Áprilisi égbolt - 2013

Elhaladt a Nap mellett a PANSTARRS-üstökös (a képen jobbra a Föld látható 160 millió kilométeres távolságból). Áprilisban kiváló lehetőség nyílik a Jupiter és a Szaturnusz észlelésére, és egy (nagyon) részleges holdfogyatkozás is vár ránk.

Áprilisi égbolt - 2013

A Merkúr egész hónapban nagyon közel kel a Naphoz, így láthatósága kedvezőtlen. A Vénuszt is csak április vége felé lesz érdemes keresni a délnyugati égbolton. Fényessége -3,9 magnitúdó körül alakul, és körülbelül fél órával a Nap után nyugszik. A Mars a Nap közelsége miatt nem figyelhető meg, 18-án kerül együttállásba központi csillagunkkal. A Jupiter az éjszaka első felében látható a Bika csillagképben, fényessége -2,0 magnitúdó, így kiválóan megfigyelhető. A Szaturnusz áprilisban egész éjjel észlelhető a Mérleg csillagképben, 28-án szembenállásba kerül a Nappal. Pozíciója igen kedvező, így a gyűrűrendszer egészen apró részletei is láthatóvá válhatnak már egy kisebb távcső segítségével is. Az Uránusz beleveszik a kelő Nap fényébe, mivel hónap végén is csak egy órával előtte bukkan fel a keleti égen. A Neptunuszt a Vízöntőben érdemes keresni hajnalonta a keleti látóhatáron.

A PANSTARRS-üstökös szabadszemes látványa márciusban ugyan némileg elmaradt várttól, a komolyabb műszerekkel azonban számos érdekes felvétel készült róla. Magja végül 0,5-1,0 magnitúdós maximális fényességet ért el, az elhúzódó rossz időjárás miatt azonban Magyarországról nem sok alkalom adódott megfigyelésére. Jelenleg egyre halványodva a Tejút sávja felé tart, és április végére fényessége 6-7 magnitúdóra csökken.

A leglátványosabb felvételt a Nap közelében elhaladó üstökösről a NASA STEREO-B űrszondája készítette, amely körülbelül 45 millió kilométerre központi csillagunktól, heliocentrikus pályán keringve a Nap-Föld-rendszer kölcsönhatásait vizsgálja. A mellékelt videón az üstökösön kívül, attól jobbra az űreszköztől 160 millió kilométerre található Föld is látható, illetve a felvétel elején feltűnik a Merkúr is, amely azonban gyorsan bebújik az igen nagy aktivitást mutató Nap mögé.

2013. április 25-én kerül sor az idei év első fogyatkozására. A részleges holdfogyatkozás során a Föld árnyéka az esti órákban metsz bele a Hold északi peremébe. A jelenség nem lesz nagyon látványos, mivel égi kísérőnk korongjának mindössze két százalékát érinti. A félárnyék magyar idő (nyári időszámítás) szerint 20:03:38-kor éri el a holdfelszínt (P1), de az árnyék határozottabb kontúrja csak 21:45:08-kor jelenik meg (U1). A „harapás” maximuma 22:07:30-kor várható (Max), az árnyék 22:21:02-kor (U4), a félárnyék pedig 26-án 0:11:26-kor (P4) hagyja el a holdkorongot.

Forrás: mcse.hu

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward