AMD Radeon Pro VII: ütős videokártya, kifejezetten munkaállomásokba

Az új videokártya lényegében a konzumerpiaci megoldás alapjait viszi tovább, igaz, alaposan ki is egészíti azokat, így igen erős ajánlatnak ígérkezik a munkaállomások szegmensében

AMD Radeon Pro VII: ütős videokártya, kifejezetten munkaállomásokba

Az AMD egy érdekes videokártyát dobott piacra, amely elsősorban a HEDT/UHEDT platformokat veszi célba, ahol költséghatékonyan kínálhat igen magas kétszeres pontosságú számítási teljesítményt. Az új videokártya lényegében a 2019 elején bemutatott Radeon VII speciális, munkaállomásokba szánt változatának tekinthető, amelynél feloldották a konzumerpiaci videokártya mesterséges korlátozásait. Utóbbiaknak köszönhetően rendelkezésre áll a PCI Express 4.0 x16-os csatolófelület, valamint ECC támogatás is jár a HBM2 fedélzeti memória mellé, sőt, a dupla pontosságú számítási teljesítményt is korlátlanul kiaknázhatóvá tették.

Galéria megnyitása

Az alapokat természetesen megint a VEGA20-as GPU biztosítja, amely 60 CU tömbbel rendelkezik és 4096-bites memória-adatsínen keresztül kapcsolódik a 2 GHz-en ketyegő 16 GB-nyi HBM2-es fedélzeti memóriához. Az új videokártya a Radeon Pro WX 9100 helyét veheti át a piacon, amely még 2017 végén jelent meg.

Ahhoz a modellhez képes az egyszeres pontosságú számítási teljesítmény csak picivel lett magasabb a Radeon Pro VII esetében, viszont a kétszeres pontosságú számítási teljesítmény már jelentősen, nagyjából nyolcszoros mértékben emelkedett, ami bizonyos területeken óriási jelentőséggel bír.

Galéria megnyitása

Az új kártyát az AMD ráadásul külső Infinity Fabric csatolóval is ellátta, amelynek köszönhetően két ilyen videokártyát is fogadhat egy munkaállomás, a kettő között pedig 168 GB/s-os kapcsolatot biztosít az említett összekötő, és ezt ráadásul sokkal jobb késleltetés mellett teszi, mint amire a PCI Express csatoló képes.

Jelenleg ezt a kétkártyás módot egyébként csak egy alkalmazás, a ProRender 2.0 támogatja, de ez a későbbiekben egészen biztosan változik majd. Az Infinity Fabric link egyébként egy külön megvásárolható 200 dolláros kiegészítő lesz, amely kétslotos és háromslotos kivitelben egyaránt elérhető lesz, attól függően, az adott környezet milyen megoldást igényel a slotkiosztás alapján.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A HPC szegmensbe, a CAD/CAM piacra és a műsorszórásba szánt videokártya olcsóbb lesz a Quadro RTX sorozat tagjainál, még az RTX 5000-nél is 20%-kal, FP64 teljesítmény terén pedig a csúcskategóriás Quadro GV100-hoz lehet majd hasonlítani, viszont vele ellentétben nem 9000 dollárba, hanem csak 1899 dollárba kerül.

Az új videokártya piacra dobásának időzítése egy kicsit azért fura, ugyanis nagyon sok idő telt el a Radeon VII rajtja óta, mégis csak most jelent meg belőle a Pro verzió, ami picit megkésettnek tűnik. A jelek szerint az állhat a háttérben, hogy az AMD a felhasználói igények hatására döntött úgy, mégis készít Pro kiadást a Radeon VII-ből, így érthető a késlekedés, hiszen az igények csak nemrégiben merülhettek fel.

Galéria megnyitása

Az új kártya egyébként hat darab Mini DispalyPort csatlakozóval rendelkezik, stabil működéséhez pedig egy hat- és egy nyolctűs PCI Express tápcsatlakozót igényel – TDP kerete 250 W. Az új videokártya szállítása várhatóan június közepén indul meg, ára 1899 dollár lesz. A termék az OEM partnerek komplett konfigurációiban is feltűnhet az év második felében.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap