Among the Sleep – Rugdalózós horror

Rugdalózós? Pontosan. Ilyet hordanak ugyanis a kis négykézláb közlekedő kreatúrák, akiket kisgyerekeknek hívunk.

Among the Sleep – Rugdalózós horror

1. oldal

Az Among the Sleep egy egészen különös világba repít el minket. Nem egy középkori fantáziavilág, nem is egy őrületes sci-fi univerzum elevenedik meg benne, hanem egy olyan titokzatos, elsőre felfoghatatlannak tűnő mindenség, amiben valahol ott van a felnőttek által ismert és nagyjából azonos módon érzékelt saját világunk. Mire az ember felnő, elfelejti milyen kisgyermeknek lenni, hogyan látta akkor az őt körülvevő mikrokörnyezetet és milyen elképzelések voltak a fejében a dolgok működéséről. A kisgyermeknek még nem annyira egyértelmű semmi, fel kell fedeznie mindent, meg kell próbálnia megérteni, miért úgy történnek a dolgok, ahogy. Éppen annyira életszerű és lehetséges számára, hogy valamilyen szörny lakik a gardróbszekrényben, mint hogy a fakocka leesik, ha elengedi.

A perspektíva azért is érdekes, mert egy 2 évesnek minden óriásinak tűnik a saját szemszögéből. Az Among the Sleep fejlesztői igyekeztek úgy megalkotni a játékukat, hogy nagyjából a játékos is úgy érzékeljen mindent, mint egy kis totyogós. Ez azonban igazán csak akkor csalható elő a játékból, ha kihasználjuk az Oculus Rift támogatást. Jó hír, hogy a játékban már ott a támogatás, csak épp az Oculus nincs még sehol. Sebaj, ha megjön az új eszköz, akkor újra elővesszük majd az Among the Sleepet és megosztjuk tapasztalatainkat veletek. Most viszont nézzük inkább meg, hogy mit is alkotott valójában a független Krillbite Studio.

A felütés egyszerű. A konyhában vagyunk, anyu szorgoskodik, mi pedig várakozó üzemmódban üldögélünk az etetőszékünkben. Eközben megengedett játszani is egy kicsit, ami azért hasznos, mert így anyu megelőzheti a helyzetünkkel kapcsolatos esetleges elégedetlenségünk kifejezésre juttatását, vagyis, hogy elkezdjünk üvölteni. Apu sehol. Biztosan dolgozik - gondoltam én -, totyogós, játékbeli énemben azonban még nem fogalmazódott meg a kérdés. Az viszont mindkettőnkben egyértelmű örömöt váltott ki, hogy szülinapunk van. Szuper, anyu már hozza is a tortát, de jaj! Valaki csöngetett és anyu elindult kifelé! Miért megy el? Miért hagy egyedül? A játék érezteti a piciben kelt félelmet, rázkódik a képernyő, elhomályosul a látásunk, kicsit hasonlít az Amnesia: The Dark Descentben használt játékmechanikára.

A játék elején rövid oktató rész kapott helyet, az irányítás egyszerű, így egy kis gyerekszobában való feladatmegoldást, valamint Teddy macival, a szülinapi ajándékunkkal való megismerkedést követően már indulhat is nem mindennapi kalandunk.

2. oldal

Teddy különleges kismackó, ugyanis tud beszélni és mozogni. Eme jelenség mögöttes tartalmát viszont most nem kezdem el feszegetni (ha végigjátsszátok a játékot, megértitek). Ő nagyon fontos része villanyoltás utáni kis kalandunknak, ugyanis irányít minket és megmondja, mit csináljunk, ha pedig magunkhoz öleljük, nem csak a lelkünkbe költözik fény, hanem a környezetünkbe is, vagyis Teddy zseblámpaszerűségként is funkcionál.

Van tehát egy fényforrásunk, tudunk totyogni, felemelni és eldobni kisebb tárgyakat és négykézláb mászni. Utóbbi közlekedési mód jóval gyorsabb, mint a totyogás, csak eközben nem tudjuk ölelgetni Teddyt. Mivel minden nagyon nagy, mi pedig kicsik vagyunk, így néha kreatívnak kell lennünk, ha el akarunk érni valamit. (Mondjuk a kilincset vagy egy komód tetején lévő tárgyat…) Az irányítás egyszerű és az is nagyon jó, hogy látjuk baba kezeinket és lábainkat az aranyos kis rugdalózónkban. A fejlesztők tehát jól összehozták a kisgyermek perspektívát.

Félelmetes is tud lenni egy játszótér...

Az Among the Sleep puzzle elemekkel megspékelt horror játék, de a feladatok megoldása nem valószínű, hogy bárkit megakaszt majd huzamosabb időre. Ez nem is baj, a már említett Amnesiában sincs ez másképp például. Ellenkező esetben több mint valószínű, hogy elvészne a hangulat, amit meg kell, hogy mondjak, sikerült nagyon eltalálni a fejlesztőknek. A környezetek eredetiek és érdekesek, mint ahogy a fokozatosan kibontakozó történet is. Ennek a játéknak ugyanis van üzenete, méghozzá elég komoly.

Összességében az mondható el a programról, hogy helyükön vannak benne a játékelemek, sikerült néhányszor jól megijesztenie is, az atmoszféra remek, az ötlet pedig, hogy egy kisgyerek szemszögéből mutassák meg a világot, egyszerűen kitűnő. Egy helyen hibázik csak a program, ez pedig az ár/érték arány. Az Among the Sleep egy kiválóan sikerült alkotás, ám mindössze 2-3 óra hosszú (nem rohanós végigjátszással). Ennyiért pedig 20 eurót elkérni enyhén szólva is húzós. Az Oculus támogatás talán kicsit javítana a helyzeten, de sajnos a VR headset még nincs itt, hogy felrántsa az élményt még egy szinttel. Egy esetleges Steam/GOG akció alkalmával ajánlott vétel lesz a játék, de most… még várjatok vele.

Értékelés: 7/10

Platformok: Windows PC, Linux, OSX, PS4

Tesztelt platform: Windows PC

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward