Shop menü

AMD RYZEN 9 9950X EXTRÉM TUNING – SORRA DŐLNEK A REKORDOK A KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS CSÚCSPROCESSZORRAL

A Cinebench R23 alatt korábban elért világrekordot, ami a 16 maggal ellátott processzorokra vonatkozik, alacsonyabb órajelen döntötte meg a RYZEN 9 9950X, mint amin a RYZEN 9 7950X beállította.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
AMD RYZEN 9 9950X extrém tuning – Sorra dőlnek a rekordok a következő generációs csúcsprocesszorral

Az AMD tuningmesterei, vagyis a belsős Extreme Overclocking Team elég impresszív eredményt ért el a minap, amikor is egy RYZEN 9 9950X típusú processzort helyeztek párologtató henger alá, majd a hengerbe szorgosan öntötték a folyékony nitrogént, ahogy az párolgott. A ZEN 5-ös széria csúcsmodellje több korábbi világrekordot is megdöntött a „móka” során, így a RYZEN 9 7950X által beállított eredmények nyugdíjba vonulhattak. Ez önmagában nem csoda, hiszen mégis csak egy új architektúra köré épülő processzorról van szó, az viszont már érdekesebb, hogy esetenként jóval alacsonyabb órajel is elég volt az új világrekord beállításához. Ez persze a magasabb IPC-nek köszönhető, hiszen a ZEN 5 a ZEN 4-hez képest 16%-os előrelépést hoz ezen a téren.

Galéria megnyitása

A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy a Cinebench R23 esetében a RYZEN 9 9950X egészen pontosan 55046 pontot ért el több szálon, amihez 1,51 V-os magfeszültségre és 6,375 GHz-es magórajelre volt szükség. A processzor 700 W-os fogyasztást produkált és -105 Celsius fokos hőmérsékleten üzemelt a rekorddöntés alkalmával. Ehhez képest a korábbi csúcstartó, a RYZEN 9 7950X esetében még 6,75 GHz-es órajelre volt szükség a világrekord beállításához, ami eddig 50843 pont volt. A lenti táblázatban még egy régebbi érték szerepel a Cinebench R23 sorában.

Galéria megnyitása

A RYZEN 9 9950X extrém tuningja alkalmával a legmagasabb órajel 6,7 GHz volt, amit -105 Celsius fokos hőmérséklet mellett sikerült elérni. Ez jókora előrelépés ahhoz képest, hogy a processzor magórajele 4,3 GHz, míg a maximális boost órajel 6,7 GHz. Arról egyelőre nincs hír, hogy ennél feljebb is lehet-e merészkedni, vagy ezzel a próbálkozással el is lőtték az összes puskaport.

Galéria megnyitása

Az új processzornál egyébként elérhetővé válik egy friss funkció, a Curve Shaper, ami a Curve Optimizer koncepcióját emeli teljesen új szintre. A Curve Optimizer esetében lehetőség nyílt a magfeszültség csökkentésére, hogy a tuning stabilabb lehessen és a processzor kevésbé melegedjen. Az eszköz csak egy rögzített görbe módosítását engedélyezte, ami a feszültség és a frekvencia módosítását célozta: a görbét vagy magasabbra, vagy alacsonyabbra lehetett állítani. A Curve Shaper ezzel szemben már sokkal részletesebb beállítást tesz lehetővé, ugyanis a feszültséggörbét háromféle hőmérséklet- és ötféle feszültség-lépcső keretén belül lehet módosítani.

A RYZEN 9000-es sorozat Computex 2024 idején bemutatott első tagjai várhatóan a hónap végén jelennek meg kereskedelmi forgalomban.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére