetve a következő generációs iPad és az iPhone sorozat alapjául szolgáló M18-as SoC egységet is. Ezzel egy időben az Nvidia is érdeklődik az új gyártástechnológiák iránt, valamint az AMD és az Intel is igénybe veheti őket idővel. Ennek hatására a China Times munkatársai szerint 2026-ig bezárólag teljesen le vannak foglalva a TSMC gyártósorai.

A gyártó a fentebb említett folyamatok miatt, illetve annak érdekében, hogy gyártókapacitását és profitját egyidejűleg növelhesse, az N3 gyártástechnológia esetében 5%-os áremelést hajthat végre, míg a fejlett tokozások készítése 10-20%-os mértékben drágulhat jövőre. Ez a drágulás mindenképpen megjelenik majd a végfelhasználói árakban, ám ennek pontos mértéke egyelőre kérdéses. Csak az biztos, hogy az új generációs termékek drágábbak lehetnek, mint jelenlegi társaik, már amennyiben az iparági értesülések pontosak.

A TSMC hivatalosan sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az értesüléseket, legalábbis egyelőre.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére