AMD Fusion chip 40 nm-es csíkszélességgel

AMD Fusion chip 40 nm-es csíkszélességgel

Lehetséges, hogy az AMD Fusion névre hallgató hibrid processzorát nem maga a gyártó, hanem a TSMC fogja elkészíteni? A jelenlegi értesülések szerint bizony ez a helyzet. A gyártóktól származó hírek alapján úgy néz ki, hogy a TSMC az újdonságot 40 nm-es gyártási technológia alkalmazása mellett fogja elkészíteni az AMD számára.

A szóban forgó chip a források szerint Shrike kódnéven válik majd ismertté. A Shrike ugyan platformként lett bemutatva, a TGDaily forrásai mégis chipként beszélnek róla; a termék az AMD 2009-es mobil platformokról szóló útitervén mutatkozott be először a tavalyi év folyamán. A gyártó Shrike névre hallgató platformjában egy Swift processzor foglal helyet, amely 45 nm-es csíkszélességgel készül, három darab K10-es processzormagot, valamint egy GPU magot és egy integrált DDR3-as memória vezérlőt hordoz magában. A TGDaily új információi szerint a processzor rész 2 processzormaggal bír, míg a GPU rész egy következő generációs, RV800-as architektúrára épülő egység lesz.

Hogy a Swift végül is milyen alkotóelemekből épül fel, az egyelőre pontosan nem tudható, de az szinte biztos, hogy az AMD-nek az újdonság elkészítéséhez a TSMC gyártókapacitását kell majd használnia, vagyis SOI helyett ún. "bulk Si" ostyára kell, hogy épüljön az újdonság . Ez azt jelenti, hogy a gyártónak komoly változtatásokat kell eszközölnie a processzormagok esetében, ugyanis jelenleg az AMD minden processzora SOI (Silicon-on-Isulator) technológiával készül. A várakozások szerint az AMD idővel egyre jobban függ majd a TSMC-től. A gyártó következő generációs, Bulldozer kódnévre hallgató processzora szintén a TSMC gyárában fog elkészülni, ehhez 32 nm-es csíkszélességű SOI technológiát fog alkalmazni a gyártó. Ezek a lépések minden bizonnyal részei a korábban bejelentett "Asset-Smart" tervnek, amelynek segítségével versenyképessé próbálják alakítani a vállalatot a piacon.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward