Apple: itt az iPad 2, jön az iOS 4.3

A második generációs iPad már régóta a pletykák kereszttüzében foglal helyet, de most szerencsére vége szakadhat a találgatásoknak, ugyanis az Apple végre hivatalosan is bemutatta legfrissebb tábla PC-jét, amely több tekintetben is fejlődött elődjéhez képest.

Apple: itt az iPad 2, jön az iOS 4.3

A második generációs iPad már régóta a pletykák kereszttüzében foglal helyet, de most szerencsére vége szakadhat a találgatásoknak, ugyanis az Apple végre hivatalosan is bemutatta legfrissebb tábla PC-jét, amely több tekintetben is fejlődött elődjéhez képest.

Az iPad 2 belsejében már nem a megszokott egymagos A4-es processzort találjuk, ugyanis helyét az A5 vette át, amely már két processzormagot kínál és kétszer gyorsabb, mint A4-es elődje. Az A5-ös SoC az 1 GHz-en ketyegő processzormagok mellett egy ütőképes videó vezérlőt is tartalmaz, amely a gyártó állítása szerint akár kilencszer nagyobb grafikai teljesítményt kínál, mint az előző generációs megoldás. A gyorsulás mértéke valószínűleg ezúttal is alkalmazásfüggő. A kijelző szerepét most is egy 9,7 hüvelykes képátlójú érintőkijelzőre bízták, amely 1024 x 768 pixeles felbontás kínál csak úgy, mint az első generációs iPad kijelzője. A LED-es háttérvilágítással ellátott IPS kijelző természetesen támogatja a többérintéses technológiát.

A friss modell esetében már nem csak előlapi-, hanem hátlapi kamera is rendelkezésre áll, amelynek segítségével 720p-s videó rögzítésére is módunk van, méghozzá 30 képkocka/másodperces sebességgel. Ez utóbbi kamera egyébként 5x-ös digitális zoomot is kínál, ami esetenként jól jöhet. Az előlapi kamera „csak” VGA felbontást kínál, viszont ebben a felbontásban vele is lehetőség van 30 képkocka/másodperces sebességgel történő videó rögzítésre. A terméket HDMI porttal is felszerelték, amelyet egy 39 dolláros átalakító segítségével lehet használatba venni (Apple AV Dgital adapter), így akár 1080p-s videókat is lejátszhatunk a HDMI-n keresztül csatlakoztatott televízión.

Az iPad 2 WiFi 802.11 b/g/n és Bluetooth 2.1+EDR adapterrel egyaránt rendelkezik, sőt, tartalmaz digitális iránytűt, giroszkópot, gyorsulásérzékelőt és környezeti-fény érzékelőt is.

A termék Thunderbolt csatlakozót természetesen nem tartalmaz – már csak méreteiből kifolyólag sem. Az új iPad könnyebb és vékonyabb lett, valamint dizájn tekintetében is változott elődjéhez képest. A 3G-s és a 3G nélküli modellek egyformán 241,2 x 185,7 x 8,8 mm-es mérettel rendelkezik; előbbi 613 grammos, míg utóbbi 601 grammos súllyal bír. Érdekesség, hogy az újdonság az Apple iPhone 4-nél is vékonyabb: míg utóbbi 9,3 mm vastag, addig az iPad 2 vastagása mindössze 8,8 mm.

A rendszer tápellátásáról – legyen szó akár a 3G-s, akár a 3G nélküli modellről – egy 25 wattórás lítium-ion akkumulátor gondoskodik, amely a gyártó állítása alapján egyetlen töltéssel WiFi-n keresztül történő webböngészés alkalmával akár tíz órán át is képes üzemeltetni a rendszert. Amennyiben a 3G-s modellel nem WiFi-n, hanem 3G-s mobilinternet hálózaton keresztül internetezünk, úgy az egyetlen akkumulátortöltéssel elérhető üzemidő 9 órára csökken.

Az új iPad-ekhez az Apple kiegészítőként okos borítást is kínál (Smart Cover), amelyek mágneses elven működnek. A tokok az iPad 2 előlapját védik és alkalmazásukkal a rendszer automatikusan alvó állapotba vált át, méghozzá akkor is, ha előtte nem zártuk le a készüléket. A Smart Cover kétféle változatban lesz elérhető: a műanyag kivitel 39 dollárba, míg bőrborítású társa 69 dollárba kerül majd.

A specifikációk kitárgyalása után nézzük, hogy mennyibe kerülnek az újdonságok.

WiFi-s modellek:

- 16GB-os: 499 dollár,

- 32GB-os: 599 dollár,

- 64GB-os: 699 dollár.

[bold]3G és WiFi támogatással ellátott modellek:

[/bold]- 16GB-os: 629 dollár,

- 32GB-os: 729 dollár,

- 64GB-os: 829 dollár.

Az új modellek 16 GB-os, 32 GB-os és 64 GB-os változatban egyaránt elérhetőek lesznek, és ugyanannyiba kerülnek majd, mint az első generációs iPad-ek, ahogy az a fenti felsorolásban is látszik. A fekete vagy fehér színben pompázó újdonságok elsőként az Amerikai Egyesült Államok területén jelennek meg, ahol március 11-től kezdve lesznek elérhetőek. A második generációs iPad-ek kishazánkban, valamint néhány egyéb országban is március 25-től kezdve árasztják el az üzleteket.

[bold]Érkezik az iOS 4.3 is

[/bold]A második generációs iPad-ek friss iOS operációs rendszerrel kerülnek forgalomba, amely a 4.3-as verziószámot viseli. Az új mobil operációs rendszer esetében fejlődött a Safari webböngésző, amely megkapta a Mac OS X változat javascript motorját, a Nitro-t, így  a szoftver elődjénél jelentősen gyorsabb lett. Az új iOS kiadás AirPlay támogatással kapcsolatos fejlesztéseket is felvonultat, de ezzel együtt lehetőséget biztosít arra is, hogy az iPhone 4-et WiFi hotspotként is használjuk. A repertoárból a FaceTime támogatás sem hiányzik, amely Apple konfigurációk közötti ingyenes videó telefonálást kínál. Az új iPad-en megjelent a PhotoBooth is, ami a Macesek számára már ismerős lehet és amit az előlapi kamerával tudunk használni.

Az új mobil operációs rendszer frissítésként az első generációs iPad-hez, az iPhone 3GS és iPhone 4 készülékekhez, valamint a harmadik és negyedik generációs iPod Touch-hoz is elérhető lesz, természetesen ingyenesen. A szoftver érkezésére március 11-ig kell várni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward