AMD + OpenCL GPU: közel a jóváhagyáshoz

Az AMD egy ideje gőzerővel dolgozik az OpenCL programnyelvvel kapcsolatos fejlesztéseken, és úgy néz ki, hogy a munka gyümölcse, ha lassan is, de végre kezd beérni. A gyártó az elmúlt napok folyamán tette le a Khronos Group asztalára az OpenCL GPU-ra alapuló fejlesztőkörnyezetének dokumentumait abban reménykedve, hogy a Khronos szakemberei bevizsgálják és hivatalosan el is fogadják azt. Ezzel a lépéssel az AMD az első olyan vállalattá léphet elő a piacon, aki elsőként kínál fejlesztőkörnyezetet olyan alkalmazások elkészítéséhez, amelyek a CPU-ra és a GPU-ra, illetve a kettőre egyszerre támaszkodva egyaránt képesek lesznek futni.

AMD + OpenCL GPU: közel a jóváhagyáshoz

Az AMD egy ideje gőzerővel dolgozik az OpenCL programnyelvvel kapcsolatos fejlesztéseken, és úgy néz ki, hogy a munka gyümölcse, ha lassan is, de végre kezd beérni. A gyártó az elmúlt napok folyamán tette le a Khronos Group asztalára az OpenCL GPU-ra alapuló fejlesztőkörnyezetének dokumentumait abban reménykedve, hogy a Khronos szakemberei bevizsgálják és hivatalosan el is fogadják azt. Ezzel a lépéssel az AMD az első olyan vállalattá válhat a piacon, aki fejlesztőkörnyezetet kínál olyan alkalmazások elkészítéséhez, amelyek a CPU-ra és a GPU-ra, illetve a kettőre egyszerre támaszkodva egyaránt képesek lesznek futni.

A dolognak azért van rendkívül nagy jelentősége, mert az ATI Stream SDK v2.0-s csomagot felhasználva a fejlesztők olyan feladatokra is használhatják a GPU nyers erejét, mint például videó kódolásra és egyéb számításigényes feladatra, de ezzel egy időben a többmagos AMD processzorokra is fejleszthetnek, sőt, a számítási feladatokat dinamikusan el is oszthatják a CPU és a GPU között, így rendkívül hatékony munkavégzésre nyílik lehetőség, ezáltal pedig az alkalmazások jelentősen gyorsulhatnak.

Maga az OpenCL programnyelv egyébként egy nyílt forráskódú, licenc díjaktól mentes megoldás, amely több platformon is zökkenőmentesen használható. Erre a programnyelvre épül az ATI Stream SDK, ami tulajdonképpen egy komplett fejlesztőcsomag. A szoftver Windows Vista és XP, valamint openSUSE és Ubuntu Linux operációsrendszerekre érhető el.

Bővebb információk a gyártó weboldalán lelhetőek fel.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward