Apple: Az eladások nem kiemelkedőek, de a bevétel sokat nőtt

Az iPhone átlagos értékesítési ára nagyon megugrott, ami jót tett a bevételnek, és a szolgáltatások szektora is kiválóan teljesített, de vannak gyengélkedő ágazatok is.

Apple: Az eladások nem kiemelkedőek, de a bevétel sokat nőtt

Az Apple nem döntött rekordokat a harmadik pénzügyi negyedévében, de azért panaszra sem lehet oka a vezetésnek és a befektetőknek. A vállalat friss jelentéséből kiderül, hogy meglehetősen nagy bevételt tudott kihúzni az iPhone-okból, és a szolgáltatásai is jól szerepeltek, de az iPad és a Mac esetében már borúsabb a kép.

A cupertinói alakulat összbevétele a vizsgált időszakban elérte az 53,27 milliárd dollárt, ami jelentős, 17 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adathoz képest. Tavaly ilyenkor „csak” 45,4 milliárdos bevétel szerepelt az Apple neve mellett. A második pénzügyi negyedévhez képest viszont most némi visszalépésről beszélhetünk, korábban ugyanis még 61,14 milliárd dollárt tudott besöpörni a cég, vagyis csaknem 15%-kal többet, mint most. A vállalat profittermelő képességével régóta nincs gond, de az elmúlt egy évben ez még tovább javult. 2017 azonos időszakában 8,72 milliárd dolláros nettó eredményt tudott elérni az Apple, mostanra viszont már ez a szám 11,52 milliárd dollárra emelkedett, ami 32 százalékot meghaladó erősödést jelent.

Galéria megnyitása

A fő bevételforrást az Apple-nél az iPhone-ok jelentik. Az elmúlt időszakban szinte pontosan ugyanannyi okostelefont tudott eladni a vállalat, mint egy évvel ezelőtt, de a befolyó összeg mégis jelentősen gyarapodott, ami főleg annak köszönhető, hogy nagyon megugrott az átlagos értékesítési ár. Tavaly és az előtt 600 dollár körüli összeg volt az iPhone-ok átlagos eladási ára, most azonban ez a mutató hirtelen 724,12 dollárra ugrott, ami egyértelműen az 1000 és 1150 dolláros összegekért megvásárolható iPhone X-nek köszönhető. Összesen 41,3 millió iPhone talált gazdára a vizsgált időszakban, ami kevesebb mint 1 százalékkal jobb a 2017-es adatnál (41,03 millió), viszont a bevétel már 29,9 milliárd dollárra kúszott fel a korábbi 24,85 milliárdról, ami kb. 20%-os előrelépést jelent.

Az iPad táblagépek és a Mac személyi számítógépek összesen 10,07 milliárd dolláros bevételt hoztak össze, ami elmarad az egy évvel korábbi eredményüktől. Mind az iPad, mind pedig a Mac 5 százalékkal produkált alacsonyabb bevételt. A Mac esetében ez még jó is, ha azt vesszük, hogy a példányszám egyébként 13 százalékkal csökkent, szóval sokkal kevesebb készüléket tudott értékesíteni a cég, mint korábban. Az Apple személyi számítógépeit egyre többször érik kritikák, és sok esetben nem indokolatlanul. Legutóbb például úgy került forgalomba az új MacBook Pro, hogy néhány percnyi terhelést követően túlmelegedett és belassult – ezt mostanra elvileg korrigálta a cég, de valószínűleg a probléma nem tett jót a keresletnek. Ami az iPadeket illeti, ezekből valamelyest több fogyott, mint egy évvel ezelőtt (11,42 millióból 11,55 milliós eladás lett), de az átlagos eladási ár csökkent. Ebből arra lehet következtetni, hogy az értékesítési mutatót az olcsó iPad tudta feljebbtornászni.

Fontos kiemelni a bevételek tekintetében a szolgáltatási szektort, ami olyannyira szépen ívelt felfelé, hogy rekordot ért el. Soha korábban nem volt még 9,55 milliárd dolláros bevétele ebből a szegmensből az Apple-nek. Mik tartoznak ide? Nos, a vállalat a szolgáltatások bevételét olyan dolgokból kalkulálja, mint az Apple Music, az App Store, az AppleCare, az Apple Pay és más egyebek, például licencek értékesítése. Az Apple Music egy év alatt 50 százalékos növekedést tudott felmutatni, az Apple Pay-en keresztül pedig háromszor annyian fizettek, mint tavaly ilyenkor, ezt már a világ 24 országában lehet használni, és 4900 bankkal kötött partnerkapcsolatot a cég.

Galéria megnyitása

Végül az „Egyéb termékek” kategóriát is meg kell említeni az Apple pénzügyi jelentésében, ami 37 százalékos növekedést követően 3,74 milliárd dolláros bevételt ért el. A cupertinói alakulat ide sorolja az AirPods, az Apple TV, a HomePod, az Apple Watch és más dolgok (pl. Beats) eladásait. Az Apple elmondása szerint az okosórák iránti kereslet egy év alatt több mint 40 százalékkal nőtt, szóval minden bizonnyal jól teljesített a Watch, de az pontosan nem derült ki a beszámolóból, hogy ebből a készülékből mennyi fogyott.

A negyedik pénzügyi negyedév az Apple várakozásai szerint tovább növekedő bevételt fog hozni, 60 és 62 milliárd dollár körül alakulhat ez a mutató, ámegyáltalán nem biztos abban a vállalat, hogy a második pénzügyi negyedév 61,14 milliárd dolláros bevételét képes lesz überelni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap