Amikor a Nutella nem a kenyérre, hanem a CPU-ra kerül

A Cooler Master műhelyében rendhagyó akcióval ünnepelték meg a Nutella világnapját.

Amikor a Nutella nem a kenyérre, hanem a CPU-ra kerül

A Cooler Master illetékesei rendhagyó módon ünnepelték meg a sokak által imádott mogyorókrém, a Nutella világnapját – mert hogy ennek a finomságnak is van világnapja, méghozzá február 5-én. A jó humorú szakemberek gondoltak egy merészet, fogtak egy hővezető paszta tárolására alkalmas fecskendőt, kiöblítették, majd megtöltötték Nutellával.

A speciális töltettel rendelkező, előzőleg kicsit felmelegített fecskendő tartalmából egy keveset egy FX-8150-es processzor felületére nyomtak, majd a processzorhűtőt is a helyére szerelték – így a hővezető paszta szerepét gyakorlatilag a mogyorókrém töltötte be. Hogy miként zajlott a "ceremónia"? Az alábbi videó lerántja róla a leplet:

A speciális hővezető pasztával dolgozó nyolcmagos AMD FX-8150-es processzort némi üresjárat után azonnal bedobták a mélyvízbe: elkezdték Prime 95 alatt terhelni, de a hőfok így sem ment 50 Celsius fok fölé. A Nutella tehát derekasan helytállt a megmérettetés alatt, az viszont nem derült ki, hogy hatékonyabban vezeti-e a hőt, mint a hagyományos fehér vagy ezüst paszták. Itt persze nem is a tudományos kutatás kapta a főszerepet: az egész csak egy jópofa móka volt.

Ez nem az első eset, amikor különleges anyaggal helyettesítik a processzorra szánt hővezető pasztát: sokan sokféle anyagot kipróbáltak már e célra, de összességében elmondható, hogy noha rövidtávon a legextrémebbnek tűnő anyagok is helytállnak – például lekvár, vagy éppen fogkrém –, hosszabb távon ezeket nem érdemes alkalmazni. Egyrészt korróziót okozhatnak a processzor hővezető sapkáján vagy a processzorhűtő talpazatán, másrészt magas hőmérsékleten folyóssá válhatnak, ami újabb problémák forrása lehet. Egyszóval hasznos és érdekes dolog a kísérletezgetés, de hosszabb távon minden szempontból érdemesebb a jól bevált paszták mellett maradni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward